Proč (občas) kupuji biopotraviny

Ještě před několika málo lety byl zákazník obchodu s "bio" produkty většinou spoluobčanů považován za pošuka. Také jsem "pošuk", ale jenom občasný. Bohužel, leze to do peněz.

Tudíž by se dalo předpokládat, že nedávno zveřejněné výsledky jakéhosi výzkumu, který dospěl            k závěru, že biopotraviny nejsou zdravější než " běžné" potraviny, mě vyvedou z mého občasného pomýlení a zanevřu na "bio". Nikoliv, nezanevřu, přestože vím, že...

..., že je logické, že v půdě, která byla po desetiletí vydatně prohnojována chemickými hnojivy,             se zvýšený obsah dusičnanů a kdoví čeho ještě udrží dlouhá léta, přesto, že už se ona půda chemicky nehnojí. Z toho lze usoudit, že "organické" pěstování plodin je vlastně k ničemu. Není. "Organicky" pěstované plodiny (a plochy, na kterých se pěstují) nejsou ošetřovány pesticidy. Takto vypěstované produkty jsou zpracovávány bez použití konzervantů, barviv a jiných "éček". To znamená, že ten, kdo je konzumuje, ten si svůj organismus méně zaneřádí. Pravda, řada chemických látek, používaných při zpracování potravin, se užívá  např. proto, aby produkt nebyl napaden plísněmi. Toxiny plísní lidské zdraví ohrožují více, než nějaké to "éčko". Z tohoto pohledu biopotraviny nejsou zdravější, než ty "nebio". A jistě by se dalo najít mnohem více argumentů proti "bio". Konec konců, "bio" či "nebio" je jen otázkou volby každého jednotlivce. Tak proč (občas) kupuji biopotraviny?

Za prvé proto, že "bio" obchody krásně voní a bývá tam příjemný personál.

Za druhé proto, že mám pocit, že dělám něco pro své zdraví a zdraví  své rodiny.

Za třetí proto, že bio mléko fakt chutná lépe, než to "obyčejné". A stejně tak tvaroh, sýry a maso. Prostě je poznat, že to běhalo venku.

Za čtvrté proto, že se v "bio" prodejnách dají sehnat věci, které v jiných obchodech běžně nevidíte. Například javorový sirup, méně obvyklé druhy koření a čajů, různé zajímavé luštěniy, výrobky z kozího mléka a pod.

A především proto, že mám pocit, že trochu podporuji drobné zemědělce,  Kteří ne že pěstují (či chovají) "organicky" nebo "bio", ale kteří se prostě jenom slušně chovají ke zvířatům a k přírodě.       A protože dávám přednost českým výrobkům, podporuji tak ty naše, co rozhodně nemají na růžích ustláno. Proto (občas) kupuji "biopotraviny".

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dagmar Mašková | pondělí 3.8.2009 18:13 | karma článku: 10,32 | přečteno: 817x
  • Další články autora

Dagmar Mašková

Jsme poslední?

29.10.2009 v 22:42 | Karma: 17,57