Dobré prase všechno spase (aneb co se vše dá jíst) XVIII

Zdrojů ubývá. Co bude hlavní potravou našich potomků? Brambory? Rýže? Ne, podle odborníků to bude hmyz. V Kambodži se na to připravují už dnes. Pojďme ochutnat pečené tarantule!

Na rozdíl od okolních zemí se v Kambodži nejí ze společných mís a k jídlu se používá lžíce s vidličkou, tradiční hůlky dostanete jen k importovaným pokrmům vietnamským, které mnoho Kambodžanů s chutí adoptovalo do své kuchyně. Skoro všude tak třeba dostanete polévku Phó, které se tady ale říká „vietnamská polévka s nudlemi a masem“. A přestože to je polévka, tak se jí hůlkami – je totiž tak hustá, že by ji jinak snad ani jíst nešlo. Samozřejmě se jí jako hlavní chod, na zasycení bohatě stačí.

Vietnamská polívka Phó po kambodžsku

V restauraci se dá najíst za relativně levný peníz i z celkem neasijsky vyhlížejícího jídla, třeba si můžete dát grilované špízy. Pravda, složení masové části někdy není pro Evropana zcela běžné. Já si v Siam Reapu (tedy vlastně téměř v slavném Angkoru) dal barbecue mix. Jeho složení na rukou psané tabuli mne zaujalo: krevety, kalamáry, vepřové, hovězí, kuře, had, žába a krokodýl. Za $5. No neberte to, zvláště když v ceně je talíř popcornu, dušená rýže, talíř exotického ovoce (ananas, meloun, papája a pitaya – to je to ovoce, co vevnitř vypadá jako bílé kiwi), asi čtyřdecka místního čepovaného piva je v rámci happy hour za půl dolaru, přičemž ta šťastná hodinka začíná otevřením restaurace a končí závěrečnou. Skutečnost na talíři se od nabídky mírně liší, žáby a kalamáry asi došly, nevadí, obojího už jsem měl dost v předchozích dnech, takže vítám výměnu za škeble srdcovky v množství větším než malém.

Nejnižší špíz je z krokodýla, nad ním kus hada - obojí poměrně tuhé

Ale klasické kambodžské jídlo to samozřejmě není, to bylo typické cizinecké menu. Kambodžan si mnohem raději dá své národní jídlo – amok. My si sice pod tímto slovem představíme něco jako tropické šílenství, zde to však znamená zeleninovo-masovou (nejčastěji ryba, ale i kuře) směs zalitou omáčkou, v jejímž složení převládá kokosová šťáva, podává se s rýží. Někdy se servíruje přímo v kokosové skořápce, ale to je zase spíše atrakce pro turisty. Já jej zkusil v obyčejnější vývařovně, kam chodí domorodci, ale musím přiznat, že mne amok příliš neoslovil. Už proto, že masa v misce plavaly jen asi tři kousky a mrkev s petrželí v kokosové šťávě nepatří k mým gastronomickým snům.

Národní kambodžské jídlo Amok

To mnohem více jsem si pochutnal při neplánované zastávce k jezeru Tonle Sap. Jezero je napájeno řekou Sap, která je celosvětovou raritou. Běžně je přítokem Mekongu, do kterého se vlévá v centru hlavního města Pnomh Penhu, ale v době záplav (což bylo právě po dobu mé návštěvy) zvedne Mekong svou hladinu tak, že v rovinaté zemi se dostane nad úroveň hladiny několik set kilometrů vzdáleného jezera a řeka Sap tak začne téct opačným směrem a plyne od Mekongu zpět do jezera. Osm měsíců tak Sap teče od severu k jihu, čtyři měsíce naopak. Řidič na naše naléhání cestou zastavil v malé vesnici, kde asi cizinci nejsou běžnými hosty. Prodavačka u svého přenosného krámku je velice překvapena, že u ní chci nakoupit a že se zajímám zrovna o kuřecí pařátek. Za pár drobných (v přepočtu asi 5 Kč) je můj. Je zřejmě marinován v nějakém koření a ogrilován nad ohněm a je fantastický. Ne jako jídlo, na to je na něm příliš málo masa, ale jako pochoutka. Musí se okousávat asi jako kuřecí křidýlka nebo žabí stehýnka, chutná výborně a všem doporučuji.

Původně jsem pařátek vyfotil takto, ale chybí tu měřítko, takže přidám ještě jeden snímek, kde je kus mé ruky.

Při pětihodinové cestě ze Siam Reapu do Pnomh Penhu se dá rozumně zastavit jen asi na dvou místech, v Kampong Thomu a v Skuonu. Obě zastávky vypadají podobně, jsou obleženy stánky, kde domorodci prodávají jednak ovoce, jednak velice netradiční pokrmy – drobný hmyz, obrovské tarantule, žáby, opečené čerstvě vylíhnuté kačenky, ještě nevylíhnuté kačenky a vařená vajíčka s kuřecími zárodky. Děláme testovací nákup, cizinci zde nejsou úplně běžní a prodavači ne vždy umějí anglicky (občas někdo zná aspoň číslovky). Nakonec se rukama nohama domluvíme na mixu drobného hmyzu, pečené žábě, přidáváme za dolar čtyři tarantule a za další dolar čerstvě vylíhnuté kachňátko. Na místě zkusíme jen tarantuli, zbytek schováme na večer, abychom si to v klidu vychutnali. A protože nám pavouk chutná, spěchám koupit ještě další čtyři. Při nástupu do autobusu mně asi osmiletá holčička nečekaně dobrou angličtinou nabízí banány: „Pane, kup si banány, za dolar!“ Bohužel už jich pár mám v batohu a další bych nespotřeboval, takže ji musím zklamat a odmítám. Holčička se na mne moudře a chápavě podívá svýma hnědýma očima, zkontroluje můj nákup v igelitových pytlících, pokývá hlavou a konstatuje: „Já vím, ty jíš jen malé ptáčky a pavouky!“

Tržiště v Skuonu, tarantule jsou hlavním prodejním artiklem

Velké kobylky

Menší kobylky

Tady držím základní tři velikost prodávaných kobylek

Potemníci

Detail potemníka

Sušené drobné krevetky

A opět v detailu

Vážka, křídla spálil vroucí olej

Žáby, celé a nevyvrhnuté, smrděly rybinou

A tady máme detail a velikost

Švábi (ty jsme neokusili, protože naše prodavačka je neměla a objevili jsme je později)

Vlevo čerstvě vylíhnuté kachničky (nevyvržené, jak jinak), vpravo zárodky vybrané ze skořápek a opečené těsně před vylíhnutím, vpravo dole (bohužel špatně vyfocená a tedy skoro neviditelná) jsou vařená vajíčka s kuřecími zárodky.

A zlatý hřeb - tarantule (mám podezření, že spíše sklípkani, ale všichni tvrdí, že to jsou skutečně tarantule). Jsou sice jedovaté, ale na člověka neútočí. A po usmažení v oleji už vůbec nejsou nebezpečné. 

Večer na hotelovém pokoji rozdělíme nákup na čtyři talířky a dáme se do ochutnávky. Musím přiznat, že jsme celkem zklamaní. Možná je to tím, že jsme vše nesnědli na místě, ale vše je takové nějaké mastné a je cítit olejem. Většinu hmyzu jsme už dříve jedli a chutnal nám více, než dnes. Žába je dokonce cítit rybinou, to jsme ještě nezažili – pravda, obvykle jsme ji jedli naporcovanou a smaženou v těstíčku, dnes je nevyvrhnutá a jen celá opečená v oleji. Ani kachnička dojem nezachraňuje. Maso na povrchu skoro žádné, vevnitř krvavé (vnitřnosti nějak divně smrsknuté, že je uvnitř břišní dutiny ani nevidíme). Jedinou výjimkou jsou tarantule, ty jsou skutečně dobré a pěkně křupavé. Ale na najedení to není.

Naše večeře

A detail jedné porce (vpravo žabí stehýnko, nahoře tarantule)

A kachnička. Vypadá trochu jako nějaký alien z vesmíru. 

Takže dohodujeme a vyrážíme do hotelové restaurace na steak s hranolkama :-)

 

Vše ještě jednou na videu (důkaz, že jsme vše pro čtenáře blogů iDnes skutečně smrtelně vážně a poctivě vyzkoušeli).  

 

Autor: Libor O. Novotný | pátek 7.9.2012 15:02 | karma článku: 29,62 | přečteno: 4575x

Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 282x | Diskuse | Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,90 | Přečteno: 421x | Diskuse | Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,76 | Přečteno: 701x | Diskuse | Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 446x | Diskuse | Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 16,64 | Přečteno: 739x | Diskuse | Cestování

Nejčtenější

Na prodej je vila po Petru Kellnerovi od slavného architekta. Nahlédněte dovnitř

Vila ve Vraném nad Vltavou od Josefa Pleskota pro Petra Kellnera.
4. listopadu 2025  13:38

Realitní kancelář WIN & WIN reality inzeruje na svém webu vilu, která se dostala do učebnic...

Rezignace? Zveřejnit intimní video je zásah do soukromí. Rajchla se zastává i Rakušan

Nespokojený lídr moravskoslezské kandidátky SPD Jindřich Rajchl. (4. října 2025)
8. listopadu 2025  13:28,  aktualizováno  19:13

Nejen členové nové vládní koalice se zastávají poslance za SPD Jindřicha Rajchla při jeho sporu s...

Jak se nakupuje v nizozemské „matce“ českého Alberta. Ceny někdy překvapí

Řetězci Albert Heijn patří zhruba třetina nizozemského maloobchodního trhu s...
5. listopadu 2025  9:04

Řetězci Albert Heijn patří zhruba třetina nizozemského maloobchodního trhu s potravinami. V Česku...

Česko má po 13 letech světovou Miss Earth. Korunku získala Natálie Puškinová

Natálie Puškinová zvítězila na Filipínách v soutěži krásy Miss Earth. Stala se...
5. listopadu 2025  15:35

Česko má další světovou královnu krásy. Mezinárodní soutěž Miss Earth 2025 vyhrála ve filipínské...

Rajchl obvinil aktivisty, že pronásledují jeho dceru. Chtějí zveřejnit intimní video

Jindřich Rajchl ve štábu hnutí SPD v hotelu Don Giovanni. (4. října 2025)
8. listopadu 2025  9:56

Poslanec za SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl podal trestní oznámení na aktivisty pod...

Nejdůležitější byli Redl a Kos, Hlubuček ve skupině nebyl, tvrdí svědek v Dozimetru

Policisté k soudu přivádějí k soudu Mateje Augustína, který patří k obviněným v...
10. listopadu 2025,  aktualizováno  10:33

V kauze Dozimetr promluví možná nejdůležitější svědek, bývalý obchodní ředitel Dopravního podniku...

Den díkůvzdání je v ohrožení. Chaos na amerických letištích přetrvává

Cestující na Reaganově letišti ve Washingtonu (9. listopadu 2025)
10. listopadu 2025  10:31

Letecká doprava ve Spojených státech je kvůli tahanicím o rozpočet v rozkladu. V neděli musely...

Soudní znalci bez dohledu a pravidel. Pro justici jsou nepostradatelní, ale ubývají

ilustrační snímek
10. listopadu 2025  10:31

Soudní znalkyně v oboru psychiatrie vydává posudky jako na běžícím pásu. Loni napsala v průměru...

Seniora pohřešovali dva roky, jeho tělo i s vozíkem našli v nádrži až s lepší výbavou

Brněnští policejní potápěči pomohli Slovákům najít tělo utonulého muže, na...
10. listopadu 2025  10:13

Torzo těla a elektrický vozík, které specialisté našli ve vodní nádrži Markovka na Třebíčsku, patří...

Naučte své děti plavat bezpečně a zábavně. Podzim je na to ideální doba
Naučte své děti plavat bezpečně a zábavně. Podzim je na to ideální doba

Naučte své děti plavat bezpečně a zábavně. Podzim je na to ideální doba

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3272x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.