Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jan Žižka, české mýty a omyly.

Prohlášení sekretáře Řádu německých rytířů o angažování našeho národního hrdiny na straně Řádu v bitvě u Grunwaldu působí jako bůhvíjaký senzační objev. Jsme totiž stále pod jistým vlivem historického pohádkáře Aloise Jiráska a jeho hodnocení české historie.  

Osobnost Jana Žižky je a vždy bude poměřována jeho rolí v rámci revolučního husitství jako určitého zdroje národní hrdosti a pocitu výjimečnosti českého národa v tehdejší Evropě. Alois Jirásek dokázal z pohnutého a dosti kontroverzního husitského období udělat především projev jakéhosi boje proti německému vlivu, boje za české národní zájmy. Proto bylo dosud naprosto nemyslitelné, aby v naší historiografii byla jakákoli zmínka o tom, že Žižka mohl někdy stát i na té druhé straně. Padl by jeden mýtus a opět by se ukázalo, že to s tím našim národním vlastenectvím a odporem vůči všemu německému nebylo patrně nikdy tak horké.

Ona se ta doba, o kterou jde, žádnou velkou vyhraněností českého a německého, slovanského a germánského, příliš nevyznačovala. V bitvě u Grunwaldu především vůbec nešlo o střetnutí Slovanů s Germány. Na straně polsko-litevské koalice se totiž angažovali vedle Poláků a Litevců, Čechů, Moravanů a Rusů i Němci, Tataři a další ryze neslovanští bojovníci a i druhá strana byla velmi národnostně různorodá, včetně silné účasti českého a moravského rytířstva. Rozhodnutí na čí stranu se přidat bylo jistě často motivováno ekonomicky, nebo rodinnými a příbuzenskými vztahy. Mnoho drobných českých šlechticů dávalo zcela běžně jednoho ze svých synů do služeb různých katolických, bojovných řádů. Samotný Řád německých rytířů zdaleka nebyl (navzdory svému názvu) tvořen výlučně německou šlechtou a tak jako v tehdejší Evropě byla jistá kosmopolitní, jednotící a ideově univerzální role samotné katolické církve, byla zde i jakási globální (zejména vlastními mocenskými zájmy motivovaná) role katolických rytířských řádů, včetně zmíněného. A řada drobných českých a moravských zemanů, vlastnících pouze „koně, sedlo a meč“, se zkrátka živila bojem v zájmu toho, kdo byl schopen slušně platit (a Řád údajně platil mnohem lépe, než polský král).

Právě tak angažovanost Jana Žižky v pokročilém věku ve vedení táborských polních vojsk nebyla tak jednoznačně ideově a národovecky zaměřená, jak bylo v minulosti často zdůrazňováno. Samotná „táborská obec polem pracující“ zdaleka nevypadala tak, jak byla vypodobněna ve známé husitské filmové trilogii pana Otakara Vávry. Mezi polními veliteli (především setníky, pozice hejtmanů si přece jen zachovávali čeští zemané), byla celá řada Němců, nebo lidí ze smíšených rodin (matka samotného Prokopa Holého byla také pravděpodobně Němka). Rovnocenným velícím jazykem byla vedle češtiny i němčina a nikomu z tehdejších lidí to nepřipadalo nepřirozené, či divné. Převážná část polních rot byla složena z klasických námezdných žoldnéřů, bojujících za peníze a vidinu kořisti. Nebyli to „boží bojovníci“, ale lidé, kterým bylo bezpochyby jedno za koho bojují a důvod jejich boje jim byl naprosto jasný. Jistě necítili nějakou osobní nenávist k Sasům, či Bavorům. Chtěli se živit a dělali jen to, co uměli. A uměli to skutečně dobře. Na českém území byla města s převážně německým obyvatelstvem, která byla na straně Tábora a naopak města s českým obyvatelstvem, stojící proti němu. Bez zajímavosti není ani to, že jeden z často opomíjených nástupců Jana Žižky ve vedení polní obce byl příslušník významného českého panského rodu Bohuslav ze Švamberka, který až do svého zajetí husitskými vojsky na hradě Krasíkov byl zapřisáhlým nepřítelem Tábora. Tak to tehdy zkrátka bylo. Převlékání kabátů není žádná specialita dnešních politicky angažovaných lidí. Celé husitské hnutí bylo především věcí náboženského střetu, boje dvou frakcí o větší vliv v rámci téže ideologie, který byl (tak jako ostatně každá revoluce), využit, či lépe řečeno zneužit k uspokojení ekonomických zájmů významných a všeho schopných jedinců.

Nejinak tomu bylo i ve zmíněné bitvě u Grunwaldu. Polský král Vladislav II. určitě žádnou nenávist k Řádu německých rytířů (natožpak k samotným Němcům) necítil. Vnímal ho pouze jako aktivní a narůstající mocenskou hrozbu, kterou je nutno včas zpacifikovat. A to se mu také, za pomoci řady námezdných řemeslných vojáků z celé tehdejší Evropy, na dlouhou dobu beze zbytku podařilo. Možná i díky totálnímu rozbití Řádu (ze šedesáti řádových představených jich v bitvě padlo celých padesát) byl v pozdějších bitvách proti husitským vojskům nasazen již jen pouhý odvar rytířů a polních velitelů a naší husité tak patrně měli větší šanci na úspěch.

Osobně mi ani trochu nebude vadit, pokud se potvrdí účast Jana Žižky v uvedené bitvě na straně Řádu, tedy proti polskému králi a litevskému velkoknížeti. Žižka i tak vždy bude patřit k těm Čechům, kteří byli v našich dějinách schopni vynikat nad ostatní a ve chvílích nebezpečí rozhodovat a přebírat iniciativu. To se zdaleka o celém českém národě říci nedá. A zda to byl jen ke všemu ochotný žoldnéř, či dokonce silniční lapka? Hodnotit patnácté století se všemi jeho společenskými vztahy očima století jedenadvacátého je velmi složité a ošidné. A konec konců možná i to je určitý námět pro zaměření současných historiků ve smyslu zbavení naší i evropské historie zbytečných mýtů a legend a pro snahu zobrazit ji pokud možno tak, jak skutečně vypadala. A to samozřejmě neplatí jen o době, ve které žil legendami opředený Jan Žižka.

 

 

Autor: Petr Litoš | pátek 16.7.2010 8:00 | karma článku: 22,70 | přečteno: 2523x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik