Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

  16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

 

Jedna se o moji historickou jizdu, konecne mam totiz drobne na listek, tak si rovnou kupuji celodenni, ktera prekvapive stoji jako dve jizdy dohromady. Tramvaji c.19 dojizdim k Vincentovi, nejak tak od pohledu nastesti rozeznavam i barak, kde bydli. Zatim je asi jen pul desate, ale vypada to, ze dneska bude opravdu pekne vedro.

Dopoledne se nikam nespecha, Vincent s Alici se rozhodli odjet na plaz na SZ od centra Melbourne do Williamstownu, zatimco ja spis radsi budu smejdit po meste. Odjizdim i s baglem a ubytovavam se v hostelu Greenhouse, docela ok, ale na YHA to fakt nema. Nahodou tu potkavam i s Eliz a Michelle z putovanim terenakem 4x4 po ostrove Fraser. Jen tak na rychlo prohodime par slov, musim totiz spechat, padim s ostatnima na vietnamskou stravu do jedne z restauraci na Swanston street. Za devet dolacu vietnamske jidlo uplne super, tak se prijemne najim. Venku uz panuje neskutecne vedro, z rozpalenych chodniku navic teplo neuveritelne sala. Premyslim, jestli radsi nejet taky na plaz, ale nakonec se rozhoduji zustat v Melbourne. Vincent s Alici tedy odjizdeji a vecer se jeste domlouvame na spolecne pivko.

Jo joj, to je vedro:

Poodpoledni vedro preckavam v Melbourne horku tezko, na ulici se opravdu neda moc byt, takze se pred vedrem shovavam v mistnich obchodnich centrech a pasazich, kde je spravne klima diky klimatizaci:). Venku se to neda fakt prezit, takze odjizdim smer plaz na St.Kilda, kde chvili relaxuji a pozoruji mistni osazenstvo. Dneska je nedele, vedro jako prase a tady je fakt narvano jak kdyby tu davali neco zadarmo.

Po odpocinku na plazi a po tom, co teplota konecne zacina trosku klesat se uz odvazim dojit az na Chapel street, coz je takova ulicka se spoustou obchodku, kavaren, putyk a restauraci. Dnesni den samozrejme vycerpavajici a tak nastava asi nejlespi cast dnesniho zajezdu po Melbourne a tou je obcerstveni. Sice jsem musel vypadat jako alkac, kupovat si jedno pivko a pak si ho nechat hned otevrit, ale proste jsem v tom vedru nemohl odolat a pivko si nevzit....zajimavy, po pul ruce mi najednou prijde i horka Plzen nejak sladka:)

Obcerstvovaci stanice:

Cestou nazpatek do hostelu se nam nejak porouchala tramvaj a zustali jsme stat v pulce krizovatky. Az na jednoho nervoznejsiho ridice, zrejme z Evropy, byli vsichni v klidu. Nakonec to pan ridic asi po peti minutach neustaleho hrani s pojistkama nejak pomalounku rozjel...

Vecer travim nejdriv nad spolecnym delanim palacinek u Vincenta a Alice a pak u pivka v jednom z kultovnich baru ctvrte Carlton, v Black Cat.

 17/12/2009: Presun do Sydney

 Odlet do Sydney mam v pul paty, takze mam dneska rano a po poledni trosku casu na to znovu prosmejdit mistni Queen Victoria market a pokoupit nejake ty darecky domu. Zaroven se venuji nakupu vseho mozneho ovoce s vitaminem C, protoze jsem se dozvedel o tuhych mrazech momentalne panujici v Praze a v Evrope vubec. Zatimco v Melbourne bylo vcera 40, v Praze teplota podle internetu klesla az k minus deseti, me tedy ceka opravdu "vrely" navrat.

Nastesti dneska uz je v Melbourne na normalu a ve vzduchu se spise vznasi dest, ktery zacne samozrejme az po tom, co vyjdu z hostelu smerem na autobusove nadrazi Southern Cross na autobus na letiste. Navic bohuzel zjistuji, ze nejedou tramvaje. Nejaky ridic, velky sikula, totiz zjistil, ze mostik je zrejme prilis nizky, tak se to pokusil projet na storc. Nejak mu to ale asi nevyslo!

Zmokly jak sousedova slepice dochazim na bus, cesta trva asi 20 min a jsem vyhozen na letisti. Na vaze zjistuji, ze batoh mi po nakupech na QueenVictoria market pribral na celych 17.5 kg, takze par kramu hazu do prurucniho batuzku, ktery se samozrejme nekontroluje:)

Terminaly tu jsou rozdeleny podle spolecnosti. Ja letim asi rozhodne tim nejvic socialnim, Tiger Airways. Jejich terminal muze smele konkurovat skladove hale terminalu LCCT (Low cost carrier terminal) u Kuala Lumpuru, taktez jen takova ocelova hala, kam uz se ani kavarna nevesla, takze Tiger nechal zbudovat jednu pred terminalem asi z vyrazeneho kontejneru:) No ale za tu cenu 70A$ proste vic chtit nemuzu:)

Let docela zajimavy tim, jak to dneska haze, zvlaste pak pred Sydney. Obkrouzime docela pekne cele mesto, nez se dostavame na naletovou lajnu. Sydney opravdu mega rozlehle, mega velke a utesy u more, u kterych naletavame, ultra pekne. Navic se nam zmenilo i pocasi, zatimco v Melbourne opravdu dneska nebylo nic moc, v Sydney je prijemne teplo s modrou oblohou. Pristani asi nejpodivnejsi v mem leteckem zivote. Letadlo naletava nad morem a runway zacina tesne u vody, takze to skoro vypada jak na nejake nouzove pristani. Hlavne fouka ale dost bocni vitr, tak za ty vykruty a zatacky uplne tesne pred dosednutim by se nemusel stydet ani Alberto Tomba, hodne slusny. Nastesti to pilot tesne pred dosednutim stocil rovne a bezpecne jsme dosedli, za coz si pilot vyslouzil takovy jemny potlesk.

Letiste v Sydney je docela hodne blizko od centra, ale normalni mestska doprava tam nejak nejezdi. Vozit lidi na letiste je preci hodne dobry kseft, na kterem se musi lidi vetsinou co nejvic oskubat:) Da se jet normalnim primestkym vlakem, ale co je na tom zajimavyho, ze pokud se nastoupi stanici pred letistem a jede se na centralni nadrazi, plati se cena jedne obycejne jizdenky, zatimco pokud se nastoupi na letisti, tedy zastavku blize centru, plati se petinasobek ceny. Cim to je zduvodneni, nevim, kazdopadne je to zvlastni. Aby toho zvlastniho nebylo malo, tak pokud je potreba se dostat z domaciho terminalu na terminal mezinarodni, plati se i za tuto sluzbu, no podivne:)

No neva, vlak se mi tedy prici, tak naskakuji na nejaky zvlastni autobus, co jede na Bondi Junction. Po tom, co projedeme snad vsechny pidi ulicky a malem srazime jedno pana se psem, dojizdim na Bondi Junction, kde preskakuji na misti zeleznici/metro a dostavam se s ni az k radnici, k memu vybranemu hostelu.

Hostel by mel byt podle letacku uplne super skvely, ale presto se radeji ubytovavam jen na jednu noc, jistota je jistota. Postupne zjistuji, ze delam docela dobre. Vzal jsem si ten nejlevnejsi pokoj za 29A$ a nejak to tam trosku divne zapacha, na coz se da zvyknout, ale je tam hlavne dost vedro...no to jsem zvedavy na spanek...Seznamuji se tu s nejakym asi tak padesatiletym Afgancem, ktery vypada spis jak nejaky takovy opaleny strejda od nas. Pry je tu v Sydney uz asi pul roku a ceka na povoleni k pobytu, nebo k praci, uz nevim. Docela ale pohodar, z ceho tu vlastne zije, se radsi ani neptam, kazdopadne Afganec se stava asi nejexotictejsim "cestovatelem", s kterym se na ceste potkavam.

Vecer travim jednak nakupem potravim v mistnim supermarketu a cpanim se nejakou nakonec kureci rolkou, ktera by tak normalne stacila aspon trem normalne stravujicim se lidem. Ja se ale musim snazit dohanet a zvladam to!

Po digestivni prochazce po nocnim Sydney uleham ke spanku v me pretopene saunicce. Afganec sel spat asi v deset. Po me prichazi jeste nekdo, dela docela solidni borde, ale Afganec, zvykly asi na vystrely a bomby, si v klidu spi:)

Jinak Australani jsou asi opravdu velci vtipalci. Bohuzel letistni personal asi nema smysl pro humor, zadny srandicky tu povoleny nejsou:)

Autor: Jan Kubanek | úterý 29.12.2009 11:37 | karma článku: 17,80 | přečteno: 1626x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

12/12/2009 Australie: Melbourne

V noci prestupuji v mestecku Narradera, kde se stretavaji autobusy jedouci z Adelaide do Melbourne a z Canberry jedouci do Adelaide. Jediny, co si pred zastavkou asi ve dve rano pamatuji, ze venku jsem zahlidnul na ukazateli ukazujici 9C. Brrr, to je zima. Nechtelo se mi tomu moc verit, ale zastavka v Narradere me presvedcila, ze tomu tak skutecne asi bude, 2x brrr, fakt kosa.

26.12.2009 v 10:34 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(