Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva roky prázdnin (4)

„Pobyt u nášho útvaru by vám mali strhnúť z dovolenej!“ přivítal nás krátce po nástupu do přijímače velitel spojařského praporu major Štěpeňák. Snažil se být bodrý. Lidský. Stejně jako když nás upozorňoval, že v působnosti jeho velitelské pravomoci je vojákům zakázáno hrát karetní hry. Koho přistihne, ten dostane basu: „Bez peňazí tri, s peňazmi seděm!“¨Z jeho úst jsem tak poprvé uslyšel onu proslulou armádní českoslovenštinu, jazyk, kterým hovořili někteří Slováci, příliš dlouho usedlí v Čechách, a který později proslavil ve svých knihách z vojenského prostředí Miloslav Švandrlík.

Podle výstředních představ autorů vojenských teoretických brožur, v nichž si více či méně libují všechny armády světa, musí velitel umět nejen podřízeným velet a organizovat jim život, ale v případě potřeby i „… nahradit neformální autority z jejich civilního života – jejich otce, přátele a vůbec všechny, ke kterým byli zvyklí se uchylovat s žádostí o radu i pomoc...“

Koho nám byl major Štěpeňák schopen nahradit, byla otázka. Velet však uměl. A co se organizace života týče, o tu se starat nemusel, protože veškerou činnost od budíčku v šest nula nula do večerky ve dvacet dva nula nula předepisoval Denní řád. Podle Denního řádu jsme spali, vstávali, cvičili, jedli, získávali nezbytné teoretické vědomosti, pochodovali, uklízeli, čistili… abychom mohli večer ulehnout nikoli s pocitem dobře vykonané práce, nýbrž s vědomím, že máme další den té zelené pakárny za sebou. Nu a ráno...

„Budíčééék!“                                                                                          
Hvízdání píšťalky dozorčího a řev instruktorů nás zpočátku nevytrhává z růžových snů o domově, jak by předpokládal čtenář krásné literatury, nýbrž z hlubokého spánku uštvaných zvířat.  Svým způsobem je základní vojenský výcvik ideální metodou léčby neurotických poruch spánku. Až na to, že se občas některý neukázněný pacient uspí navěky. Což se ovšem stává i v těch nejlépe vedených psychiatrických léčebnách.
„Padám z těch regálů…“     
„Jedu, jedu!“
„Příííprava na rozvičku!“:
„Nááástup na rozvičku!“
Do půl těla nazí vybíháme do pošmourného říjnového rána. Běh, nesmyslné mávání rukama a nohama, ohýbání a kroužení trupu, žaludek podrážděný nezvyklou ranní námahou. V zdravém těle zdravý duch?
A zpátky na světnici, hodit na sebe maskáče. A zase hvízdání a nepříčetný řev vyšinutých idiotů:
„Nááástup na osobní hygienu!“
„Pohýýýb!“
Spánkem a strachem zpitomělí obránci socialistické vlasti mátožně vrávorají do umývárny. Umýt, oholit, zpátky na světnici… a už opět píšťalka a řev:    
„Nááástup na rajóny!“
„Pohyb, ptáci…“
„Padám, padám, holubi! nejste u maminky!“
„Mám ráda ráno probuzené…“ ječí do toho na chodbě Miluška Voborníková. Bohužel nikoli živá Miluška Voborníková, nýbrž  pouze její hlas z rádia, které má na svém plechovém stolku dozorčí roty.

Někteří, ti nejšťastnější, uklízejí světnice. Jiní chodby, další umyvárnu. Smolaři vyfásnou záchody. Hajzly. Což o to, zažloutlé kachlíkové žlábky ještě ujdou. Horší je to  s mísami. Ty jsou nejen zažloutlé, ale mnohdy i ucpané příliš velikými kusy novin. Většinou Obrany lidu, která se v této době vzkvétajícího socialismu dodává do kasáren nejspíš jako náhražka i v civilu nedostatkového toaletního papíru. Tu a tam dojde i na posvátné Rudé právo. Vojákům je druh použité tiskoviny lhostejný. Rozčilují je ty sr-čky okolo.            
„Čo to má byť, vojak?!“                                                                               
Vzhlédnu od mísy, naplněné až po okraj. Snažím se nedýchat.
„Musím to prošťouchnout…“ zamumlám nezřetelně. Můj prázdný žaludek se mermomocí tlačí na vzduch. Jakoby netušil, že tam to smrdí mnohem víc.
Osmahlý obličej vojína Biháryho, jednoho z výcvikových instruktorů, se blaženě rozzáří.
„Na čo ten drôt?!  Mátě predsa ruki!“
Nechápavě na něj zírám. Mám ruce, samozřejmě, v jedné z nich držím improvizovaný nástroj, kterých občas užívají i nižší primáti, tak co tím k čertu ten Homo sapiens myslí? Pokud ovšem vůbec myslí…!
„No…“ začnu opatrně, připraven k typicky českému okecávání. Někdy to vychází...
„Rukami, zobák… Holými rukami!“ zubí se soudruh, jenž by za mne v bitevní vřavě nepochybně položil život. Takže přece jenom myslí. Bohužel poněkud jinak než já.
„Ale to snad..."
„Čuště, zasran! Keď hovorím holými rukami, urobítě to holými rukami!“
A tak si pomalu a nevěřícně vyhrnu rukáv maskáčové blůzy a stejně pomalu a nevěřícně ponořím ruku pod hladinu. Zkusím to pochopitelně s Marcem Aureliem: "Zbav se své domněnky a zbavíš se pocitu škody"… H-vno! Copak to jde, zbavit se pocitu škody  – a mít přitom ruku po loket ve sr-čkách…?! Do pr-ele se stoiky, do pr-ele s celou filosofií! Vztek pomáhá. Už ani zvracet se mi nechce. A jak tak šmátrám v těch kluzkých zakřivených hlubinách, najednou s úžasem zjišťuji, že to bez nástrojů, pouhým příborem králů (jak rukám říkají v rodišti vzdálených předků vojína Biháryho) jde opravdu líp. A hlavně rychleji. Že to otlemené sadistické hovado mělo nakonec pravdu. Že by dlouholeté zkušenosti?...

A když je hotovo, tak poprvé, co jsem tady, mám najednou pocit, že tahle dvouletá pakárna přece jenom půjde nějak snesitelně přežít. Pohled do bezelstné tváře soudruha instruktora, zrcadlící upřímné znechucení nad tím, že se ten zajebaný gadža ani nepoblil, ani neomdlel, mne v tom jenom utvrzuje...

Zbývá jen maličkost. Vyměnit planě mudrující filosofy za básníka Kiplinga. Ten sice na vojně nikdy nebyl, o to poutavěji však o ní dovedl psát. Takže by jistě rád doplnil své proslulé KDYŽ o jeden jediný verš:

Když šikanován, pevně v sebe věříš,
nad mísou ucpanou neviníš mazáky z bezpráví,
když po loket v ni svoji paži vnoříš
a hovna cizí tvoje prsty vyloví,
když řekneš nad záchody ucpanými všemi:
"Mně, ruko má dál věrně služ!"
pak pán, pak vítěz na živé jsi zemi
a co je víc: pak, synu můj, jsi muž!“

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Oktábec | pondělí 20.9.2010 16:15 | karma článku: 14,38 | přečteno: 1124x
  • Další články autora

Karel Oktábec

Ta naše bojovnost česká...

V diskusi pod článkem (Ta naše povaha česká...) poukázal jeden z diskutujících na skutečnost, že fyzické a duchovní přežití českého národa nezajistila pouze jeho přizpůsobivost, nýbrž i jeho vrozená bojovnost. V článku jsem se sice omezil pouze na přežívání českého národa po vyhnání jeho „národotvorných“ příslušníků (zejména šlechty a inteligence) v důsledku porážky stavovského povstání v 17. století, ale budiž. Zkusím to napravit...

3.1.2011 v 18:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Ostatní

Karel Oktábec

Ta naše povaha česká…

Po bitvě na Bílé hoře opustilo České království přes třicet tisíc šlechtických a měšťanských rodin, odmítajících přestoupit na katolickou víru. Z nekatolíků zůstali v zemi jen příslušníci selského stavu, kteří odejít nesměli. Přestože většina obyvatel zůstala, pro budoucnost českého národa měla tato první významná emigrační vlna v jeho dějinách závažné důsledky.

1.1.2011 v 19:00 | Karma: 18,44 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Ostatní

Karel Oktábec

Dva roky prázdnin (17)

Opakování je údajně matkou moudrosti. Záleží samozřejmě na tom, co se opakuje. Pokud moudrost, pak snad. I když opakovaná moudrost bývá spíš únavná. Nemluvě o opakovaném vtipu, který prý přestává být vtipem. Pouze opakovaná lež se – podle doktora Goebbelse – stává pravdou. Jenom to nesmí být hloupá lež, protože i opakovaná hloupost zůstává hloupostí. A zbytečnost zbytečností. Za takovou zbytečnost jsme považovali opakování prvního roku své vojenské základní služby. Dokonce i ti nemnozí z nás, kteří přiznávali jistou nezbytečnost (nikoli nezbytnost!) roku prvnímu. Protože o nic jiného než o opakování nešlo. Jistě, byly tu určité odlišnosti. Hlavně v tom, že z tábora šikanovaných jsme přešli do tábora šikanujících. Pokud by se nám náhodou chtělo někoho šikanovat. Pokud ne, museli jsme si najít jiný způsob, jak přežít to deprimující vojenské déjàvue...

30.12.2010 v 21:00 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní

Karel Oktábec

Dva roky prázdnin (16)

Koncem července 1971 jsem jako obsluha rozmnožovny doprovázel podplukovníka Štěpánka z nadřízeného topografického oddělení štábu okruhu na další velitelsko-štábní cvičení. Tentokrát jsme měli reprograficky zabezpečovat skupinu rozhodčích generálního štábu, kteří dozírali na to, aby cvičící štáb hradecké 10. letecké armády provedl tradiční likvidaci imperialistického agresora podle všech pravidel sovětského vojenského umění.

27.12.2010 v 18:45 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Ostatní

Karel Oktábec

Dva roky prázdnin (15)

Po nadporučíku Novákovi, kterého konečně povýšili a odveleli kamsi do horoucích pekel, převzal funkci velitele zabezpečovací roty mladičký poručík Zeman. Brzy jsme zjistili, že byl-li nadporučík Novák klasická vojenská guma, poručík Zeman vydal za celou gumovníkovou plantáž. Stejně jako jeho předchůdce nesnesl pomyšlení na to, že předpisově zelenou pleť jeho jednotky hyzdí odporný vřed družstva tiskařů, kteří jsou pod jeho velením jaksi pouze na stravu a na byt. Nadporučík Novák byl sice lampasák, ale v zásadě dospělý člověk. Takže si vybojoval právo honit nás na rozcvičky a přechovávat v úschově naše vycházkové knížky (vycházky nám do nich i nadále zapisoval nadpraporčík Laurenčík a podepisoval velitel odřadu major Sobek), načež realisticky uznal, že mu ti nedisciplinovaní protekční hajzlové nestojí za věčné rozčilování a dal nám pokoj. Poručík Zeman, toto sotva ochmýřené kuřátko z líhně vyškovské akademie pořadového kroku, k tak zralému přístupu bohužel nedorostl. A tak to všechno začalo znovu...

19.12.2010 v 18:40 | Karma: 15,05 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI. půjde Čech na 2,5 roku do vězení

7. května 2024  9:39

Na dva a půl roku poslal bavorský soud do vězení 53letého Čecha, který ukradl pektorál někdejšího...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené

7. května 2024  9:35

Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené...

Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem

7. května 2024  9:34

Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1096x
Malý český brouk Pytlík (konečně) v důchodu.