Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejvíce nadšeným z projevu kancléře Scholze byl zřejmě pirátský europoslanec Peksa

Projev německého kancléře o budoucnosti Evropské unie, přednesený na půdě Univerzity Karlovy, zůstal trochu stranou pozornosti českých médií.

Při pondělní návštěvě německého kancléře Olafe Scholze v České republice byla největší pozornost logicky věnována tomu, zda dojde při jeho jednání s českým premiérem Petrem Fialou k nějakému posunu ohledně možností celoevropského zastropování cen energií. Trochu stranou pozornosti médií tak zůstal Scholzův projev o budoucnosti Evropské unie, přednesený na půdě Univerzity Karlovy. Pokud by si ho někdo chtěl čistě náhodou celý přečíst, jeho kompletní přepis najde zde.

Přesto by však i v době, kdy převážnou většinu občanů zajímá především to, zda politici přece jen naleznou nějaké řešení, které by aspoň částečně zmírnilo dopady aktuální energetické krize, neměla zůstat úplně stranou pozornosti jedna z věcí, kterou spolkový kancléř v pondělí v Karolinu pronesl. Konkrétně jde o jeho návrh, aby při hlasováních v Evropské radě bylo zrušeno právo veta a přešlo se na rozhodování kvalifikovanou většinou. Takzvané kvalifikované většiny je přitom při hlasování v Radě EU dosaženo tehdy, pokud pro návrh hlasuje aspoň 55 % členských států EU (tedy aspoň 15 z 27) a návrh zároveň podporují státy, zastupující nejméně 65 % obyvatel celé Evropské unie.

Jak je psáno v článku na Echo24 zde, Olaf Scholz svůj návrh zdůvodňuje tím, že když je dnes často nutné rozhodovat rychle a jednomyslně, tak s každým dalším členským státem roste také riziko, že veto jedné jediné země zablokuje vůli všech ostatních členů. Diplomaticky přitom mluví o tom, že chápe obavy některých menších států ohledně přechodu na tento způsob hlasování a v rámci kompromisu je proto ochoten přistoupit na to, že se systém kvalifikované většiny nezavede hned pro všechna hlasování, ale začne se s ním nejprve v klíčových oblastech, jako jsou například sankční politika nebo lidská práva.

Ačkoliv tato slova mohou některým lidem znít líbivě, já osobně se domnívám, že jde o rafinovaný útok na suverenitu jednotlivých států Evropské unie, a také určitou diskriminaci těch co do počtu obyvatel menších zemí (což je dané tím, že hlasující státy musí při kvalifikované většině dát dohromady aspoň 65 % z celkového počtu obyvatel EU). A především se domnívám, že pokud Evropská unie nemá být centralistickým orgánem, ale svazkem suverénních států, tak by v případě závažných rozhodnutí měla být možnost práva veta pro každý členský stát zachována.

Pokud se našel v České republice někdo, kdo byl zmiňovaným návrhem německého kancléře nadšený, tak to nepochybně byl europoslanec Mikuláš Peksa, zvolený do Evropského parametru za Pirátskou stranu. Tento politik, který je navíc i předsedou Evropské pirátské strany, totiž o prosazení kvalifikované většiny při všech hlasováních v Evropské radě usiluje již delší dobu. Dokumentuje to například text, zveřejněný na jeho webových stránkách zhruba před pěti týdny s velmi svérázným titulkem Evropa se už nesmí nechat vydírat! Každý jediný stát teď paralyzuje celou sedmadvacítku.

Asi nepřekvapí, že těmi, kdo současnou Evropu „paralyzují“, jsou myšleny především Polsko a Maďarsko, kterým pan Peksa vyčítá, že se jakožto jedni z největších příjemců evropských dotací nedrží zásadou: „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“ V závěru svého proevropsky progresivního textu pirátský europoslanec pak kritizuje i českého premiéra Fialu slovy: „Neskutečně mě mrzí, že se v tomto názoru rozcházím s Petrem Fialou, který k příležitosti oznámení priorit předsednictví ČR v EU zrušení jednomyslnosti bezdůvodně zatrhl. Promeškáním šance udělat změnu se tak Česká republika aktivně podílí na rozpadu evropských demokratických mechanismů.“   

Tak ještě štěstí, že se německý kancléř přijel do Prahy pokusit rozpadu evropských demokratických mechanismů zabránit. To je jistě pro všechny evropské občany mnohem důležitější než to, zda se pánům Scholzovi a Fialovi podařilo nalézt celoevropské řešení ohledně současné energetické krize…  

Autor: Josef Nožička | středa 31.8.2022 7:10 | karma článku: 39,07 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Josef Nožička

Když se šetří na jiných, je to v pořádku, když se šetří na soudcích, jde o neústavní zásah

Nestrannost a spravedlivost při jakémkoliv rozhodování by měly být základními vlastnostmi pro každého, kdo si profesi soudce zvolí.

30.5.2024 v 11:23 | Karma: 43,96 | Přečteno: 3489x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Česko je mistrem světa v hokeji, Fialovi navzdory

Když jsem viděl před třemi týdny výkony naší reprezentace na Českých hokejových hrách v Brně, tak bych na její vítězství na šampionátu nevsadil ani pětikorunu.

27.5.2024 v 8:15 | Karma: 38,46 | Přečteno: 5276x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Když nefunguje integrace, nefunguje to ani v matematice

Pokud učitelé v zemi našeho západního souseda musí často místo koncentrování se na výuku řešit fyzické násilí ve třídách, na vysvětlování látky jim pak nezbývá čas.

23.5.2024 v 10:40 | Karma: 33,60 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Dominik Hašek prý nevěděl o tom, koho československý předlistopadový režim podporoval...

Když dnes Dominik Hašek žádá ruské sportovce, aby odsoudili invazi Ruska na Ukrajině, neměl tedy i on sám v 80. letech odsoudit totalitní praktiky u nás?

21.5.2024 v 8:35 | Karma: 39,49 | Přečteno: 1338x | Společnost

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 43,36 | Přečteno: 4518x | Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1593
  • Celková karma 39,77
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik