Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je důležité míti eurokomisaře?

Říká se, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. A co stokrát opakovaná pravda? Zevšední a unaví. Jde jedním uchem tam a druhým ven. Přesto si trochu té všední šedi v tomto článku dovolím.

Nejprve citát z Lisabonské smlouvy : "Ode dne 1. listopadu 2014 se Komise včetně předsedy a vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku skládá z takového počtu členů, který odpovídá dvěma třetinám počtu členských států, nerozhodne-li Evropská rada jednomyslně o změně tohoto počtu. Členové Komise jsou vybíráni ze státních příslušníků členských států na základě systému naprosto rovné rotace mezi členskými státy umožňujícího odrážet demografickou a zeměpisnou různorodost všech členských států". (Konec citátu)

Vzhledem k pětiletému funkčnímu období Komise z výše citovaného vyplývá, že každý stát bude mít pouze ve dvou ze třech po sobě následujících funkčních obdobích "svého" eurokomisaře.Evropská komise je orgán, který je (nebo by měl být) nezávislý na národních vládách a parlamentech, tudíž i eurokomisař nehájí zájmy "své" země, ale hájí zájmy EU jako celku. Proto je jedno, jestli budeme nebo jestli  nebudeme mít "svého" eurokomisaře.

Co jedno není, je fakt, že vstoupí-li Lisabonská smlouva v platnost, dojde k výrazné centralizaci moci a k omezení suverenit především malých členských států. Až vstoupí LS v platnost, bude naše politická scéna ještě větší "tyjátr" než je teď, protože většina zákonů bude nadiktována z Bruselu a naši politici budou řešit pouze své osobní zájmy a spory. Nedávnou nabídku ODS a ČSSD občanům, aby si vytvořili "svůj" volební program, považuji za součást tohoto divadla. Politici mohou zcela beztrestně cokoliv naslibovat, vždy se mohou odvolat na mantinely dané naším členstvím v EU. LS zřejmě projde, tak ať má občan ještě chvíli pocit, že může ovlivňovat dění!

Když jsme si v roce 2003 v referendu odsouhlasili vstup do EU, mnozí z nás neměli představu "do čeho lezou", protože mnozí z nás si pod vstupem do EU představili pouze volné přecházení hranic a v peněžence euro místo koruny. Těch, co se zamysleli nad otázkou , na kterou v referendu odpovídali, asi mnoho nebylo. Kdo z nás četl "smlouvu o přistoupení"? Nerovné podmínky pro naše zemědělce, nadiktované před naším vstupem do EU, omezení pohybu našich občanů na evropském pracovním trhu a prosazování zájmů Německa a Francie (navzdory proklamovaným principům rovnosti) nás měly varovat. Nevarovaly. Radostně jsme se "vrátili do Evropy".

Těch několik let, co jsme členy EU nám mělo otevřít oči. Měli jsme si uvědomit, že EU sice možná zdánlivě vznikala jako mezinárodní a mezivládní "instituce", ale už od počátku bylo snahou evropské "vlády" potlačovat vliv národních vlád a parlamentů a být nadnárodní. Pro ty, kterým je tato "nadnárodnost" trnem v oku, se paradoxně právě Lisabonská smlouva stává nadějí, protože v sobě nese i možnost vystoupení z EU.

Jsem z těch, co tomu, že LS posiluje vliv národních parlamentů, nevěří (podotýkám, že LS jsem četla). V referendu o vstupu ČR do EU jsem řekla ne. Ne proto, že bych četla onu "přístupovou" smlouvu (asi bych jí zcela nerozuměla, dělá mi potíže porozumět i některým pasážím LS, což je něco, co mě děsí ještě více, než ty pasáže, kterým rozumím - omlouvám se za tu příšerně rozvitou větu) ale proto, že jsem měla pocit, že sotva jsme se zbavili "Moskvy", lezeme do "Bruselu". Náš vstup do EU jsem přijala jako jakousi "záruku", že nedojde k návratu bolševika.  Dnes mám pocit, že Evropská unie má k totalitě nakročeno možná víc, než jen tušíme. Proto opakuji to, co už bylo, tu i onde, mnohokrát řečeno. Je jedno, jestli budeme mít nebo nebudeme mít "svého" eurokomisaře.Ten by zájmy státečku v srdci Evropy stejně nemohl hájit. Byla chyba, že naše sněmovny nechaly projít Lisabonskou smlouvu.

A pokud jde o tu totalitu, ráda bych věřila, že čas ukáže, že jsem se spletla.

 

 

Autor: Dagmar Mašková | středa 5.8.2009 14:28 | karma článku: 18,00 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Dagmar Mašková

Nový článek O česneku ( a nejen o něm)

Také v obchodech a supermarketech marně hledáte český česnek? Všude je k mání pouze čínský, párkrát jsem narazila na španělský.

2.12.2009 v 13:08 | Karma: 24,65 | Přečteno: 1315x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Mašková

Jsme poslední?

V diskusi pod jedním článkem na blogu iDnes jsem nedávno objevila následující odkaz : http://www.nelisabonu.cz/clanek/stav-ratifikace-lisabonske-smlouvy. A tam jsem se dočetla, že Velká Británie a Finsko rovněž (tak jako Česká republika) ještě neratifikovali Lisabonskou smlouvu (byť v případě GB jde o to, že královna ještě neodeslala ratifikační listiny).

29.10.2009 v 22:42 | Karma: 17,57 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Mašková

Také změny psychologie je třeba

Výše uvedený titulek jsem si vypůjčila z Lidových Novin ze dne 15.5.1932. Pod tímto názvem vyšel jeden z mnoha článků, které pro LN v letech 1930-34 napsal Karel Engliš a které věnoval světové hospodářské krizi.

4.10.2009 v 17:20 | Karma: 10,27 | Přečteno: 735x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Mašková

Ze starých kuchařek (čtení pro nenáročné)

Mám slabost pro staré kuchařské knihy. Z jejich stránek dýchá dávno ztracený svět. Ohmatané a roztřepané listy ve mně vyvolávají představu kuchyně s kachlovým sporákem, na kterém se krčí bublající hrnce a kastróly. Z trouby voní pečeně a na jídelním stole je prostřeno. Damaškový ubrus s vyšitým monogramem, jemný porcelán, křehké a elegantní sklo. Polévka v terině, omáčka v omáčníku. A nad tím vším vůně likéru a jemného pečiva...

19.8.2009 v 18:55 | Karma: 15,17 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Mašková

Proč (občas) kupuji biopotraviny

Ještě před několika málo lety byl zákazník obchodu s "bio" produkty většinou spoluobčanů považován za pošuka. Také jsem "pošuk", ale jenom občasný. Bohužel, leze to do peněz.

3.8.2009 v 18:13 | Karma: 10,32 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  14:38

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Vlak srazil mezi Olomoucí a Prostějovem člověka, provoz na trati stojí

18. května 2024  14:31

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

18. května 2024  14:02

Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1193x
Manželka, matka, VŠ, OSVČ.

Seznam rubrik