Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Před nějakými 20 lety se Evropská unie rozhodla, že zastaví globální oteplování. Starý kontinent se díky zeleným technologiím měl stát novým světovým lídrem, Brusel navíc naznačoval, že tato rošáda nepřinese žádné velké dodatečné náklady, naopak půjde o cestu k vyšší efektivitě. Nic z toho se ale nepřekvapivě nepotvrdilo. Nyní už si můžeme říci, že kvůli přemíře nařízení a regulací se postupně z Evropy začíná stávat neefektivně fungující skanzen, který opouští firmy i investoři. Starý kontinent si totiž víceméně zakázal levné zdroje energie, což jej činí nekonkurenceschopným na mnoha úrovních.

2 1
možnosti
PHH

Levné zdroje energie jsou OZE a plyn. Všechno ostatní je už dražší. Nejdražší jsou JE.

0 1
možnosti
JP

Green Deal je šance pro naše potomky, je nutný. Jenže značná část naší populace je zblblá dlouhodobými výplody Klause, do toho ještě ta česká remcavost proti všemu...A tak stádo nadává na Geen deal, aniž by o něm něco vědělo. Výsledkem je naše technologické zaostávání, stáváme se postupně skansenem.

1 1
možnosti
Foto

Že se Evropa postupně stává skanzenem je pravda. Roli Václava Klause či Čechů v tomto procesu ale nejspíš dost přeceňujete. Václav Klaus e už jen málo významnou osobností v politické výslužbě a Česko malá země.

Na zaostávání celé EU má mnohem větší vliv byrokratizace a regulace všeho možného, které společně prodražují či znemožňují hospodářsku činnost a vytlačují jitím do jiných částí světa. S tím z Evropy odcházejí i technologické schopnosti a konkurenceschopnost.

2 0
možnosti
HP

Milan Smrž, chemik a vynálezce, byl v roce 2003 zvolen viceprezidentem evropské asociace EUROSOLAR pro obnovitelnou energii. Nikoho asi nepřekvapí, že pak hořekoval nad tím, jakou že je ropa „krví válek a jejich příčinou“. Neboť dle jeho vyjádření „tanky, letadla i výbušniny, všechno jsou spotřebitelé ropy a dalších fosilních zdrojů. Je to dnešní analogie antické doktríny o potřebě dalšího zlata potřebného pro zaplacení vojáků, kteří by přinesli další zlato. Ropa a její deriváty jsou třeba pro vedení válek, jež se vedou pro zajištění další ropy.“ Skutečnou perlu však představuje jeho tvrzení, že „jaderná energie je slepá ulička“, kdy také říká, že „máloco je tak nakrátko spojeno s válkou a násilím, jako jaderná energie“.

https://denikreferendum.cz/clanek/33806-o-vitr-a-slunce-se-valky-nepovedou

2 1
možnosti
MS

M13i92l48a82n 92S37m67r11ž

17. 3. 2024 8:54

Madamme, opoměla jste skutečnost, co stálo na počátku jaderného reaktoru. Byla to výroba jaderné bomby. Teprve později se přišlo na to, že by reaktor také nechal použít na výrobu elektřiny. Takže to byl začátek 5 tisíc jaderných náloží na každé straně, jejichž použití se stává každýn dnem bohužel realističtější. A jako by to nestačilo, tak se zbytek po obohacení "ochuzený uran" používá do protitankových střel. Viz následky bombardování Hadžiči ochuzeným uranem při nezákonné válce v někdejší Jugoslávii, jež mělo za následek onemocnění rakovinu https://www.irishtimes.com/news/hundreds-of-civilians-died-of-cancer-after-nato-bombing-1.371515, 10% obyvatelstva, tudiž se podle definice jednalo o válečný zločin USA a UK.

1 0
možnosti

nevadi mi ta cast green, vadi mi cast deal

0 0
možnosti
Foto

Rozhodně jsem proti. Dosud nikdo neprokázal vliv "skleníkových plynů" na klima planety Země.Pouze demokraticky zvolená většina tomu asi stále věří, ke škodě všech. Bohužel ta se projevuje pomalu ale nezadržitelně.

2 1
možnosti

ano neprokazal 100%, protoze jaksi nemame druhou testovaci zemi a simulace nejsou nikdy uplne.

Ale je pomerne velka pravdepodobnost, ze tomu tak je.

1 1
možnosti
AK

Především nikdy na planetě nebylo ttolik lidí jako je dnes. Všichni potřebují jídlo, vodu, enegie. Až se sníží tento raketový růst, klesne i produkce plynů.

1 0
možnosti
Foto

To se církvím nebude líbit ...

0 0
možnosti
RM

Když se zavádí nějaká vědecká teorie, tak se to dělá tak, že se nejprve ověří v malém a pak se teprve zavádí ve velkém. Já bych tedy odstřihl Německo od energetické sítě, vypnul jim uhelky, jaderky si vypli sami, odstřihl je od fosilních paliv a ať ukážou jak jim to bezvadně funguje.

A až se ověří, jak jim to skvěle funguje, jak jim tam všude jezdí ty levná elektroauta na levnou elektřinu, tak jdeme do toho.

A jestli se zjistí že ne, tak si škrtneme jenom Německo a zbytek Západu může jet v pohodě dál. Což mi přijde jako mnohem lepší varianta než si škrtnout celý Západ.

9 0
možnosti
Foto

Vlastním FVE. A mohu zodpovědně prohlásit, že tento zdroj nedokáže pokrýt energetickou spotřebu rodinného domu a už vůbec ne nabíjet elektromobil. FVE lze snad brát jako pomocné zdroje, které v létě umožní odstávky a opravy jaderných elektráren. OZE jako základ energetiky je šílenství ...

11 0
možnosti
JM

J39a56n 53M80a62r28i63k

5. 3. 2024 17:43

hmm, proc ma brusel rozhodovat, kolik sedlak oseje, v kolika pujdu do duchodu a o kolik nejakou povolenkou zdrazi muj zivot? nevidim nikde duvod, proc by mel.

4 0
možnosti
Foto

Chce to zavést antikarmu. Tolik polopravd a manipulacaí najednou jsem dlouho nečetl.

8 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 9,59
  • Průměrná čtenost 979x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik