Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hurá, kritizují mě!

Najděte mi někoho, kdo je rád, když ho druzí kritizují. Nepochybuji o tom, že takového člověka najdete. Nicméně budete muset asi hodně dlouho hledat.

V létě jsem byla na svatbě – vdávala se má kamarádka Eva. Eva – co o ní říci? Že je fajn, že je s ní zábava, že umí poradit, pomoci, že nás pojí dlouhá léta, během nichž jsme leccos zažily? Jasně – kdo by něco takého neřekl o kamarádce! V tomto nijak nevybočuji z řady. Má to ale jedno ale. Eva je svá. Velmi svá. Má své názory, své cíle, svůj životní styl… Když promluví, mnoho lidí musí hodně dýchat, aby rozdýchalo to, kam Eva míří. A Evě je to jedno. No jak by ne, když s tímto svým postojem žije dlouhá léta a dopracovala se k němu na základě vlastních životních zkušeností. Život ji zkrátka donutil udělat si v hlavě jasno, aby mohla smysluplně pokračovat dál.

Eva je tedy jedna z těch, které byste museli dlouho hledat, pakliže byste se rozhodli najít člověka, kterému kritika nevadí. Eva snese hodně. Ne tak ale parta lidí kolem Evy. Pro změnu musíme hodně dýchat my, když slyšíme příval netolerance vůči oblečení, líčení, názorům, postojům, gestům atd. atp.  Předpokládala jsem, že lehkou hyperventilaci si přivodím i na oné svatbě. A stalo se.

„Děvenko, proboha, kdo tě oblíkl do takových šatů?! To sis nemohla zajít do svatebního salonu? Moje neteř to takhle udělala a na svatbě vypadala nádherně.“ – pravila teta z desátého kolena, dle mého pozvaná nějakým nedopatřením. Eva se jen blahosklonně usmívala. Jak typické! Tetka odkráčela, aby byla vystřídána nějakou jinou tetou, která pronesla: „Nic si z toho holka nedělej, třeba se ti to manželství vyvede lépe než svatba.“ A ušetřen nebyl ani ženich – chlapské poplacávání po ramenou ve smyslu, tak už jsi mezi námi, bylo jednou doprovázeno sdělením: „Jsi si jistý svou volbou?“ a dalším: „No tak, co si budem povídat, oba jste takoví jiní“ a dalším: „Přeji ti opravdu hodně, hodně štěstí, jak tak koukám, asi ho budeš potřebovat. Hahaha.“ Neskutečné, kolik lidí bylo pozvaných nějakým nedopatřením.

Slyšeli a viděli jsme hodně. Upřímně jsem Evu a jejího Aleše litovala. A pak jsem si v duchu dala pár facek – tady není na místě lítost vůči novomanželům, ale vůči všem těm svatebčanům, kteří měli z nějakého důvodu pocit, že vědí, co správné je a co správné není a ještě měli onu nutkavou potřebu to všem sdělit. Hnací motor má jméno Ego. A Evina svatba jím byla protnuta skrz naskrz.

Odmyslete si, prosím, oprávněnou kritiku – tu, u které víte, že tne do živého. Že jste něco udělali špatně, i když jste věděli, jak to máte udělat dobře. A nebo hůř – neudělali to vůbec. V případě, že se nepasujete do kategorie životních flákačů, s největší pravděpodobností se s kritikou tohoto rázu setkáváte jen výjimečně. Tudíž pomlčme o ni, tady není co řešit, tady se hraje s jasně rozdanými kartami.

Častěji ale na nás doléhá kritika, u které máme tendenci se začít hádat: ne takhle jsme se nedomluvili, takhle to ale dělávám vždy, velmi jsem se snažil/a, tvé argumenty nechápu, podle mne na tom nic špatného není…. Slovo proti slovu. Obě strany shodnou věc vidí jinak – dívají se na ni z jiného úhlu pohledu a v případě, že si ten svůj pohled pevně zafixují, pak hádka je pouze o potřebě přesvědčit druhou stranu, aby ustoupila. O domluvu tady rozhodně nejde. Nekomunikujeme konstruktivně, pouze na sebe řveme s cílem přesvědčit toho druhého, aby odvolal.

Jak z toho ven? Poslouchejte, bedlivě poslouchejte a snažte se pochopit, co je vám doopravdy řečeno – většinou se totiž za nepříjemnými obviněními skrývá něco úplně jiného. Zkuste si zahrát na detektiva: O čem to tady vlastně je? O co jde? Proč to říká právě teď? Neprochází onen kritik nějakou osobní krizí? Nevylívá si na mně svou zlost? Co se mu stalo?... Dokážete si na tyto a podobné otázky odpovědět? A pakliže ano, kdo je v centru vaší pozornosti – vy nebo kritik? Je vám lépe, když nyní máte vhled do situace – když víte, odkud vítr vane? Ještě vám tato kritika tak moc ubližuje a nebo nad ní získáváte nadhled?

Připraveni se posunout dál? Ano? Tak si představte situaci, kdy máte po úspěšné prezentaci a odcházíte s kolegou zpět do firmy s pocitem dobře odvedené práce. Jste na sebe i tak trochu pyšní. Někdo víc, někdo míň. A teď se ozývá váš kolega se slovy: „Bylo to vážně výborné, gratuluji, ale celkový dojem docela hatilo tvé rozhazování rukou. Asi by ses tomu měl příště vyhnout.“ Jak je vám teď? Klid, pocit dobře odvedené práce, pýchou dmoucí se hruď a nebo studená sprcha?

ALE je vždy problém. Chce-li vás někdo upřímně pochválit, ALE a vše za ním již nedodá. ALE v sobě skrývá řadu příčin a jen zlomek z nich spočívá ve faktické tendenci pomoci pro ono příště (navíc by se tak mělo dít za úplně jiných okolností a ne ve chvíli triumfu). Většinou se opět ke slovu hlásí Ego (to snad ani k umlčení není) – není to tedy o nás, je to pouze o onom člověku. Kolikrát kritik ani neví, kolik toho je schopen na sebe v kritice prozradit. Karta se otáčí, kdo chtěl být na koni, válí se v bahně.

Zkusme tedy změnit úhel pohledu na samotnou kritiku. Co mi může dát? Co se můžu dozvědět o sobě? A co se především můžu dozvědět o kritikovi? Zajímají mne tyto otázky? Získávám tím větší míru informovanosti? Cítím se bezpečněji? Otevírají se mi nové obzory? A začínám si to užívat?

Až vás příště někdo bude kritizovat, mějte na paměti, že je zde jen malá pravděpodobnost, že byste středobodem celé té náhlé laviny byli vy osobně. S největší pravděpodobností jím nejste. A byť je vám řečeno, že hlavní roli hrajete stále vy, už dávno ji za vás nastudoval někdo jiný. Jen o tom neví.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Kulová Skokanová | čtvrtek 30.10.2014 9:25 | karma článku: 6,72 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Monika Kulová Skokanová

Jak učit islám?

Není to tak dávno, co vyšel článek o statečné učitelce, která se rozhodla své žáky seznámit s islámem. A to názorně, neb si k výuce přinesla i pomůcku – nikáb.

9.11.2015 v 12:41 | Karma: 25,48 | Přečteno: 2499x | Diskuse| Ostatní

Monika Kulová Skokanová

Tablety do škol? A pro každé dítě? Nesmysl!

Zdá se, že nás ve školství čekají „lepší“ časy. Podle MŠMT se blíží chvíle, kdy každé dítě ve škole bude mít zdarma k dispozici tablet. Alespoň takto vypadá prognóza. S největší pravděpodobností idealistická – aspoň že tak!

4.5.2015 v 12:13 | Karma: 32,15 | Přečteno: 3623x | Diskuse| Společnost

Monika Kulová Skokanová

Kariérový řád pro učitele je prý hotov!

Profese učitele nikdy neposkytovala možnost dělat kariéru. Aspoň ne tak, jak ji známe z komerčních firem. Hierarchicky. Jaké funkce totiž ve škole chcete mít? Buď učíte a nebo školu řídíte. Najít něco mezi tím je v podstatě nemožné. Nicméně kariérový řád kupodivu již existuje a do praxe má vstoupit úderem září tohoto roku.

19.3.2015 v 11:12 | Karma: 10,33 | Přečteno: 479x | Diskuse| Společnost

Monika Kulová Skokanová

Peníze jako lék na české školství?

Slyšíme a čteme o tom docela často – ve školách chybí peníze. Na co? Na kdeco, na vše. Nicméně byly-li by finance, bude automaticky zvýšena i kvalita vzdělávání? Jsou peníze lékem na vše, nebo je třeba léčit i jinými metodami?

10.2.2015 v 13:26 | Karma: 8,14 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Monika Kulová Skokanová

Řešíte vysvědčení? Řešíte ho zbytečně!

Minulý týden skončilo pololetí. Rozdávala se vysvědčení, emoce „obdarovaných“ a jejich rodičů o sobě dávaly vědět. A k čemu to vše? Co se dá ze známek vyčíst? A co známky vlastně v životě znamenají?

3.2.2015 v 15:23 | Karma: 10,03 | Přečteno: 913x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:27

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Absolventka Pedagogické fakulty OU a certifikovaná koučka. Vždy pracovala s lidmi - ať už s dospělými během svého managerského působení ve výzkumné agentuře a nebo s dětmi jako učitelka základní školy. V současné době se věnuje své poradenské praxi (učení, rodičovství, výchova, kariérní a osobnostní růst, vztahy, komunikace), působí také jako firemní kouč. Autorsky přispívá do Rodiny a školy a odborně spolupracuje s redakcí časopisu Maminka.

web: http://www.koucink-uceni-seberozvoj.cz

Seznam rubrik