Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klára Samková lídrem Úsvitu ve volbách do EP. Čemu se divíte?

V týdnu jsem dal dohromady článek pojednávající o mezerách a odvrácených stránkách přímé demokracie podle Tomia Okamury, v němž jsem ho nazval populistou.

Uplynuly jen dva dny a já se nestačím divit, jakým nesmyslem nás Tomio dokázal opět potěšit. Do čela kandidátky svého pitoreskního hnutí pro volby do EP se mu povedlo angažovat známou pražskou advokátku Kláru Samkovou. Známou zejména tím, že se snaží být co nejvíce známou a dělá pro to všechno možné.

V prvním okamžiku mě napadlo, že ztratil soudnost, ale tuto myšlenku jsem záhy zavrhl, protože soudnost ztratil už dávno, pokud jí vůbec v posledních 2 letech prokázal. 

Ale obhájit její dosazení do čela kandidátky tvrzením, že "Smysl má vyslat takového zástupce, který je dlouhodobě naprosto prokazatelným zástupcem občanů a pomáhá jim především z důvodu pozitivního občanského přístupu a nehledě na jakoukoliv odměnu. V tomto ohledu není lepší člověk než doktorka Klára Samková" (http://zpravy.idnes.cz/samkova-kandiduje-za-usvit-okamury-do-evropskeho-parlamentu-p5h-/domaci.aspx?c=A140123_115753_domaci_hv), to chce asi opravdu silné nervy.

Paní Samková je v první řadě učebnicový příklad prokazatelné snahy zejména o zviditelnění sebe sama. Tvrzení, že pomáhá z důvodu pozitivního občanského přístupu bez ohledu na odměnu, je v souvislosti s touto osobou už ale opravdu mimo. 

To že jí Tomio Okamura dosadil do čela kandidátky mi ale na druhý pohled dává takřka dokonalý smysl. Největší demagog a ultrapopulista, který se v politických vodách pohybuje, se spojí pro účely volby do EP s osobou, která se vyžívá ve zviditelňování sebe sama a demagogie je jí více než vlastní. To přece nemůže překvapit. Vrána k vráně sedá, že jo.

Myslím ale, že tím Tomio Okamura sebral své organizaci ve volbách nemálo hlasů, protože Klára Samková se svou snahou o zviditelnění spíše znelíbila a řada lidí, kteří by Úsvit volili (což osobně nedovedu pochopit, ale budiž), svůj názor přehodnotí. Ačkoli - jako schopný manipulátor a demagog určitě dokáže v čase přesvědčit své voliče, že je to správný krok. I když tím volební ambice své strany tímto střelil do nohy (v případě paní Samkové spíš sekl mačetou).

Ale Tomio Okamura potřebuje do čela kandidátky silnou osobnost, pokud by snad do voleb nezjistil, že může lépe prosazovat své řešení problémů obyčejných lidí (jak on rád říká) z EP a do čela kandidátky usedne sám. Že se chce paní Samková znovu a ještě více zviditelnit, tomu rozumím naprosto. Co by ale chtěla v EP pohledávat, to mi úplně jasné není, byť se obávám, že se její zvolení může klidně odehrát.

Pro Úsvit nebudu nikdy v žádných volbách hlasovat, ani ve stavu naprosté opilosti - to bych si radši rozstříhal občanku. Představa, že moje zájmy v EP bude prosazovat někdo jako paní Samková, mi příjemná není. Stejně jako připuštění si možnosti, že za tenhle článek mě paní Samková zažaluje. To ona umí. Ale co už - já myslím, že tvrzení, že lidi jako Tomio Okamura nebo Klára Samková (mimo jiné, našel bych i spoustu dalších) jsou škodliví pro českou politiku a její kulturu, je důkazem pozitivního občanského přístupu. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Korf | čtvrtek 23.1.2014 13:36 | karma článku: 29,56 | přečteno: 1335x
  • Další články autora

Jakub Korf

Temná strana přímé demokracie podle Úsvitu

Během uplynulého týdne jsem vedl se svým známým poměrně zajímavou diskusi o modelu přímé demokracie a aplikaci jejích principů. Logicky jsme nemohli v diskusi vynechat ani tvář tohoto model v naší republice. On přímou demokracii tak, jak ji vidí Úsvit, podporoval, já se snažím v pozitivním přínosu hledat i potenciální problémy.

21.1.2014 v 15:49 | Karma: 18,91 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Socialistická pseudosolidarita - verze Francie

Tak konečně. V neděli François Hollande předstoupil před novináře a oznámil už dávno očekávanou "novinku" - všichni Francouzi (ano, nejspís jich není moc - údajně něco kolem 30 tisíc) s ročním příjmem nad 1 milion EUR zaplatí takzvanou superdaň z příjmu, který tuto částku přesáhne. Sazba superdaně? 75 %! Argumentace pro zavedení daně? Nevím, jestli víc skandální, tragikomická nebo jednoduše stupidní.

29.12.2013 v 20:25 | Karma: 36,39 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Alternativa na ČT2 je přece povinnost!

Už dlouho jsem se k psaní blogu nedostal - zčásti kvůli nedostatku času, zčásti kvůli nechuti psát a zčásti kvůli nedostatku inspirace, ačkoli se zajímavých událostí dělo za posledních skoro 30 měsíců stalo víc než dost. V poslední době ale moje chuť začít znova komentovat dění kolem rostla (časové možnosti naopak), až došla do stavu, kdy jsem to po pročtení diskuse pod jedním z článku v kulturní rubrice nastačil kroutit hlavou nad názory některých diskutérů nad funkcí České televize, zejména pak kanálu ČT2.

28.12.2013 v 0:37 | Karma: 16,95 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Kultura

Jakub Korf

EU: Moc nedáváme, jen bereme

V roce 2004 jsme sice se slávou, ale také velkými obavami vstoupili do Evropské unie. To bylo v době diametrálně odlišné ekonomické situace, společenských nálad a otevřenosti obyvatel České republiky vůči okolnímu světu. Dnes, něco málo přes 7 let od našeho vstupu, že více než 51 % lidí domnívá, že naše členství už pozbylo smyslu a bylo by záhodno vycouvat, nebo ideálně, pokud by to šlo, do EU vůbec nevstupovat.

4.7.2011 v 11:56 | Karma: 26,54 | Přečteno: 3332x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Kalousku, ty zabijáku!!

Stejně jako drtivá většina obyvatel Prahy jsem se do dnešního dne probudil pln očekávání, co přinese ohlášená stávka dopravních odborů. A nakonec jsem se nestačil divit. Nejen tím, že jsem žádnou stávku prakticky nepostřehl, ale nakonec jsem nebyl dalek udušení vlastním smíchem, když jsem pročetl hodnocení lídra dopravních odborů, herr Dufka.

16.6.2011 v 16:55 | Karma: 33,82 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2693x
Toho času (ne)spokojený občan ČR. Komentuji, co se děje kolem mě a zaslouží si alespoň pozornost a pár minut k zamyšlení.