Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J61o48s56e94f 94B39á42r43t87a

10. 11. 2021 17:56

Včera mi přišel nový ceník z ČEZu, mám tepelné čerpadlo, tak mám sazbu D56d.

Stará cena s DPH 1866 Kč/kWh, nová cena 3478 Kč/kWh. Zajímavé je, že cena je stejná pro vysoký i nízký tarif ???

0 0
možnosti
Foto

J74i12ř74í 92K50i65n68d90l

10. 11. 2021 18:15

Předevčírem jsem dostal ceník od ČEZ na příští rok a nic se nezměnilo.

0 0
možnosti
Foto

J31i11ř11í 73K56i47n57d92l

10. 11. 2021 15:11

RvRvRvRvHlavním specifikem, které ovlivňuje obchodování s elektřinou, je její neskladovatelnost. Burza organizuje trh s elektřinou a usnadňuje jejím zákazníkům pohodlnější a rychlejší obchodování s elektřinou. V ČR působí jako burza společnost PXE a. s.Provozovatel distribuční soustavy též potřebuje licenci pro svoji činnost. Provozovatel se stará o distribuci elektrické energie ke konečným spotřebitelům a řídí její kvalitu tak, aby odpovídala zákonu. V českém prostředí máme tři hlavní distribuční provozovatele: ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce a PRE Distribuce.Provozovatel přenosové soustavy spravuje přenosovou soustavu, čímž se rozumí vedení na napěťových hladinách 400kV, 220kV a vybrané vedení 110kV. Na tuto činnost též potřebuje licenci, která například v ČR může být udělena pouze jednomu subjektu. V ČR je to již zmiňovaná společnost ČEPS a. s.Další povinností tohoto subjektu je dispečerské řízení elektroenergetické soustavy na daném území. Energetický regulační úřad vydává licence všem licencovaným subjektům na trhu s elektřinou. Dále pak stanovuje tarify pro regulovanou část elektřiny, u které není zajištěna hospodářská soutěž (například přenos a distribuce jsou přirozenými monopoly).

1 0
možnosti
JF

Když to vezmu globálně kompleně tak mne na lidstvu fascinuje, že každej tak chytrej a v souctu je to jak za krále klacka. Fotoelektrickej jev je už 100 let starej a kvůli práci s krumpáčem pro všechny děláme jak když neexistuje a taháme se o krumpáč, místo aby jsme si sedli pod solár, vzali do ruky třeba spisy o marismu leninismu nebo liberální demokracii a pořádně se u toho nařehtali. ;-D

1 0
možnosti
Foto

Fotoelektrický jev tu existuje už nějaký milion let, jen my jsme jej objevili teprve nedávno. :-)

0 0
možnosti
JK

Tak ona elektřina je "komplexní civilizační problém", ale hospodaření na našem malinkém písečku by pro nás bylo nesmírně výhodné. Samozřejmě ruku v ruce s plně státními energetickými firmami. Tak nevím, jak to, že to komoušům nevycházelo a museli stále vyhlašovat regulační stupně a omezovat dodávky, vždyť to dělali přesně podle toho vzoru, navíc tvrdíte, že jedeme na přenosové soustavě zbudované v té době.

Lidstvo je obětí vlastní volby, která nebyla moc šťastná, jak se nyní ukazuje. Lidstvo vsadilo na fosilní zdroje a elektřinu. Fosilní zdroje jsou konečné a nenávratně ničí biosféru planety. Elektřina je vyráběna s nízkou účinností za vysokých nákladů na výrobu a distribuci a taky nelze smysluplně skladovat.

Narazili jsme na konečný limit našeho původního rozhodnutí a nyní se rozhodujeme co dál. Počítám, že tak 20-30 let, možná 50 let, můžeme pokračovat jen se základními omezeními směrem k přírodě. Jenže už dnes by se měla objevit koncepce co bude potom, jak bude lidstvo získávat energii, z jakého zdroje a máme být nutně na energii závislí, nejde to i bez ní?

1 0
možnosti
Foto

Energie je všude, je podstatou vesmíru. Už pračlověk se naučil využívat tepelnou energii z ohně. Vlivem energie ze slunce tu mohou vegetovat rostliny. ATD.

Jak byste si to bez energie představil? Sem s tím. :-)

0 0
možnosti