Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

10/9/2009 Vietnam: Hue

  Asi v devet rano nas bus dorazil do me cilove stanice Hue. To, ze je to Hue, jsem se dozvedel asi az po deseti minutach, kdy jsem si v klidku sedel v buse a myslel jsem si, ze Hue bude teprv dalsi zastavka:) Ridic si myslel, ze jedu az do Hoi Anu, tak mi stale tvrdil, ze mam zustat v autobuse. Jednim z nadhanecu  jsem se nechal zadarmiko odvest do oblasti, kde jsou hotely s tim, ze mu nic neslibuju...

 Smraknul jsem jeho hotel a on mi rekl, ze chce za pokoj $10. To bylo pro me samozrejme hodne, tak jsem mu rekl, ze tolik nedam, ze musim mit za min a ze dam max $6, coz je cena obvykla tady v tomto meste (no mozna neni, ale myslel jsem si to a byl jsem o tom 100% presvedcenej:)). No nakonec zapusobila taktika odchazeni a on ze mi jeden pokoj za sest da, ale ze musim pockat. Pokoje vypadali fakt ok, tak jsem mu na to kyvnul, ze tedy jo.

Musel jsem asi hodku a pul cekat nez nekdo udela checkout, nez to uklidi a pripravi pro dalsiho..no aspon cas na snidani pred narocnym vyletem do mesta. Davam uz asi 51. cestovatelsky smazeny vajicka a docela dobrou tomatova polevka. Po vcerejsim trosku pustu prisla vhod, hlavne musim dohanet tech 5kg ztracenych nekde na ceste mezi Pekingem a Hong Kongem:)

Take jsem provedl marketingovy pruzkum mezi mistnima cestovkama ohledne navstevy Demilitarizovane zony. Muj GH mi to nabidl za $9, jedna cestovka za osm, taky ale za deset, ale taky za 20. Nejaky manik na motorce mi nabizel tuhle cestu za $40 a ukazoval mi doporucujici dopisy od nejakych jeho zakazniku, jednim z nich byl nejaky Pepa, nevim odkud, protoze tam napsal Praha/Pribram/Pardubice, mozna nejaky jeho zeleznicni depa:)

Taky mi ukazal nejaky zapisek z roku 2007 od nejaky Amika Matta, ktery jel nejdriv s cestovkou a pak tady s tim motorkarem. Na cestovku samozrejme hrozne nadaval, jak to bylo desny, ze spoustu casu stravili v restauraci misto jezdeni po DMZ a tady toho motorkare hrozne mooooc vychvaloval. Ha ha, no ale $40 mu stejne nedam, ja jsem z kraje "low cost":) Trosku nechapu, jak muze jet jeden den s cestovkou a hned druhy den v podstate absolvovat to samy s motorkarem. No tohle dokaze asi jenom American. Tak uvidime, jak hrozny to s tou cestovkou je, protoze jsem to za tech $8 dolaru ukecal na hotelu. Uz se tesim na organizovanou legraci a spoustu dalsich krasnych organizovanych zazitku.

Doufam, ze pojedu s nejakym amikem, co to tam zazil a co bude vykladat, jak tam ten vietkong kosil napalmem nebo jak aspon rozhazoval oranzovyho agenta:) No neni to takova legrace, pro civilisty to tady bylo asi naprosto neuveritelne peklo:(

Asi v pul 11 jsem se vratil na hotel, pokoj uz byl pripraven, vcelku ok. Za tu cenu nemuzu chtit nic lepsiho. Chvili jsem pak lenosil a relaxoval po narocny ceste spacim busem z Hanoje a po uprave zevnejsku jsem vyrazil mezi prosty vietnamsky lid smer citadela.

Vyrazit z hotelu tady v Hue znamena hlavne mit pevnou vuli, aby nervy neruply. Kazdych snad 30 vterin vas nekdo na ulici oslovi a pta se, jestli nepotrebujete nekam dovest na motorce nebo na rikse. Trosku neprijemny, ale da se to zvladnout s odmitavym usmevem.

Citadela trosku zklamala, jsem si myslel, buhvi jak to nebude super. Vstupny za 55VND, dost pamatek se uvnitr citadely rozpada a trosku to pusobi takovym zvlastnim dojmem. Potencial to ma, ale meli by na tom Vietnamci trosku zapracovat. Dost staveb je fakt na spadnuti. Misto toho, aby opravovali stavby, tak se radeji venovali zastrihovani stromecku.

Zastrih c.1:

Zastrih c.2. Tipoval bych to tak na psa......ale uroven je pod psa...v pozadi rozpadajici se cast citadeli

Nejvetsi vlajkova vez ve Vietnamu a spartakiadni trenink:

Od reky byl take videt vietnamsky Rip....zajimave, co ty Vietnamci vsechno neokopiruji......pritom takova blbost....

Uz jsem videl rozhodne lepsi Citadely. Jsem od Hue cekal asi nejak trosku vic. No nic, tak si aspon projdu mesto, abych vedel jak tu lidi ziji. Abych mel nejaky cil, tak jsem se vydal k chramu Nam Giao. Cestou pres mostik to bylo kolem nejake trhu. Dost me tam pobavila nejaka pani, co prodavala houby. Nikdo u ni nekupoval a kdyz me videla, tak se zacla hrozne snazit mi neco prodat. Jsem na ni tak pokrcil ramenama, jako co bych s houbama delal a zasmal se jeji snaze. Asi to fakt myslela ze srandy nebo si teprv uvedomila jeji marnou snahu, co ja bych s houbama asi tak delal (leda houby) a ona se tomu zacla taky dost smat:) Tak asi ti Vietnamci nejaky ten smysl pro humor maji.

Taky jsem jeste kupoval vodu v nejakem pidikramecku, prodaval tam nejaky deda, tak 80 let nebo jeste vic, asi zaskok. Jsem mu rekl jednu vodu, on mi rekl 10, coz je normalni cena, tak ze to beru. Deda zasel nekam dozadu a diskutoval tam s nejako pani, zrejme se pro jistotu preptat na cenu a ta mu asi rekla, ze to ma stat 8. No tak mi to prodal za 8VND, prestoze to klidne mohl dat za tech 10. Nechapu...byt tohle nekde v Turecku, tak tam by turkodeda rekl tak dvacku:)

Cestou kolem me projela motohlidka mistniho mobilniho operatora. No bylo na co koukat, to by meli zavest i v Pze:) Zrejme slo o vyber nejlepsich mistnich krasek....

No chram stal uplne za prd, ale aspon jsem odtamtud zahledl nejakou pagodu, kazdopadne cil zjistit jak se zije v Hue splnen. Obcas trosku opravdu bidne:( Pagodu jsem obesel a cestou jsem nejakym borcum ukazal, jak se kope do mice (za moji strelu sandalovou sajtli jsem dokonce sklidil vietnamsky potlesk) a sel nazpatek do mesta. Vietnamci vubec vypadaji daleko vic sportovnejsi narod oproti Cinanum. V Cine se to asi odehrava jen na profi urovni, kdezto tady ve Vietnamu clovek vidi kluky cutat merunu, hrat volejbal nebo tenis. To v Cine clovek fakt moc nevidi, spis vubec.

Cestou naz5 jsem u najakych babek na ulici koupil zeleny pomerance nebo co to je a taky par granatu (jablka), abych jel zitra do DMZ nalezite pripraven odrazit jakykoliv utok prezivsich prislusniku Vietkongu. Kazdopadne pri nakupu granatu jsem zjistil, ze docela zacinam rozumnet cislum, pokud mi to reknou srozumitelne.

Za neustaleho odmitani motoriksu jsem dosel na hotel a dal si relax a sprchu nez jsem vyrazil na veceri. Tu jsem dal v nejake restauraci, kde sedeli jen lokalci. Meli tu cepovany pivko, tak jsem dal rovnou 3 ty jejich minipiva, pivo vcelku dobry a hlavne fakt levny:) 7VND za asi tak ctyrku.

Nejaky lokalci tam popijeli po vietnamsku: Objedna se ke stolu cela basa piv a kybl ledu, no a pak se to postupne vypiji. Led se sype do sklenicky s pivkem. Tak kazdy pivni narod je nejaky jiny a je nutny to respektovat, kazdopadne ja si tu pivko ledem redit nebudu.

Po veceri jsem zasel do nejakyho lokalniho prijemnyho baru, kde sedeli jen mistnaci a ja. Bar super, jen jim tu nesel net, kvuli kteremu jsem tam prisel:( Tak jsem musel na hotel, tam pokecat s nejakym recepcnim a pak uz jen spat....

--------------------

Cestou ve meste jsem si take konecne vyfotil tutu komunistickou relikvii. Jsem si myslel, ze tento monstrnakladak IFA uz musel na svete vyhynout, ale ne, ve Vietnamu jich jezdi jeste dost a dost. Mel jsem dojem, ze to bylo z NDR, ale asi to tu musi nejak vyrabet v licenci a dovadet to k naproste vlastni dokonalosti, asi jako letnanska Avia, ktera vyrabela snad po dobu neuveritelnych 40 let Avii na koncepci Renaultu Savien:(

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kubanek | úterý 15.9.2009 14:45 | karma článku: 11,19 | přečteno: 1343x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(