Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou čeští rodiče brzdou pokroku ve vzdělávání?

Já naopak považuji za dobré, pokud rodiče i někteří méně progresivní učitelé automaticky nepřijímají všechno, co někteří „progresivisté“ či mediální vzdělávací odborníci nadšeně navrhují.

Jaké jsou nejpalčivější problémy současného českého školství a kdo je největší „brzdou pokroku“ ohledně toho, aby bylo konkurenceschopné s vyspělými zeměmi a odpovídalo požadavkům moderní doby? O tom se v médiích mluví poměrně často a nedávno mě na tohle téma zaujal například článek Ondřeje Šteffla s titulkem „Rodiče – brzda pokroku ve vzdělávání“, který mě přiměl k napsání mé dnešní úvahy.
Zkušenosti pana Šteffla z oblasti školství jsou nepochybně bohaté, jedná se o totiž člověka, který v roce 1990 založil první soukromou školu u nás (PORG), v současné době působí již řadu let jako ředitel vzdělávací společnosti Scio a patřil i do týmu poradců končícího ministra školství Vladimíra Balaše. Přesto však jakožto středoškolský učitel s třicetiletou praxí s některými jeho názory, publikovanými ve výše uvedeném článku, souhlasit nemohu. Především pak s tím, že mnozí rodiče dnešních žáků svým konzervativním přístupem brání modernizaci současného školství.
Ondřej Šteffl ve svém textu na tohle téma mimo jiné píše: „Mezi učiteli přibývá těch progresivních, kteří by rádi školu modernizovali, určitě mnohem rychleji než mezi rodiči. To, co se děje ve školách, ovšem neurčují ani hlasití kritici, ani ministerstvo školství, a už vůbec ne Strategie 2030+ a jen z malé části ředitelé škol a učitelé. A ani jednotliví rodiče, klíčová je většina - mainstream rodičů. Jeden rodič ve třídě nestačí, když se ozve, ale ostatní ho umlčí.“ Dále pak zmiňuje výsledky výzkumu agentury PAQ v listopadu 2020, kdy na otázku “Je úroveň základního školství v ČR dobrá?" odpovědělo 13 % rodičů žáků školou povinných “určitě ano”, 69 % “spíše ano”, 15 % “spíše ne”, jen 3 % “určitě ne”.   

Já ovšem na rozdíl od pana Šteffla považuji naopak za dobré, pokud rodiče i někteří neprogresivní či méně progresivní učitelé automaticky nepřijímají všechno, co někteří „progresivisté“ či mediální vzdělávací odborníci nadšeně navrhují. A že toho není zrovna málo… Konkrétně bych například zmínil nápad, že dávat žákům povinné domácí úkoly je přežitkem, který by měl být striktně zakázaný, dlouholeté snahy zrušit známkování ve školách a nahradit ho formativním hodnocením, nedávný nápad na zrušení devátých tříd na základních školách (jen záhy poté, co se provedla obsáhlá revize rámcových vzdělávacích programů), dále pak například to, že by žáci a studenti neměli být po dobu školní docházky vystaveni vzájemnému soutěžení, neboť pokud někdo v nějaké soutěži neuspěje, tak to může mít dopad na jeho psychiku apod.

Ono totiž mnozí ti „mainstreamoví“ rodiče, údajně bránící modernizaci a pokroku ve školství, dobře vědí, že v reálném životě bude kdokoliv podroben nějakému soutěžení téměř pořád, a ve svém budoucím zaměstnání také nebudou odměňováni všichni stejně, ale v závislosti na tom, jak kvalitní práci odvádějí, případně jak zodpovědný bude jejich přístup k plnění svěřených úkolů. Přičemž v případě těch, co se stanou podnikateli či osobami samostatně výdělečně činnými, bude něco takového platit dvojnásob.
Tímto textem samozřejmě nechci říci, že české školství žádné problémy nemá a není v něm co zlepšovat. Ostatně, oni i ti „progresivisté“ mají občas nápad dobrý: pokud třeba přijdou s názorem, že by se učitelé měli věnovat každému dítěti individuálně. Jenže jak něco takového prakticky realizovat, pokud má například učitel ve třídě žáků třicet? Na to už bohužel „progresivisté“ ani mediální vzdělávací odborníci obvykle odpovědět nedovedou…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | úterý 2.5.2023 9:10 | karma článku: 35,44 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

Josef Nožička

Česko je mistrem světa v hokeji, Fialovi navzdory

Když jsem viděl před třemi týdny výkony naší reprezentace na Českých hokejových hrách v Brně, tak bych na její vítězství na šampionátu nevsadil ani pětikorunu.

27.5.2024 v 8:15 | Karma: 35,05 | Přečteno: 3407x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Když nefunguje integrace, nefunguje to ani v matematice

Pokud učitelé v zemi našeho západního souseda musí často místo koncentrování se na výuku řešit fyzické násilí ve třídách, na vysvětlování látky jim pak nezbývá čas.

23.5.2024 v 10:40 | Karma: 33,17 | Přečteno: 968x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Dominik Hašek prý nevěděl o tom, koho československý předlistopadový režim podporoval...

Když dnes Dominik Hašek žádá ruské sportovce, aby odsoudili invazi Ruska na Ukrajině, neměl tedy i on sám v 80. letech odsoudit totalitní praktiky u nás?

21.5.2024 v 8:35 | Karma: 39,11 | Přečteno: 1238x | Společnost

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 43,31 | Přečteno: 4501x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 29,46 | Přečteno: 597x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Polsko koupí americké střely vzduch-země s doletem tisíc kilometrů

28. května 2024  6:09

Polsko koupí americké střely dlouhého dosahu JASSM-ER. Hodnota této smlouvy o nákupu nové výzbroje...

Poslanci začínají schvalovat zvýšení věku odchodu do důchodu nad 65 let

28. května 2024  5:59

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začínají v úterý na mimořádné schůzi...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1592
  • Celková karma 39,55
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik