Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energetika – komplexní civilizační problém

Podle Hynka Berana je chápání elektřiny jako komodity staré dvacet až třicet let. Nuťte ale elektřině tržní podmínky, když si dělá, co chce.  

Nejprve bych představil pana Hynka Berana, který svými myšlenkami přispěl do sborníku editovaného Václavem Cílkem „Něco se muselo stát“ s podtitulem „Nová kniha proměn“.

 

Hynek Beran (*1961) vystudoval automatizované systémy řízení na Elekrotechnické fakultě Českého vysokého učení technického v Praze. V roce 1992 vstoupil do zednářské lóže, byl jejím velmistrem. Věnuje se problematice technických a ekonomických vztahů energetiky a v současnosti modelování vlivu tržních deformací a jejich rizik. V roce 2018 byl pražským volebním lídrem za SPD. V roce 2019 jej chtěla SPD protlačit do Rady energetického regulačního úřadu, avšak neuspěla.

 

Ještě než přistoupím k myšlenkám Hynka Berana, uvedu část odstavce z prohlášení Rady Energetického regulačního úřadu k tvrzením o selhání regulátora ze dne 5.11. 2021:

 

Česká republika v posledních 20 letech postupně vzdala jakékoliv účinné kontroly nad trhem v souladu s politikou Evropské unie a její legislativou, ba právě naopak regulacím v této oblasti bránila právě z důvodu volného a otevřeného trhu. Regulační úřady v členských zemí Evropské unie byly zřízeny nikoliv pro regulaci trhu s komoditami, ale pro dohled nad dosažením dostatečně liberálního prostředí v oblasti obchodu a výroby a pro regulaci pouze v případě monopolního postavení přenosových, přepravních a distribučních společností zabývajících se přenosem elektřiny a přepravou plynu. O tomto jasně vymezeném postavení regulátorů v celé Evropě jednoznačně hovoří i evropské směrnice a nařízení.

 

Přenesme se k tomu, jak problém energetiky vidí persona non grata české energetiky, Hynek Beran:

 

Prvním problémem je, že tržní prostředí, které mělo v elektroenergetice za cíl liberalizovat monopol profesních společností a snížit cenu energie se rázem pokřivilo, protože většina společností fůzovala, tudíž „trh“ funguje pouze mezi nimi a spekulativními obchodníky.

 

Trh je kontraproduktivní, neboť stabilní energetické soustavy byly vybudované v době studené války jako strategické zázemí velmocí. Dnešní tržní prostředí na nich pouze parazituje, ale nové soustavy a novou kvalitu fungujících soustav netvoří.
 

Protože energetika je komplexní civilizační problém, navrhuje, že by se místo partikulárních zájmů mělo obnovit národohospodářské pojetí tohoto oboru. Část silných energetických zdrojů by měla být stabilní, bez ohledu na to, jaký je potenciál úspor a obnovitelných zdrojů.

 

Rozhodně nesouhlasí s koncepcí dotací na solární energii a říká: „Za to co jsme rozdali solárním baronům bychom dnes měli obnovitelných zdrojů trojnásobek a část infrastruktury by byla v kombinaci s jinými lokálními zdroji samozásobitelná.“

 

V souvislosti se slunečními kolektory kritizuje nejen dotace, ale i fakt, že jsou umisťovány na bonitní půdě. Kvůli štědrým finančním pobídkám jsou do tohoto oboru zainteresováni i developeři, tím pádem z něho profitují i banky.

 

Jako problém vidí i zastavení těžby uhlí. Pokud přestaneme těžit uhlí stáváme se závislými na zahraničním německo - ruském plynovém paktu. Elektřina z uhlí má nízkou účinnost jen asi 30% a zatěžuje ekologii, avšak když horkou páru namísto chladicích věží použijeme na vytápění nebo technologické teplo, pak by byla účinnost 60 %.

 

V souvislosti se zemním plynem upozorňuje, že se při jeho zpracování uvolňuje metan. Aby nedocházelo ke kolizím při dodávkách zemního plynu, měli bychom být spolehlivé zainteresování do mezinárodní sítě. Nelogické je dovážet zemní plyn a vyvážet elektřinu z uhlí, ještě horší je dovážet plyn, vyrábět z něj elektřinu a tu exportovat.

 

V případě ropy, další energetické suroviny, lituje, že jsme se v rámci privatizace vzdali svých rafinérií, na druhé straně vítá, že jsme podílníky mezinárodního ropovodu:

 

Státem vlastněná společnost Mero, dovážející do České republiky ropu, získala od společnosti Shell Deutschland pětiprocentní podíl na Transalpinském ropovodu TAL. Nabytím podílu by měla podle odborníků stoupnout energetická bezpečnost země.

 

Alternativní zdroje se mu jeví jako zajímavý a perspektivní segment, ale naše geografická poloha pro ně není vhodná. Nesouhlasí ani s řepkovými a dalšími monokulturami, pěstovanými na výrobu biopaliva, jejich pěstování zamořuje nejen spodní vody, ale přináší i další rizika, jako je například zdražení potravin a tím i možné společenské otřesy.

 

Problémové se mu jeví také případná privatizace ČEZ, která by po svém odstátnění měla dvojnásobně vysoké daně než má ČR, což by pochopitelně pocítila i peněženka koncového uživatele.

 

Hynek Beran v době vydání sborníku (2014) kritizuje, že dotovaná německá elektřina sráží ceny, navíc zatěžuje naše přenosové sítě.

 

Nyní je všechno jinak, zatímco Česká republika by byla byla soběstačná, občané by měli elektřinu za slušnou cenu, firmy by se nehroutily, jsme opět vinou trhu, nevýhodných smluv s EU, zájmů lobbistů, neschopností Energetického regulačního úřadu opět v krizi, tentokrát energetické.

 

V médiích nás přesvědčují, že musíme s EU a hlavně Německem držet basu. Fajn, ale bude se někdo ohlížet na nás, ať už budeme mít problém v čemkoliv?

 

Pan Hynek Beran má jistě kontroverzní názory, od doby vydání publikace svou rétoriku zostřil, ale i tak by bylo dobré, bez ohledu na jeho stranickou příslušnost, jim naslouchat.

To, že elektřina si dělá, co chce, a že energetika je komplexní civilizační problém, s tím nelze, než souhlasit.

https://www.kupredudominulosti.cz/host/hynek-beran/

https://ekonomickydenik.cz/poplach-a-zdeseni-na-energetickem-urade-do-jeho-vedeni-se-chce-dostat-s-podporou-spd-hynek-beran/

http://www.iliteratura.cz/Clanek/34007/cilek-vaclav-ed-neco-se-muselo-stat-nova-kniha-promen

Autor: Jan Lněnička | středa 10.11.2021 12:36 | karma článku: 15,17 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Hovor s umělou inteligencí

Vypadl mi internet, přestala jít pevná linka, kterou doma máme proto, neboť signál je všude, jen naše končiny nějak míjí. Co dělat jiného, než volat inteligentní síť.

9.6.2024 v 19:12 | Karma: 15,67 | Přečteno: 302x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Další kroky ke třetí světové?

Namísto jednání a uklidnění - eskalace konfliktu. Silnější zapojení NATO je podle Orbána jako hašení požáru plamenometem. Napětí po celém světě sílí.

2.6.2024 v 16:19 | Karma: 30,15 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Nový šéf strategické komunikace vlády přichází pozdě

„Všechno skutečné je rozumné a všechno rozumné je skutečné,“ tento Hegelův citát by se měl stát motem této „Kanceláře pro uvádění kroků vlády na pravou míru“.

26.5.2024 v 13:45 | Karma: 22,90 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Nejsem

„Ústavní soud zrušil zákonnou úpravu, která pro úřední změnu pohlaví trans lidí vyžadovala chirurgický zákrok, zahrnující sterilizaci a přeměnu pohlavních orgánů.“ Co teď?

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 25,04 | Přečteno: 550x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Existuje trollí farma také na nádraží Krč?

Trollové jsou všude, vedeme hybridní válku. Můj příběh je o cestování a trollech. Cestuji rád vlakem, trať posázavském Pacifiku skýtá nádherné pohledy na kaňon Sázavy.

17.5.2024 v 15:23 | Karma: 21,42 | Přečteno: 693x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Kreml pokračuje v jaderných manévrech. Zapojil Bělorusy, cvičí v Atlantiku

11. června 2024  15:04

Ruští a běloruští vojáci zahájili druhou etapu manévrů, které zahrnují cvičení týkající se použití...

Viník požáru obchoďáku v Benešově se nenašel, škoda stoupla na 230 milionů

11. června 2024  14:59

Policie odložila případ požáru benešovského obchodního domu Hvězda z listopadu 2022. Nepodařilo se...

Snížíme daně a omezíme migraci. Sunak představil poslední zbraň konzervativců

11. června 2024  14:59

Britský premiér Rishi Sunak představil program své Konzervativní strany ve snaze zvrátit vývoj...

Nevydával jsem rozkazy, hájí se náčelník pohraniční stráže za smrt několika lidí

11. června 2024  14:57

Bývalý zástupce náčelníka pohraniční stráže Jan Muzikář v úterý odmítl spoluzodpovědnost za smrt a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 394
  • Celková karma 27,61
  • Průměrná čtenost 1017x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik