Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

Asi spousta z vás už někdy řešila hypotéku, její pořizování, domlouvání podmínek a někteří z vás mají za sebou i dojednání nových podmínek v rámci ukončení fixace. Vždy čtete dobré rady, abyste si informace a konkurenční nabídky začali zjišťovat s dostatečným předstihem. Ani já jsem neusnula na vavřínech a tuto radu beze zbytku využila. Již dva měsíce před koncem fixace jsem měla „zmapován trh“ a měla v ruce i přímé nabídky od konkurence. V tu chvíli přišel krok druhý, začít tlačit na svojí banku aby i ona poodkryla maličko svoje karty a nastínila svoji nabídku.

Psal se začátek prosince 2011, konec fixace poslední leden 2012, banka není schopna učinit jakoukoliv konkrétní nabídku, zatímco konkurence tlačí a nabízí svoje zvýhodněné úročení jen do konce prosince. Nechávám si čas na rozmyšlenou, přece se nenechám do něčeho jen tak natlačit. 23. prosince mi domů přichází doporučeně dopis s nabídkou mé banky, urychleně si sjednávám schůzku, to co nešlo před 14-ti dny mám najednou v ruce černé na bílém. Mezi Vánočními svátky sedím naproti pracovníkovi banky a uvádím své požadavky, chci prodloužit dobu splácení o deset let, však všichni víme jaká je dnes finanční situace mnoha rodin a bez uzardění říkám, že ani u nás to není lepší. Při sjednání hypotéky před pěti lety byla situace úplně jiná a kratší doba splácení a tím vyšší splátka nám nečinila problém. Byli jsme navíc ujišťováni, že fixace slouží právě pro tyto případy a při konci jakékoliv fixace lze sjednat bezplatně podmínky naprosto odlišné od těch původních, mezi něž patří i doba splácení, omezená pouze jediným parametrem a tím je věk žadatele (respektive toho staršího z žadatelů).

Takže tak sedíme v bance, posloucháme tu skvělou nabídku, zjišťujeme, že prodloužit dobu není naprosto žádný problém, ale přesto si bereme týden čas na rozmyšlenou a porovnání s ostatními nabídkami. Do současné doby jsme s naší bankou byli spokojeni, neměli jsme v úmyslu zbrkle prchat při jakékoliv o desetinku procenta lepší nabídce a chtěli zvážit všechna pro a proti.

Na začátku ledna domlouváme schůzku, která se koná až po dovolené pracovníka, který nás má na starosti, vše je rámcově připravené, chybí jen náš podpis. Bude to prakticky jen formalita, říkáme si při cestě do banky.

Vyplněný formulář s vypočítanými procenty, vyjádřenou měsíční splátkou, splatnost posunuta na maximum třiceti let.
“Jooo, ale mám pocit, že se za tuto službu platí“ naklání se k nám diskrétně pracovník banky.
“Prosím??“ reagujeme pohotově.
“No dělal jsem teď něco podobného jiným klientům a byl tam jednorázový poplatek pět tisíc korun“ pokračuje pracovník. „Ale ještě se zeptám kolegy“.
Čekáme a optimismus se kterým jsme přišli z nás poměrně rychle mizí pryč. Pracovník se vrací, ale konkrétní informaci nemá, před námi absolvuje kolečko telefonátů s centrálou, kdy máme pocit, že se dovolal do nějakého bludiště, neustále jej někam přepojují a on pokládá doplňující dotazy.
“Proč chcete prodloužit dobu splácení?“
“Co je bance do toho?“ reaguji nechápavě, "já přece v rámci fixace...."  pokračuji naučeným argumentem.
“Aha, takže to nejspíš nejde a asi se to neplatí a konkrétně mi to neřeknete, tak děkuji za informace“  pokládá pracovník s nacvičeným úsměvem telefon.
Nám obličeje ztuhly.

Výsledek? Domů odcházíme s informací, že prodloužení splatnosti je velký problém, nemusí nám být vůbec povoleno, leda snad restrukturalizací úvěru, což znamená, že se nám zhorší posouzení naší schopnosti plnit své závazky a po zanesení do systému už nedosáhneme na jakýkoliv obdobný produkt ani u své banky, ani u cizí. Dostáváme formulář, která nám má otevřít brány do pekla zvaného banka...stačí jen vyplnit a přinést zpět.

Další dva dny si všude možně zjišťuji informace proč mám restrukturalizovat dluh, když nejsme dlužníci, sjednáváme pouze nové podmínky v rámci uzavření nové fixace a ze všech stran, včetně naší banky jsme byli ujišťováni, že prodloužení doby splácení mezi takové podmínky patří a není to žádný problém. Převést hypotéku v rámci refinancování už není z časových důvodů možné, takže nám nezbývá nic jiného, než poslat pracovníka do .... (ani to psát nebudu), žádný vyplněný formulář mu nedat, další fixaci si vyjednat jen na rok a příští rok utéct včas ke konkurenci, protože kdyby banka mluvila na rovinu že nám úvěr prodloužit nelze, jejich nabídku bychom ani nezvažovali a dávno už bychom měli hypotéku jinde.

Takže až vás ve vaší bance budou přesvědčovat, že je možné cokoliv, nevěřte jim, co je možné a nemožné zjistíte až ve chvíli, kdy už nemáte čas couvnout. Sama nejsem žádný finanční analfabet, ale nejsem ani expert, takže ve velké míře spoléhám na seriozní informace přímo od banky (od koho jiného také), pokud však dnes může v bance říci kdokoliv cokoliv, včetně nepravdivé informace, nemůžeme se divit, že je finanční gramotnost obyvatelstva tak nízká, jak se mnohde uvádí. 

P.S. ten formulář se mu chystám hodit na hlavu v pondělí, pokud někdo ze čtenářů má už své zkušenosti, budu ráda, když se s nimi podělí v diskuzi. :))

 

Autor: Ivet Palasiewicz | neděle 15.1.2012 10:28 | karma článku: 35,36 | přečteno: 6832x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Proč se nevyplácí podávat daňové přiznání včas?

Už nějaký čas si daňové přiznání podávám na finanční úřad sama, tedy svému muži, abych byla přesná. Protože mám spoustu starostí kolem dětí, snažím se veškeré důležité věci řešit co nejdříve, tak, abych na ně už nemusela myslet. Proto jsem také ještě nikdy nenesla daňové přiznání na finanční úřad až poslední den, kdy jej bylo možné podat. Příště už to však raději udělám, ač se úředníci rozčilují, že je mnoho nezodpovědných lidí, kteří tak činí každoročně, já se jim po letošní zkušenosti už vůbec nedivím.

2.4.2011 v 14:13 | Karma: 24,27 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.