Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobré prase všechno spase XXXVII

Dnešní díl seriálu o netradičních a exotických jídlech bude skutečně o pokrmu u nás poněkud neobvyklém. V Ghaně ale tradičně patří řekomyš africká do běžného jídelníčku a je považována za pochoutku. 

Nicméně se obávám, že vám by nechutnala – my jsme ji také dojídali jen se sebezapřením.

Pojďme na to od píky, tedy od kovového šrotu a odpadu. Ten je v západoafrických zemích velmi ceněný, protože slouží jako surovina k přímému dalšímu zpracování. Podél cest jsou vidět kovářské dílny, kde se přemění jakýkoliv kousek kovu do nového zemědělského nástroje – a/nebo třeba do pastí (želez) na zvířata, souhrnně zde z kulinářského pohledu označovaná jako „bushmeat“, savanové menší antilopy, luskouny, varany a právě řekomyši.

Taková pastička se položí kdekoliv v buši na zem (ideálně někam, kde se dá předpokládat pohyb zvěře), a pak už zbývá jen čekat, co se chytí. Chycené zvíře se buď zkonzumuje doma, častěji se však nabídne k prodeji ve stáncích podél cesty. Tam je odkoupí majitel vývařovny a připraví z něj pálivou omáčku, která spolu s těsty banku nebo fufu tvoří základ jídelníčku Ghaňanů. Maso samotné je považováno za luxus a dá si jej k běžnému obědu málokdo, většinou se maso jí jen párkrát do měsíce.

Takové těsto s omáčkou se dá v běžné vývařovně pořídit tak asi 5 GHc (ghanských sedí), tedy cca 27 Kč, kdežto porce masa stojí kolem 20 GHc, 110 Kč, což je nad běžné možnosti strávníků. Z jedné řekomyši se dá udělat poměrně hodně porcí, protože se zpracuje každý kus masa metodou nasekání na stejně velké kusy bez ohledu na stavbu těla. Někdo tak dostane relativně slušnou porci, jiný zase kosti a šlachy, bez nároku na reklamaci. Lovci řekomyší si řeknou o 70 GHc za kus, takže na tom slušně vydělají jak oni, tak vývařovna.

Těstům bude věnován později samostatný blog, dnes tedy jen stručně: banku je fermentované těsto z kukuřice a manioku, podává se ve formě koule zabalené do igelitu a chutná silně po zkyslém těstu. Fufu je mírně nakynuté těsto z manioku a zeleninových banánů platains. Připomíná vzhledem i chutí běžné kynuté těsto, lepí se na prsty i v puse a chutná prostě jako neslazené nakynuté těsto. Obě těsta se jí rukama, kousek se odtrhne, uhněte v prstech do tvaru mističky a nabere se pálivá omáčka (ve dvou variantách – buď vývar z kozy, ryby či řekomyši, nebo verze z chili a podzemnice olejné – buráků). Maso se také jí rukama, příbory ve vývařovnách neznají, pro nás bílé cizince občas sehnali lžičky. Já jsem ovšem v rámci přizpůsobení místu k takové degradaci tradic neklesl.

Při naší cestě Ghanou jsme se zpočátku snažili jíst ve vývařovnách právě tato tradiční jídla, ale naše trávicí trakty to nezvládaly. Prakticky všichni bez výjimky (včetně domorodého řidiče a průvodce z Toga) jsme trpěli průjmy, někteří i zvraceli. Jídlo nám většinou nechutnalo a jedli jsme jej víceméně s odporem – tady se však pár výjimek našlo, někteří kolegové u vývařoven zůstali déle, zatímco větší část naší desetičlenné výpravy hledala lepší bufety, kde se daly dostat ryby, pečené nebo vařené jamy, špagety s burákovou omáčkou, jollof rice (rýže ochucená pikantní omáčkou a kousky zeleniny) a podobná jídla, našemu žaludku poněkud bližší.

Jak tedy chutná to nejtradičnější ghanské jídlo? O obou těstech už jsem psal (regionálně se vyskytuje ještě třetí druh těsta kenke), koza ve vývaru chutná úplně jako (stará) koza v pálivém vývaru, buráková omáčka není arašídy příliš cítit, protože je přebíjí chili. A řekomyš? Smrdí myšinou a chutná přesně tak, jak by se dalo očekávat. Sníst nevelkou porci znamenalo projevit velkou dávku sebezapření a ještě dnes, když nás doma popadne mlsná, tak zavzpomínáme na řekomyš a chuť na jakékoliv jídlo nás docela spolehlivě přejde. Takže pokud někdo vyjíždí do exotiky za kulinářskými zážitky, tak Ghanu asi nedoporučím.

Řekomyš podle Wikipedie (výtah):

Řekomyš (Thryonomys) je rod hlodavců z čeledi řekomyšovitých (Thryonomyidae). Jde o velká zvířata žijící v africkém kontinentu od subsaharské Afriky na severu až po Jihoafrickou republiku na jihu. Řekomyši jsou velcí noční hlodavci s podsaditým tělem, které je 350-610 mm dlouhé. Váží 4–7 kg. Svrchní strana těla je hnědavá, spodní bělavá, někdy došeda. Přes svou zavalitost to jsou hbitá a rychlá zvířata. Řekomyši jsou býložravá zvířata: živí se především travou, rákosem a různými plody. Působí škody na plantážích. Jejich maso je vysoce ceněno a proto jsou loveny domorodci a někdy také chovány na farmách.

Dobrou chuť (v rámci možností, vzhledem k dnešnímu tématu)!

Rubrika Dobré prase všechno spase

 

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 4.9.2017 15:00 | karma článku: 16,63 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 230x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 352x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 316x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.