Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CJP

Ctihodnost Já První

16. 7. 2010 16:49
Skvělé informace !

Pokud autor sleduje diskuzi , může sdělit ze kterých pramenů čerpal ? Jeho dnešní počtení je totiž náramně zajímavé a poutavé . 

0 0
možnosti
S

snaduzdost

16. 7. 2010 13:54
Ještě něco:

 "pokud se potvrdí účast Jana Žižky v uvedené bitvě na straně Řádu", takže vy to ještě nevíte a děláte takové soudy? To  marxisti, nacisti a fašisti  jsou ve svých pravdách  a teoriích hadr ve srovnání s vámi!

0 0
možnosti
S

snaduzdost

16. 7. 2010 13:33
Jan Žižka, české mýty a omyly.

Autore, že ten Palackej ale byl tupec, co? Že nalítnul na ty germánský a latinský rukopisy, který mu v těch německejch klášterních archivech podstrčili, aby ho popletli, aby ještě větší čeští tupci  ho mohli  po  půldruhém století  hanit a opravovat. A ten Jirásek, že si nedal pokoj a nepsal co jedna paní povídala, jako vy,  a lez celý život po archivech a využíval regionální archivní dobové záznamy pro svou tvorbu. To dnešní borci, kteří uměj velký kulový, to je, akorát hloupě  kecat o tom, co se právě nosí, budou dělat revizi vědecké, systemastické práci duchovních velikánů naší země. Váš štve, že oni nebyli z vašeho těsta a nešli s dobou, a makali. Kdybych vám napsal, kam máte vlízt, tak by mi to smazali. Ale zasluhoval byste si to. A že to je hrubý? Váš text je taková snůška nesmyslů, že toto je  ještě Mariánská píseň proti tomu, co jste vy napsal. Znáte to: na hrubý gatě..... 

0 0
možnosti
A

akki

16. 7. 2010 12:42
Zírám:

Už na ZŠ jsme se učili, že Jan Žižka byl nájemným žojdákem. Co se teď najednou všichni diví? To neposlouchali výklady v dějepise?8-o

0 0
možnosti
PH

petrph

16. 7. 2010 9:20
Přejdou mýty v další mýty?

Jestliže má sekretář Řádu německých rytířů k dispozici autentické dokumenty o účasti Jana Žižky na straně svého řádu v této bitvě, nechť je předloží. Spekulovat pouze o tom, že mnozí čeští šlechtici se dali najímat na obě strany, asi nemá smysl. A že je rozdíl, jestli /prý) byl pouhým žoldnéřem, nebo členem tohoto řádu - o tom by asi řád měl mít podrobné údaje, které jistě rád zveřejní.. Budeme se těšit.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

16. 7. 2010 11:36
Re: Přejdou mýty v další mýty?

Jeden polsky kronikar, az desitky let po bitve, uvedl ze mezi temi co obsadili jeden pozdeji dobyty radovy hrad byl i Zizka. To je jediny puvodni zdroj a navic ne uplne spolehlivy (spekuluje se ze si kronikar spletl Zizku s nekym kdo mel dost podobne jmeno).

0 0
možnosti
SH0

sir Humphrey 001

16. 7. 2010 8:45
ano

a po Lipanech zase Táboři chutě bojovali pod šelmou ryšavou proti Turkům - bylo jich na tisíce, takže nějaké velké upalování ve stodolách se nekonalo...

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

16. 7. 2010 8:44
Žižka mohl bojovat u Grunwaldu na které straně chtěl, Litoši

, je to čistě jeho věc a nám to může být jedno. Podstatné je, že porazil Zikmunda, tu lišku ryšavou a Němci odtup upalovali svinským krokem, cha chá !

0 0
možnosti
ÚNV

úplně nová Viktorka

16. 7. 2010 8:28
čekala jsem,

kdo se Žižkou u Grunwaldu přijde:-)

Bez zajímavosti není ani to, že o něco později bývalí husitští bojovníci bojovali zase na straně německých rytířů a vlastně prodali Malbork polskému králi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik