Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Č(t)itelný Martin Roman

V průběhu uplynulého týdne jsem si na idnes.cz nemohl nechat ujít článek v CEO ČEZ, Martinu Romanovi, který prohlásil, že většinu vého majetku v budoucnosti (blízké a nebo vzdálené, nejspíš však kombinace obojího) věnuje na charitu a rozvoj vzdělání v České republice. Ačkoli to běžně nedělám, nedalo mi to a zkusil jsem si projít diskusi čtenářů pod článkem. A ta mně překvapila svojí jednostranností. No, překvapila...

Hned několik prvních příspěvků "vševědoucích" diskutérů , na kterých spočinulo moje oko, naplňovala pouze a jenom myšlenka typu "to se ti to rozdává, když nás obíráš o naše peníze...". A to se v různých obměnách vyskytovalo prakticky ve všech příspěvcích. A já se ptám - to mu musíte všichni tak okatě závidět?

Já nepopírám, že růst cen elektřiny v 21. století poněkud výsměchem a já sám jdu do vývrtky pokaždé, když se podívám na roční vyúčtování, ale za to přece Martin Roman nemůže. A to z několika důvodů.

Cena energie, kterou ČEZ prodává, není proboha výmyslem generálního manažera, ale výsledkem spekulace na trzích, nabídky a poptávky, a to poptávky zejména našich jižních sousedů, kteří u svých vodních a větrných elektráren rozvíjí transparenty s žádostí o uzavření Temelína (o hysterii kolem nebezpečí jádra si povíme možná někdy příště). Tak jo, tak zavřeme Temelín. A Vídeň se ponoří do tmy... Zcela jistě už někdo tuto myšlenku vyslovil, ale ceny energie u nás jsou výsledkem poptávky z ostatních zemí, zejména potom Rakouska, které je na dovozu energie od nás závislé.

A co dělá ČEZ (pro Vás chytráky Martin Roman - budeme teda uvažovat, že může za všechno, i za cenu)? Chová se přece ekonomicky!! A tak teď k němu. Ano, má hodně peněz, je to nejlépe placený manažer u nás. A proč ne? Šéfuje největšímu podniku v zemi, který čistý zisk měří v desítkách miliard. A šéfuje mu dobře, akcionáři mohou být spokojení. Mimochodem, všichni víme, že majoritním vlastníkem ČEZ je stát. A jako největší akcionář může má největší rozhodovací pravomoc, může Romana odvolat, až se mu nebude dařit. Ale proč by to teď dělal, když má stát z dividend ČEZ pěkných pár miliard ročně (a ne pane Paroubku, nebudeme je rozdávat). 

A chová se ekonomicky, je to špičkový manažer. Kde je poptávka, může se zvyšovat cena, dokud ta poptávka zase nezačne vlivem ceny klesat. To je jeden ze základních ekonomických zákonů. A Roman je ekonomický zdatný, zkušený, pracovitý a schopný člověk. Proto je tam kde je. Protože tvrdě makal, vzdělal se, měl štěstí a nebál se. A tak má víc peněz než ti, co mu je v diskusích idnes závidí.

A protože má hodně peněz, což špičkový manažeři mívají, a aby ukázal, že je taky jen člověk, věnuje 10 milionů ročně na projekt Čtení pomáhá, chce svůj majetek rozdat na charitu a vzdělávání. A místo vděku, uznání, respektu, který si dozajista zaslouží, sklidí jen a pouze hromadu urážlivých a závistivých komentářů. Přiotm udělal jen to, co se od něj čkeá. Uvědomuje si svojí pozici ve společnosti, svoji roli lídra a člověka, který má co dát a předat, chápe a věří tomu, že má nějakou společenskou odpovědnost. A taky odpovědnost k výchově vlastních dětí - kolik bohatých a ohdně vydělávajících lidí řekne, že svým dětem zajistí jen základ? Málokdo. Přitom je to to nejlepší, co pro ně může udělat. Zaplatit vzdělání, dát jim předpoklady a podporu. Ale zbytek musí sami, vypracovat se, najít si cestu a dřít, tak jako jejich otec.

V zahraničí by byl na titulních stranách společenských magazínů, ale tady je apriori "ten zlej byznysmen, co nám bere peníze a pak je rozdává". Takže vážení, pojďme i tady aplikovat presumpci neviny a věřme, že to dělá s dobrým úmyslem a ne proto, aby na tom vydělal víc peněz (zdravím Víta Bártu).

Prosím, ušetřete všechny nezávistivce levičáckých keců o zlém šéfovi ČEZ a pěkně se vraťme do práce, vzdělávejme se, pracujme zodpovědně a vzhlížejme k úspěchům lidí, jako je Martin Roman. Závist je nejhorší motivace.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Korf | neděle 22.5.2011 20:29 | karma článku: 16,58 | přečteno: 1401x
  • Další články autora

Jakub Korf

Klára Samková lídrem Úsvitu ve volbách do EP. Čemu se divíte?

V týdnu jsem dal dohromady článek pojednávající o mezerách a odvrácených stránkách přímé demokracie podle Tomia Okamury, v němž jsem ho nazval populistou.

23.1.2014 v 13:36 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Temná strana přímé demokracie podle Úsvitu

Během uplynulého týdne jsem vedl se svým známým poměrně zajímavou diskusi o modelu přímé demokracie a aplikaci jejích principů. Logicky jsme nemohli v diskusi vynechat ani tvář tohoto model v naší republice. On přímou demokracii tak, jak ji vidí Úsvit, podporoval, já se snažím v pozitivním přínosu hledat i potenciální problémy.

21.1.2014 v 15:49 | Karma: 18,91 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Socialistická pseudosolidarita - verze Francie

Tak konečně. V neděli François Hollande předstoupil před novináře a oznámil už dávno očekávanou "novinku" - všichni Francouzi (ano, nejspís jich není moc - údajně něco kolem 30 tisíc) s ročním příjmem nad 1 milion EUR zaplatí takzvanou superdaň z příjmu, který tuto částku přesáhne. Sazba superdaně? 75 %! Argumentace pro zavedení daně? Nevím, jestli víc skandální, tragikomická nebo jednoduše stupidní.

29.12.2013 v 20:25 | Karma: 36,39 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Alternativa na ČT2 je přece povinnost!

Už dlouho jsem se k psaní blogu nedostal - zčásti kvůli nedostatku času, zčásti kvůli nechuti psát a zčásti kvůli nedostatku inspirace, ačkoli se zajímavých událostí dělo za posledních skoro 30 měsíců stalo víc než dost. V poslední době ale moje chuť začít znova komentovat dění kolem rostla (časové možnosti naopak), až došla do stavu, kdy jsem to po pročtení diskuse pod jedním z článku v kulturní rubrice nastačil kroutit hlavou nad názory některých diskutérů nad funkcí České televize, zejména pak kanálu ČT2.

28.12.2013 v 0:37 | Karma: 16,95 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Kultura

Jakub Korf

EU: Moc nedáváme, jen bereme

V roce 2004 jsme sice se slávou, ale také velkými obavami vstoupili do Evropské unie. To bylo v době diametrálně odlišné ekonomické situace, společenských nálad a otevřenosti obyvatel České republiky vůči okolnímu světu. Dnes, něco málo přes 7 let od našeho vstupu, že více než 51 % lidí domnívá, že naše členství už pozbylo smyslu a bylo by záhodno vycouvat, nebo ideálně, pokud by to šlo, do EU vůbec nevstupovat.

4.7.2011 v 11:56 | Karma: 26,54 | Přečteno: 3332x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2693x
Toho času (ne)spokojený občan ČR. Komentuji, co se děje kolem mě a zaslouží si alespoň pozornost a pár minut k zamyšlení.