Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Anděl, nebo ďábel. Mašínové.

Téma, o kterém v tuto chvíli uvažuje, píše, nebo mluví mnozí. Stala se z toho národní kuriozita. Především si myslím, že nic a nikdy není jen černé, nebo bílé a člověk nikdy není jen anděl, nebo ďábel. Objektivní pohled není zkrátka česká parketa.  

Argumenty, které jsem zaregistroval na toto téma od chvíle vyznamenání pana Paumera premiérem Topolánkem jsou více než rozporuplné. Od glorifikace skupiny Paumer – Mašínové coby národních hrdinů a téměř jediných, kteří byli ve své době schopni postavit se komunistickému režimu až po jednoznačné odsouzení těchto tehdy velmi mladých lidí a jejich označení za vrahy a teroristy. Není to jednoduché. V této zemi jsou stále ještě naživu lidé, kterým obě strany, tedy tehdejší režim i jeho odpůrci, vzali to nejcennější, totiž životy jejich nejbližších. Režim z pozice své moci a druhá strana často prostřednictvím různých agentů, vyslaných do republiky nikoli bránit demokracii, nýbrž dělat svoji práci, za kterou byli placeni. Jedna strana věznila, týrala a popravovala své politické a ideové odpůrce, druhá zabíjela mladé kluky na hranicích, poddůstojníky SNB a méně významné funkcionáře KSČ. Tak jako nejvyšší autorita bratrů Mašínů, jejich otec, statečný člověk a velký vlastenec, jim vštěpoval, že za svobodu a demokratické hodnoty je třeba bojovat, tak i těm klukům na hranicích a řadovým esenbákům jejich autority vštěpovaly, že to právě oni bojují za svobodu a demokratické hodnoty. Na těch hranicích neumírali pracovníci Hlavní politické správy, Ministerstva vnitra, nebo tajemníci KSČ, ale zase jen ti devatenáctiletí, či dvacetiletí kluci. Tak je to vždycky. Ti na místech nejvyšších totiž měli dostatek prostředků a podmínek k osobní ochraně a nějakých agentů chodců, či mladých, pro svoji věc zapálených kluků se opravdu bát nemuseli. A tak jedni pamětníci, či jejich potomci budou chválit a dávat za vzor a druzí budou striktně odsuzovat a projevovat živelný odpor.

A to bude v této zemi probíhat tak dlouho, než úplně a beze zbytku nastoupí další generace, kterým to zkrátka a dobře bude srdečně jedno. Budou mít totiž řadu svých, velmi vážných problémů a starostí a co udělali nějací mladí kluci v padesátých letech minulého století je nebude ani trochu zajímat. Pak se tato causa konečně vyřeší. Tak jako každá tohoto druhu.

Přesto mne ale napadá logická otázka. Kde je řada těch, kteří skutečně a dlouhodobě vedli statečný a nezištný boj proti ideologii, kterou z těch, či oněch příčin nemohli přijmout? Kde jsou ti, kteří opravdu  v padesátých létech trpěli v komunistických lágrech, kolik z nich pan premiér také vyznamenal? Kolika z nich byl některý český premiér (předsedové Senátu, Nejvyššího soudu, Sněmovny etc.) na pohřbu? U kolika z nich se někdo z nejvyšších českých ústavních činitelů zajímal kupř. o to, zda netrpí nouzí, zda mají kde bydlet a jak je o něj postaráno po stránce zdravotní péče? Nebo je pro české ocenění a zájem na nejvyšší úrovni opravdu potřeba někoho zastřelit, či podřezat?

Angažovaný projev současného premiéra na pohřbu Milana Paumera ukazuje na to, že pan Nečas, podle mého názoru bez dostatečné znalosti věci a bez opravdu státnické a politické úvahy, podlehl svým emocím a ostře se vymezil proti polovině našich spoluobčanů, proti jejich přesvědčení a názoru. Zbytečně. Další příznivce tím ani panu Paumerovi, ani bratrům Mašínům nezíská. Jenom zabruslil někam, kam nemusel.

To, co ti lidé udělali, udělali v úplně jiné době a v úplně jiných podmínkách. Pokud nenazýváme vrahy a teroristy britské a americké letecké velitele, kteří v závěru války nařídili zbytečný a spíše demonstrativní nálet na Drážďany, při kterém příšerným způsobem zahynuly desítky, možná i stovky tisíc civilistů, včetně  dětí, neměli by se jednoznačně označovat za vrahy ani bratři Mašínové a Milan Paumer. Oni si totiž také, tak jako ti spojenečtí letci mysleli, že to, co dělají, dělají pro svoji zem a v duchu vyšších ideálů a onu pohnutou dobu považovali, v souladu s morálními zásadami podplukovníka Mašína (genmjr. in memoriam) i nadále za období válečného konfliktu. Nedělejme z nich ale, probůh, vzory pro naši mládež a standard pro dnešního člověka jak má jednat vždy, když s politickým směřováním své země nebude souhlasit. Když se, řečeno s panem Nečasem, bude cítit stávajícím politickým uspořádáním zotročen. Kdo bude specifikovat, co je a co ještě není zotročení? Vláda? Každý sám za sebe? Nebo to pan premiér myslel jen jako naprosto prázdnou frázi? Asi ano. A co se týká prezidenta republiky, jeho postoj v této věci je postojem uvážlivého politika na potřebné úrovni. Na rozdíl od ostatních ví co dělá.

Takže ani anděl, ani ďábel. Jen lidé, kteří v určité, nepříliš jednoduché době udělali to, co udělali. Ti z nich, kteří ještě mohou, si to musí srovnat se svým svědomím a my ostatní dělejme to, co nás živí. Včetně pana premiéra, který by měl spíše řešit problémy svého vládnutí. Bude jich mít až dost.

Autor: Petr Litoš | pátek 6.8.2010 8:00 | karma článku: 14,93 | přečteno: 1006x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik