Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohled ateisty - ať jsou síly vyrovnány

Poslední dobou každou chvíli narážím na články které pějí ódy na víru. Po boomu Jehovistů tu máme nový fenomén a to Islám. Vím, že už bylo napsáno mnoho antičlánků, které jsem si většinou přečetla až do úplného konce, zatímco těch kritizovaných opravdu jen pár, některé jsem nedokázala ani dočíst

Mám prostě ateistické myšlení. Nevěřím v existenci jednoho něčeho, co je třeba uctívat, milovat až k smrti a obětovat mu vše, včetně svého života. Mám určitou formu víry v sobě, v sebe sama a snad i kouska štěstí, že právě nám se nějaké to velké neštěstí zdaleka vyhne. Ale protože jsou chvíle, kdy prostě osud souhrou okolností zasáhne a člověk s tím nic neudělá, beru život takový jaký je a snažím se ho jednoduše žít, každým dnem, minutou, vteřinou. A rozhodně nemám pocit, že jej marním.

Přestože už jen z pouhé zvědavosti si přečtu proč lidé věří, čemu věří a několikrát v životě jsem si tak nějak osobně nakoukla do života někoho věřícího, nemůžu se zbavit dojmu, že spousta z nich se za svou víru jen pokrytecky schovává, z důvodů, které znají jen oni sami a s vnitřním vstřícným a pravdivým vztahem k Pánu to nemá co dělat. Celé mi to mnohdy připomíná starý český film Mravnost nade vše.Většinou tito lidé také mají potřebu osvítit každého nevěřícího a přesvědčit ho o své pravdě, ale proč?

Z jakého důvodu mám stále narážet na spící Jehovisty na ulicích, hrdě držící v rukou brožurku s nápisem „Probuď se“, budící se ve chvíli kdy procházím, aby mi vysvětlovali jaký tupec jsem, když nevěřím, o tom kolika z nich jsem vůbec neotevřela svoje vlastní dveře ani nemluvím. Proč je internet zaplaven články o tom jak jsou Arabové super muži, jaké je to pro ženu štěstí konvertovat k Islámu a najít tak konečně ten smysl života v podobě ráje na zemi? A jak jsem ochuzená o to nejkrásnější co lze zažít, když nekonvertuji? (Taky mám doma muže divokého, horkokrevného, hnědookého, cítím se vedle něj ženou, jsem s ním šťastná a Arab to rozhodně není.) Proč jednoduše věřící nedokáží nechat ateisty žít se svým přesvědčením, aniž by se jim snažili všemožně namluvit, jak nesprávná ta přesvědčení jsou?

Jsem tolerantní člověk a snažím se tolerovat myšlení kohokoliv, i když má na věc zcela opačný názor než já. Pokud mu víra v nadpřirozeno usnadňuje život a je pro něj přínosem, přeji mu to, ostatně je to každého osobní věc. Ale ať mě prosím nevnucuje, že můj život je nudný, fádní a nesmyslný, když se nechodím nikam pomodlit k tomu nejvyššímu z nejvyšších, stejně jako já nikoho neustále nebombarduji výčtem všeho, v čem je můj život mnohem zajímavější. Minimálně se nesnažím v každém svém článku výrazně označit, že takhle žije ateista.

Pokud snad jednou v životě dojdu k poznání, že jsem začala věřit, protože nikdy neříkej nikdy, ráda si svůj názor na ten pravý objekt své víry udělám sama a rozhodnu se podle svého, nepotřebuji k tomu zástup agitátorů, jejichž názor je stejně jen subjektivním názorem jedince a nezaručuje, že já to budu cítit také tak.

Zatím se budu chovat podle pravidel, která mám zakořeněná hluboko v sobě a spíš než Biblí, či Koránem, se budu řídit jednoduchými hesly „prožij každý den tak, jako by byl tvým posledním a přitom nečiň nikomu nic, co nechceš, aby on činil tobě“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivet Palasiewicz | středa 1.12.2010 16:09 | karma článku: 22,98 | přečteno: 1309x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

15.1.2012 v 10:28 | Karma: 35,36 | Přečteno: 6833x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.