Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakou šanci má obnovitelná energie v Parlamentu?

Parlamentní seminář na téma energetické budoucnosti ČR a perspektiv energetické politiky proběhl dne 27. 11. 2018. To co zaznělo, byla směs bezradnosti a neinformovanosti.

Vlastně to nepřekvapilo. Hned na počátku parlamentního semináře, na němž by se dalo čekat, že padne slovo o nutnosti co nejrychlejší dekarbonizace a o perspektivách obnovitelných zdrojů energie uvedl pan poslanec Jiří Kobza, že scénáře s obnovitelnými zdroji jsou příliš optimistické. Pravdou ovšem je, že bez nich vůbec o žádném optimismu hovořit nelze, neboť musíme co nejrychleji přestat používat uhlí, ropu a zemní plyn.

Analogicky k úvodu pokračoval program vystoupením paní Aleny Vitáskové, někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Také ona neopomněla uvést, že na OZE šly neskutečné dotace, že způsobují blackouty, či že byly na pokraji. Z historického přehledu velkých světových blackoutů, nijak neplyne, že by byly způsobeny obnovitelnými zdroji elektřiny. Naopak jako důvody jsou ve dvou případech uvedeny problémy s výrobou v jaderných elektrárnách, v několika dalších špatné komponenty sítě nebo špatné počasí s množstvím sněhu, který přetrh dráty nebo plánované odpojení tras vysokého napětí kvůli stavebním pracím, či průjezdu velké lodě, jak se stalo v roce 2006 v Německu. Podle spolkové síťové agentury SRN dochází při zvyšujícím se procentu obnovitelné elektřiny naopak ke zvýšení kvality dodávky elektřiny.  Dále paní Vitásková postrašila přítomné nedostatkem elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud se týče dotací, je seriózní uvést, že na obnovitelné zdroje sice šly dotace, ale jejich výše byla férově známá z účtů odběratelů, na rozdíl od různých skrytých forem dotací do fosilní a jaderné energetiky. Celkově ale jsou dotace v ČR na OZE nižší, protože představují 400 miliard korun  v průběhu deseti let, zatímco skryté daňové a rozpočtové dotace těžby i prodeje fosilních v různých oblastech představují ročně 63,5 miliard korun

Energetický analytik Michal Šnobr neopomněl poukázat na Německo, vůči jehož energetické politice jsou ostatní evropské země podle něj bezmocné. Rovněž prohlásil, že se v Německu nesnížila spotřeba uhlí, což ale není pravda, jak je možno nahlédnout z  energetických statistik Frauenhoferova institutu. Podle uvedených údajů došlo mezi roky 2007 a 2017 ke snížení spotřeby elektřiny z černého uhlí o 31,4%,u plynu o 13,8% a u hnědého uhlí 3,4%. Je pravda, že pokles výroby elektřiny z hnědého uhlí není nijak famózní, ale nelze jej nazvat nesnížením spotřeby, především ke snížení celkové fosilní spotřeby. Obnovitelné zdroje energie vyprodukovaly letos v Německu cca 40% a mezi roky 2007 až 2017 nahradily veliký podíl elektřiny vyráběné v jaderných elektrárnách, pokles 51,3%.

Další panelista Vladimír Štěpán správně odsoudil vysoké znečištění polétavým prachem, jehož hlavním producentem je Polsko. Uvedl, že fosilní paliva u nás splňují emisní limity, ale v emisích nebyl uveden hlavní skleníkový plyn – oxid uhličitý. Podpořil rovněž užívání zemního plynu, jako údajně nízkoemisního zdroje, zapomněl ale poukázat na publikované ztráty při těžbě a dopravě, které z ekologického zemního plynu ve skutečnosti činí energetický zdroj přispívající ke změně klimatu více, než uhlí.

Bizardní vystoupení měl pan poslanec Jan Skopeček. Nazval německou Energiewende  environmentálním aktivismem a zpochybnil efektivitu OZE. Postěžoval si rovněž na setkání ve Vídni poslanci Evropského parlamentu, kteří na setkání prosazovali snížení emisí a přísnější limity. Glosoval slovy „… poslanci EP by měli mít zdravý rozum.“

Patrně je podle tohoto ekonoma zdravým rozumem nesundávat nohu z plynu, když se řítíme proti zdi. Pilně následuje svého učitele a mistra Václava Klause. Jaký učitel takový žák. Pravděpodobně oba předpokládají, že klimatická změna neexistuje, všechno jsou jenom nepodstatné teplotní fluktuace, s jejichž účinkem se trh brzy vyrovná. Možná, že by si pan poslanec měl přečíst prohlášení skupiny vědců z IPCC.

Na konci semináře jsem využil možnosti položit několik otázek, chtěl jsem vysvětlit, jak je možné, že u nás nejsou podmínky pro obnovitelné zdroje, zatímco v Burgenlandu, spolkové zemi na východě Rakouska, ležící 100 km od moravské hranice, jsou podmínky dobré. Od roku 2013 Burgenland s 288 tisíci obyvateli zásobován výlučně elektřinou lokálně vyrobenou z obnovitelných zdrojů, především větru a biomasy. V dnešní chvíli je Burgenland exportérem obnovitelné elektřiny. Na tuto otázku nikdo z panelistů neodpověděl. Upřímně řečeno jsem to předpokládal. Když jsem pak nadnesl otázku úplného zásobování ČR obnovitelnou energií, a že bychom měli zadat profesoru solární ekonomie Christianu Breyerovi studii úplného zásobování ČR obnovitelnou energií v sektoru elektřiny, tepla i mobility, dostalo si mi i ostatním posluchačům výsměchu jednoho z panelistů, „… to bych mohl vypracovat studii o zásobování fúzní elektřinou.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Smrž | sobota 1.12.2018 16:09 | karma článku: 13,46 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Milan Smrž

Poznámky k revitalizace uhelných regionů

Severočeské i severomoravské uhelné regiony čeká transformace. Budou se tam stavět malé jaderné elektrárny a nebo se vydají cestou jinou cestou?

20.5.2024 v 13:01 | Karma: 6,61 | Přečteno: 190x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

České jaderné plány jsou špatným politickým rozhodnutím

K lednu 2024 se přihlásilo 25 zemí k programu ztrojnásobení jaderné výroby, z toho pět zemí, které jádro nemají. Tento slib je v protikladu se současným stavem jaderné energetiky, s cenovým vývojem i rostoucí délkou výstavby.

9.5.2024 v 11:19 | Karma: 8,65 | Přečteno: 514x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma: 9,77 | Přečteno: 570x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma: 21,97 | Přečteno: 6100x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Greenwashing v Dubaji

Po téměř 30 letech nepřinesly klimatické konference COP žádný hmatatelný výsledek. Řeči se vedou a emise rostou. V čím zájmu se tak děje? Může jádro být řešením? Nebo lokální iniciativy přinášející instalace zdrojů a akumulace?

2.1.2024 v 9:12 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 11,75
  • Průměrná čtenost 987x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik