Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Alternativa na ČT2 je přece povinnost!

Už dlouho jsem se k psaní blogu nedostal - zčásti kvůli nedostatku času, zčásti kvůli nechuti psát a zčásti kvůli nedostatku inspirace, ačkoli se zajímavých událostí dělo za posledních skoro 30 měsíců stalo víc než dost.  V poslední době ale moje chuť začít znova komentovat dění kolem rostla (časové možnosti naopak), až došla do stavu, kdy jsem to po pročtení diskuse pod jedním z článku v kulturní rubrice nastačil kroutit hlavou nad názory některých diskutérů nad funkcí České televize, zejména pak kanálu ČT2. 

Abych byl konkrétní, hladinu žluči mi zvedla diskuse pod článkem týkajícím se vystoupení alternativní skupiny Vanessa v pořadu Tečka páteční noci, který se objevil ve vysílání ČT minulý 20. prosince 2013 po 23. hodině. V tomto článku producentka pořadu, Kamila Zlatušková, obhajuje pozvání kapely do pořadu a zároveň trochu koriguje interpretaci toho, co se odehrálo na obrazovkách (http://brno.idnes.cz/lajna-se-z-bible-nesnupala-09d-/brno-zpravy.aspx?c=A131227_2015473_brno-zpravy_daj).

Ve zkratce - Vanessa je extrémní kapela, která má k mainstreamu daleko jako KLDR k demokracii a je známá svou nekonvenčností. Vulgarita a kontroverzní situace jako šňupání koksu (kdoví co to bylo za prášek doopravdy) z Bible, live zvracení a nahá slečna v pozadí celé té grotesky byla samozřejmou součástí celé show. 

Pro tento způsob kultury, zábavy, humoru nebo čehokoli, čím se dá tenhle televizní materiál označit, ani já osobně nemám příliš pochopení a pořad bych nejspíš nesledoval, protože dovedu svůj čas vyplnit asi smysluplněji. Nicméně - dávám naprostou svobodu ostatním divákům, kteří stejně jako já platí České televizi poplatky, tenhle pořad každý pátek zhlédnout a udělat si názor sám. No, odtud už jsme se s diskutéry pod článkem názorově poněkud rozcházeli. 

Pokud odhlédnu od faktu, že konání jako šňupání byť jen něčeho, co by mělo symbolizovat drogu, je v živém televizním pořadu na hraně (možná za hranou, ale to ať posoudí případně právníci a soudci) a že to někteří diváci považují za naprosto otřesné, nevhodné, šílené a nechutné, zarazila mě jiná věc. Totiž ta, že většina diskutérů naprosto (z rozčilení nebo neznalosti) zapoměla na to, že ČT2 je alternativní televizní kanál a Tečka páteční noci je sakra alternativní tlevizní pořad. 

Já nejsem příznivcem ani kapely Vanessa, ani značné části pořadů, které se na ČT2 vysílají. Nicméně mám pozitivní přístup k alternativním věcem, kultuře, způsobům života. A očekávám, že Česká televize, jako veřejnoprávní médium, které navíc už léta provozuje svůj druhý kanál, bude právě alternativní, kontroverzní a šokující pořad produkovat a vysílat! To je přece její povinnost a smysl existence celého kanálu!

Respektuju, že pro diváky zahlcené počtem narozených hříbátek a štěňátek vysvobozených z příkopů v hlavních zprávách na Nově, doplněné o "kvalitní a neškodnou" produkci Růžových zahrad a podobných ptákovin, které na duševní zdraví diváka mají více negativní dopad než Tečka páteční noci, musí být podobný televizní zážitek hlubokým kulturním šokem, navíc proto, že všechno mimo mainstream je kravina a neodpouští se. 

Já ale taky odpustim České televizi i televizím komerčním, že dávají pořady, které mě někdy vůbec nezajímají. Když se mi něco nelíbí, mám svobodnou možnost se na to nedívat a volbu stovek dalších programů, které moj aktuální potřebu zábavy uspokojí. Ale regulovat, co se má ve veřejnoprávní televizi vysílat a produkovat, pokud to neodporuje zákonu, to bychom se vrátili zase o čtvrtstoletí zpátky, a to, doufám, většina z nás opravdu nechce. 

Častou argumentací v diskusích byly věty typu "Za svoje poplatky nechci produkovat takové sračky, za tohle si neplatim a nechápu, proč za to ČT utrácí peníze". Co má potom namítat člověk, který v televizi nikdy nebude sledovat fotbal, když ČT utrácí peníze z našich poplatků na nákup práv na Ligu mistrů? Jeho to nezajímá, proč by za to měl platit. Ohánění se utrácením prostředků z poplatků na produkci ČT2, to je opravdu hodně slabá argumentace. I ten člověk, který sledoval Tečku páteční noci, ten poplatek zaplatil a má právo se na ten pořad podívat a chtít po ČT, aby něco podobného vysílala!

Opravdu zapomíná televizní divák, proč ČT2 funguje? Jaké pořady tam máme očekávat? Opravdu se chce stále dívat na Televarieté a podobnou kvalitu? Já myslím, že nechceme. Nesmíme chtít. I kriticky se zamyslet nad chováním a smyslem sdělení členů Vanessy, případně je za to odsoudit, rozvine mentální výbavu člověka víc, než se dozvědět, co se stane s vodou v minus 20 stupních a nebo kolikrát s několika pokusů dopadne krajíc namazanou stranou chleba na zem. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Korf | sobota 28.12.2013 0:37 | karma článku: 16,95 | přečteno: 1039x
  • Další články autora

Jakub Korf

Klára Samková lídrem Úsvitu ve volbách do EP. Čemu se divíte?

V týdnu jsem dal dohromady článek pojednávající o mezerách a odvrácených stránkách přímé demokracie podle Tomia Okamury, v němž jsem ho nazval populistou.

23.1.2014 v 13:36 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Temná strana přímé demokracie podle Úsvitu

Během uplynulého týdne jsem vedl se svým známým poměrně zajímavou diskusi o modelu přímé demokracie a aplikaci jejích principů. Logicky jsme nemohli v diskusi vynechat ani tvář tohoto model v naší republice. On přímou demokracii tak, jak ji vidí Úsvit, podporoval, já se snažím v pozitivním přínosu hledat i potenciální problémy.

21.1.2014 v 15:49 | Karma: 18,91 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Socialistická pseudosolidarita - verze Francie

Tak konečně. V neděli François Hollande předstoupil před novináře a oznámil už dávno očekávanou "novinku" - všichni Francouzi (ano, nejspís jich není moc - údajně něco kolem 30 tisíc) s ročním příjmem nad 1 milion EUR zaplatí takzvanou superdaň z příjmu, který tuto částku přesáhne. Sazba superdaně? 75 %! Argumentace pro zavedení daně? Nevím, jestli víc skandální, tragikomická nebo jednoduše stupidní.

29.12.2013 v 20:25 | Karma: 36,39 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

EU: Moc nedáváme, jen bereme

V roce 2004 jsme sice se slávou, ale také velkými obavami vstoupili do Evropské unie. To bylo v době diametrálně odlišné ekonomické situace, společenských nálad a otevřenosti obyvatel České republiky vůči okolnímu světu. Dnes, něco málo přes 7 let od našeho vstupu, že více než 51 % lidí domnívá, že naše členství už pozbylo smyslu a bylo by záhodno vycouvat, nebo ideálně, pokud by to šlo, do EU vůbec nevstupovat.

4.7.2011 v 11:56 | Karma: 26,54 | Přečteno: 3332x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Kalousku, ty zabijáku!!

Stejně jako drtivá většina obyvatel Prahy jsem se do dnešního dne probudil pln očekávání, co přinese ohlášená stávka dopravních odborů. A nakonec jsem se nestačil divit. Nejen tím, že jsem žádnou stávku prakticky nepostřehl, ale nakonec jsem nebyl dalek udušení vlastním smíchem, když jsem pročetl hodnocení lídra dopravních odborů, herr Dufka.

16.6.2011 v 16:55 | Karma: 33,82 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2693x
Toho času (ne)spokojený občan ČR. Komentuji, co se děje kolem mě a zaslouží si alespoň pozornost a pár minut k zamyšlení.