Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdravotní gramotnost: Sám sobě lékařem?

Narazila jsem na zajímavý text pana Zdenka Kučeru, ředitele Ústavu pro zdravotní gramotnost Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (každý, kdo si název tohoto zařízení zapamatuje, je hoden mého upřímného obdivu).

V rozhovoru pro deník Právo informoval, že Česko takřka propadlo v disciplíně zdravotní gramotnost. A tak jsem začala pozorně číst.

Díky tomu jsem se dozvěděla o testu zdravotní gramotnosti aplikovaném v osmi zemích Evropské unie. Akce se zúčastnilo Německo, Nizozemí, Česká republika a Bulharsko, jména dalších čtyř států zůstala utajena. Každopádně, Němci spolu s Nizozemci nás porazili, náš triumf nad Bulharskem, byť se jedná o zemi aspirující na přijetí eura, na první pohled nezavdává příliš důvodů k optimismu.

Vzápětí, po přečtení textu, jsem podrobila testu zdravotní gramotnosti sama sebe. Nebylo to snadné, musela jsem improvizovat, neboť jsem nebyla seznámena s kritérii. Každopádně vím, že nachlazení by se neměla přecházet, chřipku je nejlépe vyležet, čaj s citronem je v takových chvílích nad zlato. Stejně tak, jako domácí medicína v podobě přiměřeného množství ovocného destilátu. Ještě vím, že zdraví škodí nikotin, nadměrná konzumace alkoholu, tučná strava, přepalované tuky, koneckonců i absence čepice a šály v mrazech. Rovněž mám jasno v tom, že zdraví svědčí přiměřený pohyb. Dvojnásob škoda, že nevím, jak bych v konečném účtování dopadla. Byla by to „výborná“, nebo snad „dobrá“? Nedostatečné bych se nejspíše vyhnula, neboť toto ohodnocení obdrželi poslední Bulhaři.

Posuňme se ale dále. Podle výsledků testů zdravotní gramotnosti zaostáváme nejvíce v oblasti podpory zdraví. Naší velkou slabinou je „využívání informací týkajících se dodržování a posilování vlastního zdraví“. Dvě třetiny české populace, pak mají zejména problém „obstarat si a vyhodnotit informaci týkající se podpory vlastního zdraví“. Přiznávám, že první „nedostatek“ mě nechává zcela klidnou. Naopak informacím, zejména těm na sociálních sítích o tom, kterak se při konzumaci toho či onoho mám šanci stát takřka nesmrtelnou, se cíleně vyhýbám.  Ráda totiž předcházím zklamání. Co se druhé citace týče, má dle mého názoru stejnou vypovídající hodnotu, jako například věta ve smyslu: „Dvě třetiny obyvatelstva si neumí obstarat a vyhodnotit opravu elektrického kotle.“

Nakonec jsem sebekriticky dospěla k poznání, že nejspíše patřím mezi dvě třetiny zdravotně málo gramotných. Vůbec mě to netrápí. Na svou omluvu mohu říci snad pouze tolik, že má malá zdravotní gramotnost bude nejspíše dána skutečností, že jsem místo medicíny vystudovala ekonomii. Až doposud jsem totiž žila v představě, a na tom již nejspíše nic nezměním, že zdravotně gramotní by měli být, nikoli občané odvádějící peníze do systému zdravotního pojištění, ale absolventi lékařských fakult. Diagnostikování chorob a předepisování léků, by se nemělo odehrávat na základě vlastní zdravotní gramotnosti, ale návštěv lékařů. První na ráně jsou pak lékaři praktičtí.  To, že jejich počet s postupem času stále klesá, je podle mého názoru mnohem více alarmující, než moje nejspíše, ve srovnání s Němci a Nizozemci, pouze dostatečná zdravotní gramotnost.

Jako obyvatelka Prahy svým lékařům věřím. Proto jsem přesvědčena o tom, že místo snahy proniknout do tajů lékařské profese, je jednodušší a především smysluplnější zapracovat na dostupnosti jednotlivých lékařských zařízení a „logistické“ informovanosti.  Žijeme totiž v časech informačního chaosu. Osobně mám pocit, že nalezení patřičného lékaře se mnohdy stává těžkým rébusem. Přitom stačí znát odpovědi na několik otázek. Kdy? Kam? Za kým? Další opravdu s klidným srdcem přenechám těm, kteří mají zdravotní gramotnost v popisu práce.   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 8.2.2018 20:33 | karma článku: 18,73 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Nic proti sektorové dani, ale…

Sedm Čechů z deseti podporuje případné zavedení sektorové daně, uvádí průzkum veřejného mínění na toto téma. Třicet procent je pro jednoznačně, 40 procent takový krok podporuje „spíše“.

21.5.2024 v 9:00 | Karma: 12,99 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Porodnost důchody nezachrání

Některé politické strany se v otázce řešení důchodového problému uchýlily k nové formě konejšení veřejnosti. Místo reforem, nesporně bolestivých a nepříjemných, přicházejí se „zvýšením porodnosti“.

14.5.2024 v 23:27 | Karma: 29,64 | Přečteno: 1760x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 19,69 | Přečteno: 614x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6195x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 801x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Policie odložila obří požár v turnovské Jutě, hořelo kvůli závadě na vozíku

21. května 2024  15:51

Policie ukončila vyšetřování požáru, který loni v říjnu zničil velkou část textilní továrny Juta v...

  • Počet článků 104
  • Celková karma 25,42
  • Průměrná čtenost 1383x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik