MK

Tohle jste autore trochu přepísknul. Nejsem odpůrcem zelené energetiky a fotovoltaiku mám na své vlastní střeše. Mám jí tam proto, že jsem přesvědčen o její výhodnosti. Ale nikdy bych si netroufnul tento názor násilím vnucovat někomu dalšímu.

Základní vlastností energetiky musí být její pestrost. Žádný typ zdroje by z hlediska energetické bezpečnosti neměl pokrývat více než třetinu spotřeby. Stoprocentní orientace na jádro je sebevražda. Ale stoprocentní orientace na obnovitelné zdroje není o nic lepší.

A navíc se mi příčí fanatismus. Proto musím důrazně protestovat proti vašemu poslednímu odstavci. Nelze občanům uzákonit povinnosti, které jsou nesplnitelné.

Např. ta povinná instalace FVE na střechách. Dost lidí rekonstruuje střechu hlavně proto, aby jim neteklo do baráku. Peníze na to dají jen taktak dohromady a na FVE prostě nemají. Co s nimi? Nepovolíme rekonstrukci a necháme jejich stavbu zničit vodou a vlhkostí? To byste chtěl?

Kromě toho jsou střechy s různým stupněm zastínění, na kterých FVE nikdy nebude rentabilní. Zastínění jinými budovami, stromovím a to i budoucím. Střechy otočené na sever a z té strany slunce určitě nikdy svítit nebude.

Ideální stav není možné takhle jednoduše nařídit. Vždy je potřeba vážit mezi potřebným a možným. Násilím se nikdy nic nevyřešilo.

Foto

K autorovu tvrzení "Větrná energie je nezbytnou součástí energetického obnovitelného mixu, protože v obdobích s malým slunečním svitem je to právě vítr, který pomůže pokrývat energetickou spotřebu."

Je to velmi zjednodušené až k nepravdě.

Pokud jako příklad vezmu data za CELÉ Německo za loňský rok po čtvrthodině a spočítám korelaci mezi výrobou FVE a VE za každou čtvrthodinu, dostanu sice malý náznak doplňování (korelační koeficient vztahu mezi oběma výrobami R=-0,27).

Zjistím ale také kolísání rozdílu mezi společnou výrobou FVE+VE a celoněmeckou spotřebou proudu od přebytku 5,3 GW až po deficit -73,5 GW. Minimum společné výroby FVE+VE bylo pouhých 536 MW z instalovaných zhruba 130GW. A to jsou v tom i mořské větrné parky.

Pro stabilitu soustavy nic moc (to byl eufemismus).

SH

To je hodně zajímavé. Tahle data za celé Německo se pořád nechají najít a stáhnout? Já jsem historicky nějaké odkazy měl, ale už jsou nefunkční.

Pokud je mi známo, tak nikdo netvrdí, že český jaderný program zcela pokryje výrobu el.energie. S větrnou a fotovoltaickou energií se zcela určitě také počítá, zvlášť když se mají postupně odstavovat uhelné elektrárny. Ale určitě není špatné mít jistotu v podobě jaderných elektráren. Francie, která má oproti nám určitě výhodnější přírodní podmínky pro obnovitelné zdroje, se jaderných elektráren také nezbavuje. To jen Němci se nechali zbaňkovat tehdejší kancléřkou Merkelovou kvůli havárii Fukušimy a začali své JE překotně rušit se všemi nepříznivými důsledky, které to přineslo.

  • Počet článků 60
  • Celková karma 13,45
  • Průměrná čtenost 1000x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik