Libor O. Novotný
www.libornovotny.cz
www.libornovotny.cz/Vikend
Na blogu iDnes od roku 2007.
Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.
Můj kanál
Around the world with Libor Novotný
na YouTube má cca 15.000 odběratelů.
- Počet článků 359
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3247x
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLIV
Po dlouhé pauze způsobené nemožností cestování se vrací rubrika věnovaná méně obvyklým jídlům dílem věnovaným islandským možnostem stravování. Sníme krásného papuchalka, soba nebo velrybu a uvaříme chleba v geotermálních pecích.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLIII
Čínské jídelní tržiště už jsme v tomto seriálu navštívili, dokonce možná i vícekrát. Ale gurmán amatér se toho nikdy nenabaží, pořád objevuje nové a nové pochoutky (nebo hrůznosti). Dnes spolu navštívíme několik trhů v Chu-nanu.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLII
Po roční pauze se 42. dílem seriálu vrátíme do Číny. Ochutnáme jaka i raka, přidáme tažené nudle vařené i smažené, fazolové sušenky i nanuky, slepičí hlavy i pařáty a mnoho dalšího.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XLI
Pátou desítku seriálu načneme v středoamerické Guatemale. Ochutnáme garifunskou polévku z mořských plodů, několik snídaní ve stylu Huevos rancheros, Quesadillu, banánový chléb, Churrasco a vše zapijeme pivním koktejlem Micheladou.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XL
XL v nadpisu neznamená, že nějaké dobré prase je extra velké, ale značí římským číslem začátek páté desítky blogů o neobvyklých a exotických pokrmech. A kam nás zavede tento díl? Do Hondurasu a Salvadoru ve Střední Americe.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXIX
Bývalá miss Belize Miriam má bistro hned za belizským parlamentem, takže tam prý občas skočí na rychlovku (samozřejmě rychlý oběd) i místní poslanci. My jsme se tam také stavili a já si dal specialitu dne - polévku z kravské nohy.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXVIII
Mezi nejpopulárnější města, kam se dá vyrazit na prodloužený víkend, patří italské Benátky. Jak se tam dá dobře najíst? Dnes nebudeme chytat žádné řekomyši jako posledně, ani pojídat hmyz či červy, ale zůstaneme hezky v Evropě.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXVII
Dnešní díl seriálu o netradičních a exotických jídlech bude skutečně o pokrmu u nás poněkud neobvyklém. V Ghaně ale tradičně patří řekomyš africká do běžného jídelníčku a je považována za pochoutku.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXVI
Když jsem byl před třiceti lety na studentské aktivitě v tehdejším SSSR, tak jsem za tři týdny zhubnul 8 kilo. Dnes bych to bral. Bohužel letos při pětidenní cestě po Moskvě a Petrohradu jsem naopak spíše něco nabral...
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXV
Ryby a mořské plody nejlépe chutnají přímo u moře, o tom není třeba diskutovat. Ale ne v každé přímořské zemi chutnají stejně. Třeba v Japonsku mají úplně jinou chuť (i vzhled), než v jiných asijských zemích.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXIV
„Rámen udon soba“. Ne, to není finsky. To jsou jen názvy tří nejběžnějších japonských jídel. Jedna polévka a dvoje nudle, které spolu s rýží tvoří základ japonského jídelníčku.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXIII
Zelená buchta, knedlík s hořčicí plněný masem a zelím, chobotnicové kuličky, obří skalní ústřice, rýžové onigiri s jikrami, hambáč s rýží místo housky, steak z nejlepšího hovězího na světě – to vše můžete posvačit v Japonsku.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXII
Rjókany, tradiční japonské penziony. Oč méně pohodlné oproti hotelům, o to dražší. Mají mnoho nedostatků (z našeho pohledu), ale dva zásadní klady: staletou tradici a vynikající jídlo.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXXI
Pokračujeme v projídání se Japonskem, kterému se věnujeme už několik dílů, Japonsko si to totiž zaslouží. Každý gurmán si tady začíná užívat už od rána. Pojďme spolu ochutnat jen takovou obyčejnou, jednoduchou japonskou snídani.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXX
Jubilejní třicátý díl rubriky nemůžeme oslavit ničím jiným než alkoholem.Takže přestože tento díl Dobrého prasete je ve skutečnosti už 32. (dva díly byly přidány dodatečně a nejsou číslované), tak jej věnuji japonskému saké.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXIX
Japonci jsou jiní ve všem. Dokonce i v pití čaje se liší od zbytku světa. A oni ten čaj nejen pijí, ale i jedí. A dokonce jej jedí, i když jej pijí. Je to pěkně zamotané, co? Pojďme prozkoumat zelený matcha čaj.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXVIII
Máte rádi zmrzlinu? Třeba levandulovou, s příchutí saké, zeleného čaje, jedlých kaštanů nebo sezamu? A co řeknete na zlatou, tedy ve skutečnosti jen pokrytou pravým plátkovým zlatem? Právě takové si můžete dát na ulici v Japonsku.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXVII
V Japonsku prý žijí dobrodruzi, kteří dobrovolně riskují život při konzumaci jedovaté ryby fugu. Takové články se objevují v našem tisku často, ale téměř nikdy nejsou doplněny vlastním autentickým zážitkem. Takže to hned napravím.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase XXVI
Hledáte ráj pro masožravce? Už dál nemusíte hledat, já jej našel a rád to místo masu zaslíbené prozradím, nebudu s tím dělat žádné tajnosti - je to ...
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXV
Nejméně v desítce zemí napříč kontinenty jsme už slyšeli, že jejich káva je ta nejlepší na světě. Ale jen jedna země se může pochlubit tím, že se v ní káva začala poprvé pěstovat a následně šířit do celého světa. Jako je Etiopie kolébkou lidského rodu (tady se ale o prvenství dělí s několika okolními zeměmi), tak je i kolébkou pěstování a pití kávy. Pojďme se podívat, co dalšího se v Etiopii pije.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXIV
"A proč uprostřed masa leží ten obvaz?" Celkem logický dotaz pod sdílenou fotkou jedné z večeří při naší expedici. Proč? Protože to není obvaz, ale národní etiopský pokrm, placka injara.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXIII
Přestože je Malajsie velmi tolerantní země ke všem náboženstvím a Malajcům nevadí ani jinověrci či bezvěrci (kostel, mešita, čínský chrám a hinduistická pagoda klidně sousedí v jedné ulici), jedno náboženství ovlivní turisty v nečekané oblasti. Ano, islám a jeho ramadán potrápí gurmány amatéry, jako jsem třeba já. Pokud máte smůlu a cestujete severní Malajsií v období ramadánu, může se snadno stát, že si den protrpíte hladem a najíte se proti své vůli až po západu slunce. Dříve totiž nenarazíte na otevřenou restauraci.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXII
Není vždy pravda, že co je psáno, to je dáno. O Singapuru se píšou celé legendy popisující tělesné i jiné tresty za dovoz žvýkaček, přecházení mimo přechod, odhození papírku na ulici. Nevěřte teoriím, skutečnost je jako obvykle poněkud nudnější.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XXI
Třetí desítku netradičních pokrmů načneme ve Střední Americe. Svým způsobem to bude částečně opakování, o syrových rybách i hovězích steacích už jste si mohli přečíst dříve. Ale opakování je matkou moudrosti.
Libor O. Novotný
Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XX
Dnes se při toulkách Vietnamem dostaneme i k exotickému ovoci. Ale nebudete to hned, začneme oklikou, přes maso.
předchozí | 1 2 | další |