Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.  

 Bezim zpatky do hostelu pro batoh a chci jet mestkym busem, ktery by mel jezdit kazdych 10 min. Je tu hodne lidi, ale bohuzel ani po dvaceti minutach nejede. Aha, aha aha, no oni se rozhodli mistni ridici stavkovat! Hm, takze musim peso. Puvodne jsem chtel jet odpoledne busem na Bondi beach, ale to tedy budu muset odlozit na zitra. Na Bondi musim, to je moje dalsi "musim videt"!

U hostelu je zajimave znejici restaurace, no to by u nas asi Korejcum neproslo:)

Tak to tedy beru uz dnes podruhe pesky na hostel a pak vetsinu dne proflakam na mistnim trhy Paddy's, nakupem vselijakych blbosti, nacpavanim meho zaludku a pak odpolednim hledanim vhodnych bot na cestu do evropske zimy:) Moje prosmajdane sandale asi vhodne nebudou:)

Paddy's Market:

A abych vypadal jeste chytreji pri pohovorech o praci v pristim roce, zakupuji jeden par, haha:)

A pry se dost v Sydney kradou vepri! Ja mel to stesti a jednoho toho zlodejicka jsem pri cinu chytil:)

Nakoupit boty docela pb, vyber tu je, ale cenova uroven v porovnani s Evropou, a zvlaste pak as s UK, je prekvapive hodne vysoka...takze neco najit mi dalo docela zabrat, ale nakonec se nejaky ten parek najit podarilo, tak snad neumrznu.

Pri prochazeni narazim na docela zajimavy nakladni kolo. Asi aby to mohl do zatacek vice klopit...

Luxusni nakupni stredisko Queen Victoria Building, opravdu pekne:

Pri prochazni ulickama Sydney jsem svedkem australske pohody a nadhledu nad situaci, aneb nedokazu si tohle predstavit v nasi elitarske Evrope. V jedne uzke jednosmerne ulici tu stalo v zacpe krasne nabliskane cervene Ferrari se stahnutyma okenkama, takze bylo videt na sofera dovnitr. Na ulici si ho fotil nejaky pan a snazil se do toho jeste zakomponovat svoji manzelku. Vcelku nic moc situace, ale najednou pan amatersky fotograf na ridice zavolal, jestli by se mu na fotku nemohl zasmat.

Ridic vcukuletu nasadil usmev americke televizni komentatorky, palec posadil nahoru a uz se fotilo. Byt tohle v Evrope, tak o usmev radeji nikdo nezada a byt tohle v CZ, tak i kdyby uz se pozadalo, tak by asi ridic misto palce nahoru ukazal ala Mr.Topolanek, ze pan fotograf je jednicka, aneb prostrednicek nahoru:( No treba to vidim moc cerne, ale asi by se to tak stalo...Vubec mam dojem, ze Australie je tak nejak mozna skoro jedinou zemi se zapadni kulturou, kde lidi se tak nejak "kamaradi" bez ohledu na to, kolik kdo ma penez a co dela a elitarstvi, ktere je vcelku vsude v Evrope silne zakoreneno, tu zatim nezakotvilo. Tahle situace mi to tak nejak i potvrzuje.

Vecer mam sraz se svudnou asijsko francouzsko portugalskou Laurie poznanou na Magneticu Islandu, ktere prijela pred par dny do Sydney. Setkavame se u radnice, nejdrive nemuzeme nic moc najit, ale pak nakonec zapadame do jednoho z baru okolo George street. Pivko za bura, docela ok. Sedime venku, seznamuje se s nami (tedy asi hlavne kvuli Laurie:( ) nejaky Australanec jmenem Alex. Ale je docela hodne ok, tak nejak nam prevyklada zivot, my zase ten svuj. Alex pije nejakou zelenou docela ok alko limosku, ale pivko je pivko. Po par pivkach se presouvame jeste s jeho dalsima kamosema nejdriv dovnitr a pak smer bar u tri opicek, kde davame dalsi obcerstveni a spolu s ostatnima se vlnime na zdejsi hudbu. Alex odchazi asi v jednu s jeho kamosema jeste nekam dal, zatimco ja s Laurii zustavame a vypadneme az asi ve tri domu a spat....

Laurie a ja:)

19/12/2009 Predposledni den v Sydney

Na to jak jsem sel pozde spat, tak vstavam relativne brzo a specham si koupit neco k jidlu na Paddy's market a pak do crvti Glebe. Cvrt je jednak zajimava sama sebou uplne jinou architekturou a pojetim nez je CBD a zrejme svym bohemskym zivotem, ruznyma kavarnama a dnes i trhem, na ktery jsem vyrazil. Trh pekny, trosku takova podona zalezistot jako v hipisackym Byron Bay. Nakupuji par blbosti a pak uz ficim zpet na hostel.

Po chvilkovem relaxu v hostelove kuchyni se klidim na Bondi Beach, asi jednu z nejslavnejsich plazich na svete a v Australii vubec. Puvodne jsem chtel jeste dnes dojet i na Manly beach a trosku to tam prosmejdit, ale to uz se proste na tomto "rychlozajezde" po Australii nestihne. Asi po hodce a solidni zacpe dojizdime az na Bondi beach, kde rovnou vyskakuji u Hladoveho Cecha.

Hladovy Cech:

Na plazi narvano, protoze dneska je tak akorat plazove pocasi, slunicko a vedro. Misto se snazim najit tak, abych nemel nekde blizko sebe konkurenci v podobe nejakeho namakaneho australskeho surfere a  vedle nejakych mistnich kocicek..hm to se moc nedari, tak nakonec sebou jen tak nekde placnu.

Hmmm, tak sem bych asi nezapadnul...

Bondi beach:

Bondi beach II:

Relax, spanek odpocinek. Nechavam si veci ve skrince, vsude varuji, ze se tu dost coruje, tak to nechci riskovat. More docela studeny, vlny docela asi normalni, kocky docela solidni. Bohuzel asi v pet se to nejak zatahlo a kdyz neni slunicko, zacla byt docela kosa. Stejne jako ostatni, opoustim Bondi, delam kratkou prochazku tam a zpet ke Bronte beachi a snazim se nastoupit do autobusu nazpet do centralni casti Sydney.

To se mi moc nedari, protoze stojim na posleni zastavce cestou z plaze a mistni ridici maji zrejme v popisu, ze kdyz uz je autobus plny, tak se nestavi. No plny asi ale jen na australske pomery, na evropske by to bylo tak poloprazdny a asi v Japonsku by rekli, ze autobus byl skoro prazdny:)

Dojizdim na hostel, cekam na Laurie, ktere prijde ochutnat mistrovske dilo kucharovo, aneb co Paddy's market do salatu dal. Vecer pokecame na hostelu, zajdem na jedno pivko a pak uz jen noc do posledniho dne v Australii:)

 20/12/2009 Sydney – posledni den a odlet smer Evropa

Tak jak jsem se na tento den na zacatku Australie tesil a pral, aby se mi tento den co nejrychleji priblizil, tak po tom pocatecnim soku a navyku na Australii jsem si stale vice a vice pral, aby se mi tento den spise oddaloval. Odlet ze Sydney naznacuje konec meho pulrocniho cestovani zachycenem skoro den po dni v tomto deniku...kez bych mel aspon jeste dalsich par dni...

Rano specham tak, abych uz mel v deset hotovy check out a odchazim na nakup poslenich jeziskovskych daru na Paddy's market. Prosmejdit vsechny kramecky mi zabera tolik casu, ze se akorat vratim na hotel, udelam hygienickou vlozku pred nastupem do megavelkeho A380 a dabelskou jizdou nejakym hodne spechajicim a malem se rozpadajicim minibusem dojizdim na mezinarodni terminal. Jizda busem je jen o 2A$ levnejsi nez jizda mistnim vlakem/metrem a snad mela byt o 20 minut delsi nez jizda vyderacskym vlakem, ale nas ridic to schumacherovskou jizdou hrave zvladnul za 20 minut. A to se jeste stacil cestou nejak postuchovat s jinym ridicem, kdyz mu do cesty vjel.

Na letisti zjistuji, jak zkuseny cestovatel jsem, kdyz jsem nakoupil ty dary presne, muj batoh dosahl naprosto presne hodnoty povolene hmotnosti.

jo jo, mam to ale uz odhad:) 20kg vzpominek na krasne cestovani!

Letadlo A380, nejvetsi to osoby berouci letadlo na svete, opravdu pekne. Lidi se tam vejde mraky, je nas fakt dost a boarding musi dokonce zacinat uz 45 min pred odletem, aby se to asi vsechno stihlo. To, ze to ma dve patra, neni zevnitr nijak znat.

Skoda, ze mam tak trosku smulu na moje vedlejsi cestujici, nikdo mi to uplne snad nevyslo, tak jak bych si pral:) Dostal jsem prostrerni sedadlo v rade u okna. Vedle me napravo u okna sedi nejaky smrkajici Ital, zatimco po me levici sedi nejaka Anglicanka a jeji manzel, ktery vypada tak nejak normalne, sedi pres ulicku. Nabizim jim, ze si to s manzelem prohodim, aby sedeli vedle sebe, ale pry je to ok...muj trik, jak se dostat k ulicce, nejak nevysel:( Pani by byla naprosto normalni, kdyby ze zacatku cestny trosku nezapachala a kdyby pri kazdem kapitanove hlaseni nenaskakovala o metr vysoko a zaroven do me nedrkala loktem, snad asi abych to kapitanovo hlaseni nezaspal. Vubec mezi nami probihal neustaly boj o loketni operku. A pokazde, kdyz jsem potreboval jit na WC a musel tuhle jezibabu pozadat o to, aby me pustila, se nasledne tvarila tak velkopansky, jakou tu sluzbu mi dela..

Let do Singapore ok az na jedno fakt hodne hezke a dlouhe propadnuti, kdy uz se nekolik spolupasazeru nadechovalo k tomu rici "aaaa" to je krasa!

V Singapore rychle probiham letiste a delam si masaz nohou, venku prsi a je hodne vlko. Po pulhodince ale uz znovu musim bezet na nalodeni do meho A380 a ficime s novou posadkou smer Londyn...

Autor: Jan Kubanek | středa 30.12.2009 9:59 | karma článku: 16,87 | přečteno: 1685x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

12/12/2009 Australie: Melbourne

V noci prestupuji v mestecku Narradera, kde se stretavaji autobusy jedouci z Adelaide do Melbourne a z Canberry jedouci do Adelaide. Jediny, co si pred zastavkou asi ve dve rano pamatuji, ze venku jsem zahlidnul na ukazateli ukazujici 9C. Brrr, to je zima. Nechtelo se mi tomu moc verit, ale zastavka v Narradere me presvedcila, ze tomu tak skutecne asi bude, 2x brrr, fakt kosa.

26.12.2009 v 10:34 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Počet obětí pouti do Mekky vzrostl na 900, teploty stoupaly nad 50 stupňů

19. června 2024  16:44,  aktualizováno  21:11

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky zemřelo zhruba 900 poutníků, píše agentura AFP s...

Šlachta se v televizi hrubě pohádal s komentátorem, Schmarz pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Bouře nad Českem. Východem Čech a Moravou prochází silné bouřky s krupobitím

19. června 2024  7:56,  aktualizováno  20:36

Pásmo velmi silných bouřek právě postupuje přes východní a střední Moravu. Je mezi nimi několik...

Mašínům brání k vyznamenání část jejich příběhu, řekl Pavel při návštěvě Ústí

19. června 2024  19:47,  aktualizováno  20:10

Prezident Petr Pavel neocení v říjnu státním vyznamenáním bratry Mašíny. Na vyznamenání je už...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(