Libor O. Novotný
www.libornovotny.cz
www.libornovotny.cz/Vikend
Na blogu iDnes od roku 2007.
Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.
Můj kanál
Around the world with Libor Novotný
na YouTube má cca 15.000 odběratelů.
- Počet článků 359
- Celková karma 13,52
- Průměrná čtenost 3233x
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XIX
Také jistě občas chodíte na jídlo k Vietnamcům, když se to nejí příliš často, tak to docela chutná – ale pozor, většinou za cenu přeglutamátování a přesojovkování. Víte co? Pojďme se podívat k pravým Vietnamcům, tedy těm vietnamským. Přímo do Vietnamu.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVIII
Zdrojů ubývá. Co bude hlavní potravou našich potomků? Brambory? Rýže? Ne, podle odborníků to bude hmyz. V Kambodži se na to připravují už dnes. Pojďme ochutnat pečené tarantule!
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVII
Navštívit Vietnam a neochutnat hada, to je jako nedat si na Slovensku brynzové halušky. I když zážitek je to přece jen trochu drastičtější (kdo nesnáší vivisekci, ať raději dál nečte).
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVI
K obědu někdy výborná syrová ryba, jindy půlcentimetrový „biftek“ a jako dezert čokoláda z kakaových bobů rozžvýkaných bůhví kým. Vítejte v Kostarice.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XV
Roztíráte si po obličeji kozí trus, nebo jej dokonce pojídáte? Hloupá otázka, určitě ne. A co arganový olej – ten ano? Pojďme spolu na pár chvil do Maroka.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XIV
Dobrého pomálu. Ne náhodou se z degustačního menu v prvotřídní restauraci obvykle nepřejíte. Vrcholný zážitek z jídla obvykle nespočívá ve sprostém přežrání. Jsou ale situace, kdy se neovládnu a kapituluji.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XIII
Jedli jste už polévku ze zimního melounu? Ne? A jaké jsou třeba chipsy z mořských řas ozdobené buráky a sušenou rybičkou do tvaru smajlíku? Co káva z mořské řasy? Nebáli byste se zkusit plody ze stromů a keřů v deštném pralese?
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XII
Jsou nabídky, které nelze odmítnout. Třeba oběd u Lovců lebek. Přece jen je to aspoň lepší, než nabídka na oběd u kanibalů, že ano.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XI
Indie a okolní státy mají trochu kontroverzní pověst. Už předem se tak nějak potichu počítá s tím, že ať si dáte, co si dáte, stejně to skončí žaludečními a střevními problémy. A opravdu, střevní potíže si užije téměř každý. A kdo tvrdí, že je neměl, tak lže.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) X
Takový let jsem od té doby nezažil. Kromě dětí byli všichni po skoro 14 hodinách usměvaví, milí, příjemní – a opilí.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) IX
Poněkolikáté se vraťme do země, která nemá zrovna pověst gurmánského ráje. V Indonésii jsou snad slova „jídlo“ a “rýže“ synonymy a jediným pokrmem k obědu je často pouhá polévka. Znamená to, že český masožravec strádá hlady?
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) VIII
Občas se dostaneme do exotického prostředí, kde si nejsme jistí, čím si můžeme dovolit provokovat žaludek bezpečně a čím už se dostáváme za hranu. Sice platí obecná pravidla, ale někdy je s klidem můžeme porušit.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) VII
Jsou místa, kde si člověk moc vybírat nemůže. Co dostane na talíř, to musí sníst. A aby na tom talíři něco bylo, tak si potravu třeba musí i sám nasbírat nebo ulovit.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) VI
Dnes budeme opět více pít, než jíst. Různé jedlé potvory a exotické plody jsme probrali dostatečně podrobně v minulých dílech, teď už zbývají hlavně zvláštní kombinace. A ty můžeme najít i u nápojů.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) V
V minulých dílech jsme se věnovali exotickým pochoutkám. Nechme dnes stranou všechny ty živé červy a smažené štíry, cibetčí trus a smradlavé ovoce, věnujme se tomu, co máme doma přímo pod nosem (a nad čím ten nos často ohrnujeme).
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) IV
Dnes tedy spíše o tom, co se dá také pít. Slyšeli jste už o „cibetkové kávě"? Je to jen praštěný nápad snobských zbohatlíků, nebo na ní něco zvláštního pro skutečné gurmány opravdu je?
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) III
Durian? „Chutná to jak shnilé h...o!", říká Jarda. A co na to Lumír, životní pesimista, gurmán a znalec?
Libor O. Novotný
Když vaří Číňan – Pekingská kachna
Jen v asi pěti restauracích na světě dostanete PRAVOU pekingskou kachnu. Ale způsob přípravy se v nich mírně liší, to, čemu celý svět říká Pekingská kachna, dostanete jen na jediném místě, v restauraci Quanjude v Pekingu.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) II.
Už jednou jsem tu na sebe prásknul, co všechno jsem dokázal v minulosti pozřít. Při cestě po Číně jsem svůj jídelníček dále rozšířil. Máte-li slabší žaludek, raději neklikejte.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst)
Jen pro silné povahy, jen pro silné žaludky. Komu se dělá špatně při pohledu na mrazené plody moře, ať raději nečte. Jinak jen na vlastní nebezpečí.
Libor O. Novotný
Barbaři chladí červené víno. V ledničce!
Staré pravidlo je jednoznačné: bílé víno se podává chlazené, červené má mít pokojovou teplotu. Přesto se najdou barbaři, kteří si i červené víno strčí do ledničky, případně pro jistotu do mrazáku.
předchozí | 1 2 | další |