Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OL

kocourek-černý

4. 1. 2011 10:00
Území České koruny

mělo výhodu nebo nevýhodu svojí polohou ve středu Evropy. Záleží na pohledu, neboť se zde se soustředilo více kulturních vlivů. Když si příznáme že tzv. národní boje jsou vždy pouze převlečené zájmy jednotlivců kteří využívají "tvz. národ" pro své zájmy tak se přiblížíme právdě trochu více. Sekularizace společnosti v 18 století již neumožnila vládu vůdců na základě vyvolenosti z Boží vůle a tak začaly mýty o vyvolenosti národa. (volně odvozeny ze Starého zákona) . Lidem se nyní začalo vše vysvětlovat jinak a tím používat pro své zájmy. A kdo by nechtěl býti členem vyvoleného národa a nemusel by se učit jiné jazyky. Toto je ovšem jenom stručný nástin. Zajímavé je počtení o vzniku nacionalismu od německého politologa Wehlera. Bohužel pouze v němčině. Možná že to ovšem již někdo přeložil. Kdyby to někoho zajímalo tak zde je odkaz na tuto knihu:Hans-Ulrich: Nationalismus. Geschichte, Formen, Folgen. München 2001.

0 0
možnosti
PH

petrph

3. 1. 2011 21:58
což se ale netýkalo jen zemí Koruny České

Oddělme husitský konflikt ten  byl atypický.Je otázka zda to nazvat válkou, vzpourou, revolucí, převratem (ostatně už pan Brouček ve svém výletu do 15.století mudruje "kdyby to byla aspoň pořádná vojna,ale tohle vypadá na rebélii).Každopádně husité sami sebe viděli jako boží lid, z čehož plynula  jeho bojovnost.

Jinak ovšem většina vojsk té doby byla skutečně žoldnéřská, najímaná, takže to že proti sobě bojovali vojáci stejného národa nebylo žádnou vy jímkou. Teprve později vznikly jakési povinné odvody a povinná vojenská povinnost, což přinášelo zase jiné nevýhody. jak se zpívávalo "Kde císařpán poklady má, postaví k nim granátníka, ráno se s ním neshledá"..

A kdy Češi ztratili svou bojovnost? Jak psáno,ještě dlouho po Lipanech byli oddíly sirotků žádanou vojenskou pomocí při bojích v Uhrách i jinde. Ještě za Rakouska tvořili kvalitní sílu armády.Ještě na podzim 1938 nastoupili v mobilizaci proti Německu.Kdo nás pak zbaběle zradil byli politici, nikoliv vojáci..

0 0
možnosti
KO

bramarbas

4. 1. 2011 8:12
Re: což se ale netýkalo jen zemí Koruny České

S tím panem Broučkem jste mě pobavil, on je vlastně sám o sobě krásným příkladem české "bojovnosti" ;-D

S těmi žoldnéři pochopitelně souhlasím, i bitvu na Bílé hoře koneckonců vybojovali mezi sebou Němci a Italové...:-)

No a ti politici či dokonce spojenci... nevím, stěžovat si na to, že nás všichni zradili, je naše obvyklá mantra. Pokud je mi známo, tehdejší jugoslávská vláda se nejdřív chtěla s Hitlerem spojit, potom taky armádě nařídila, aby přestala bojovat - a v Jugoslávii se (samozřejmě díky vhodnému terénu) přesto válčilo až do konce války:-/

0 0
možnosti
OONO

Obamou o nobelovku okradeny

3. 1. 2011 19:48
tak v obdobi WWII jsme byli predevsim zrazeni

a dalsi spekulace co jsme mohli a nemohli jsou k nicemu..Zrada je zrada.

Dnes nepochopitelne hrdi Frantici nas za asistence Anglie zradili a predhodili k zachrane vlastni zbabele kuze Hitlerovi...Kdyz Hitler zacal prohravat, predhodili nas pro zmenu i s pomoci USA Stalinovi.Proto nas take nemohli amici osvobodit, kdyz nase budoucnost patrila do sfery vlivu ruskych komancu.

Nemame se za co stydet a treba takove ovladnuti zeleznice v Rusku ve WWI byl od nasich vojaku statecny kousek.

K nepochopeni je pro me dnesni ritolezectvi a eurohujrstvi.V EU jsme jenom trpeni vazalove a arogance Frantiku neni rozhodne na miste.Ti by se meli dlasich 100 let plazit po zemi a prosit nas narod za odpusteni...

Devastaci statu a moralky lidi dalsim vyvojem komunistickeho radeni pocitujeme dodnes.

0 0
možnosti
PH

petrph

3. 1. 2011 22:09
Re: tak v obdobi WWII jsme byli predevsim zrazeni

To nejhorší na zradě 1938 je to, že to nebyl vojenský konflikt,ale politické řešení. Prosím, kdyby nás francouzská armáda nás nechala samotné uprostřed boje proti Německu a sama se stáhla, byla by to krutá porážka ale (z naší strany) hrdinská.

Jenže, nezapomeňme že Mnichovská dohoda stanovila rozhodnutím mezinárodní komise státníků že ČR má předat cirka třetinu svého území Německu. Tedy Sudety se mají stát navěky německé-zcela právně  a legálně. Stydím se to dodat,ale nebýt druhé světové války, byly by dodnes Sudety německé bez možnosti odvolání.

Dokonce i jeden ruský vojenský historik musel přiznat, že "kdyby se Hitler spokojil  s mírovými územními  zisky v Rakousku a České republice,byl by hodnocen jako jeden z největších státníků 20.století..."

0 0
možnosti
VH

Totedyne

3. 1. 2011 19:01
v něčem souhlasím, jinde méně

Myslím si, že článek obsahuje několik nepřesností, popřípadě zavádějících tvrzení.

Tak třeba na straně křižáků u Gruwaldu nebojovali Češi, ale bojovníci ze zemí Koruny České, konkretně ze Slezka, Lužice a Braniborska. Češi a Moraváci téměř vesměs bojovali na polsko-litevské straně.

Jediným cílem spanilých jízd husitů rozhodně nebylo zajištění zásobování. Křižáci se ostatně taky chovali podobně, žádnou práci na poli neprováděli. Potraviny získávali loupeží u nepřátelů, nebo přinucením poddaných pracovat. 

Že československá armáda nebojovala, není ještě zcela důkaz nadměrné zabělosti. Kdyby nebyli zababělí v Anglii a Francii, tak by si Hitler nic nedovolil. Stačilo mu vysvětlit, že když na nás zaútočí jejich letadla, tak letectvo Anglie, Francie a USA zaútočí na města v Porýní, naše letectvo Drážďany, Mnichov a v Rakousku. A Stalinovi dovolíme vybudovat socializmus ve Východním Prusku.

0 0
možnosti
MR

iluminat

3. 1. 2011 18:54
nic genetickeho to neni, jen jsme zpohodlneli, jako vsichni

evropane, mozna nekdy dokonce mene. Ve tricatych letech, nebyli to cesi co pacifisticky blbli, ale ti zapadnejsi evropane, kdyby nas podporili, cesi by bojovali. bohuzel, zustali jsme sami. A ta genetika o ktere kazdy mluvi, a nevi co rika, tak by se taky dalo rict ze nemci maji prohru v genech, v minulem stoleti zacali a prosvikli dve svetove valky.

Kdyz na to prijde, a ten boj bude k necemu dobry, ne boj typu "hlavou proti zdi", tak do toho cesi pujdou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1096x
Malý český brouk Pytlík (konečně) v důchodu.