Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobré prase všechno spase XXX

Jubilejní třicátý díl rubriky nemůžeme oslavit ničím jiným než alkoholem.Takže přestože tento díl Dobrého prasete je ve skutečnosti už 32. (dva díly byly přidány dodatečně a nejsou číslované), tak jej věnuji japonskému saké.

Když se napíše sousloví "rýžové víno saké", tak je v něm dobře jen první slovo "rýžové". Zbytek je špatně, protože správně by se mělo psát i vyslovovat sake (krátce) a kromě toho sake není víno, spíše procesem výroby připomíná pivo.

Naše dlouhé "é" na konci slova vzniklo v angličtině, kde akcent měl zdůraznit, že se slovo "sake" nevyslovuje [sejk], takže raději se poslední samohláska označila čárkou. Z angličtiny to pak převzala čeština, bohužel včetně výslovnosti s dlouhým "é" na konci, které tak Japonci rozhodně nevyslovují. Nicméně podle pravidel českého pravopisu se má psát saké, takže se toho budu dále držet.

Saké se vyrábí v Japonsku ze speciálních druhů rýže, které jsou pěstovány jen pro tento účel. Od ostatních druhů se odlišují větším obsahem škrobu. Technologie výroby je poměrně hodně složitá, část procesů dokonce není ani automatizovatelná a některé fáze jsou závislé na intuici a zkušenosti technologa. Asi proto nemá cenu popisovat příliš podrobně a do detailů všechny procesy a podmínky, pro nás stačí jen zjednodušený popis - takže prosím odborníky, aby mne nechytali za slovo.

Při výrobě se tedy zjednodušeně postupuje tak, že se nejprve zrnka čerstvě sklizené rýže obrousí na 70% až 50% původního objemu, přičemž se pozorně hlídá teplota (kdyby se brousilo hodně zhurta a rýže se příliš zahřála, tak by později hůře absorbovala vodu). Čím více se rýže obrousí, tím jemnější bude výsledné saké.

Následně se obnažená jádra rýžových zrnek nechají chvíli absorbovat vodu - to je rychlovka, řekněme tak v řádu hodin. Pak se přeloží na napařovačky, ve kterých jsou zespodu skoro uvařena stoupající horkou párou. Část takto uvařené rýže se odebere, nechá se vychladnout a infikovat speciální plísní.

Zplesnivělá rýže se smíchá s malou částí dříve odložené napařené rýže a přidají se kvasinky a voda. Po nějaké době vzniká zákvas, ke kterému se postupně po troškách přidává zbylá odložená rýže. Nakonec se odfiltruje rmut, zakalená tekutina se vyčistí například procezením přes aktivní uhlí a už čiré saké se pasterizuje (pokud není určeno k přímé spotřebě).

Celý proces má samozřejmě různé varianty, někdy se dokonce přidává destilát, jindy se výsledek ředí vodou. Saké takto vzniklé má zhruba kolem 15% alkoholu, po přidání destilátu se obsah zvyšuje až třeba na 25%.

Pije se správně z dřevěných lakovaných krabiček, a to studené (zejména v létě), teplé i horké (v zimě). Není moc trvanlivé, takže až na výjimky se nearchivuje. Prodává se v tradičních sudech o objemu 72 litrů, lahvích různého objemu, plechovkách jako pivo i v malých krabičkách jako naše známá decová "pitíčka" s brčkem. Poslední dva druhy balení jsou samozřejmě považovány za barbarské, ale jsou zase praktické, protože se tak dá saké prodávat ve všudypřítomných nápojových automatech.

Dříve si saké vařili/kvasili lidé i doma, ale dnes už se vyrábí jen průmyslově ve velkém. Domácí výroba by byla neefektivní a nelegální, oba důvody jsou pro Japonce tak silné, že je taková myšlenka ani nenapadne - prostě by jim takový nápad připadal úplně absurdní.

Obecně asi saké jako takové nikomu kromě Japonců moc nechutná. Trochu připomíná bílý rum (aspoň mně) tím, že nejlepší je smíchané s něčím. Když jsme byli na exkurzi v továrně na výrobu jedné z nejznámějších značek saké, tak je ani nenapadlo dát nám na ochutnávku čisté saké, to jsme si museli koupit právě v tom automatu nebo v sámošce. Všechny ochutnávky v továrně byly míchané. A na rozdíl od čistého nápoje byly vynikající, přestože nebyly z originálních krabiček, ale ze štamprlek. Kupodivu nejvíce mně chutnala verze se švestkovou příchutí (podobná šťávě ze švestkového kompotu, nikoliv slivovici). A o zmrzlině s příchutí saké, kterou jsme si tu také dali, už jsem psal.

V non-stop prodejnách combini, které jsou ve městech cca po sto metrech (7/11, Lawson, Family Markt,…), a v automatech jsme si na dobrou noc kupovali dvoudecovou plechovku čistého saké a smíchali ji 1:1 s citronovým nebo grepovým džusem z podobné plechovky. Na dobrou noc v miniaturním hotelovém pokojíku ideální nápoj, zvláště ochlazené ledem z hotelového automatu na recepci.

Na zdraví.

Další části rubriky Dobré prase všechno spase.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 19.9.2016 15:01 | karma článku: 15,98 | přečteno: 625x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 230x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 352x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 317x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.