Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Obecně není na odlivu dividend nic špatného, ale problém je, nejvíce dividend si odvážejí firmy, které mají monopolní nebo oligopolní postavení, často strategického významu, ke kterým se zahraniční investoři dostali během let divoké privatizace za “pár korun” ...

0 0
možnosti
Foto

Pravda, v době, kdy z vládních výšin lze vyslechnout i doporučení nákupů v zahraničí, je kritika odlivu financí do zahraničí poněkud chucpe. Na druhou stranu formulace, že na odlivu peněz není nic špatného, také není příliš "apetitlich". Špatné je to, že se neutratí u nás. Ale to je asi tak jediné, nad čím si lze povzdechnout.

0 0
možnosti
OU
Foto

Vážení diskutující, děkuji Vám všem za poznámky, kritiku a případně pochvalu. Přeji pěkný den. Tak zase příště.

2 0
možnosti
Foto

No on na ty jejich dividendy musí někdo vydělat, třeba státní úředník, na jehož plat si stát půjčí, on pak koupí ono předražené jídlo, auto apod., paní rozum nepobrala a v apatyce ho nekoupí

0 2
možnosti
Foto

Pane Křístku, nechci nijak napadat Vaši ekonomickou erudici, ale přesto se musím zeptat: Jak státní úředník vydělává na dividendy soukromé firmy - a jedno, zda vlastněné tuzemskými nebo zahraničními osobami?

0 0
možnosti
PD

mě trochu děsí, že se většina ekonomů ve veřejném prostoru vyjadřuje jen o tom, kolik peněz uteče státu. Není tady nikdo, kdo by psal o tom, aby se lidem co nepracují pro stát třeba snížily odvody ze mzdy státu, nebo aby ty dividendy ty firmy musely nechávat ve mzdách svých zaměstnanců, kteří ty hodnoty tvoří, ne, všechny zajímají jen daně, příjem státu a HDP. Já už se cítím dostatečně podojen a cítím že je dostatečně podojen i můj nestátní zahraniční zaměstnavatel, který nedělá na státních zakázkách.

U nás v ČR prostě ten kapitalismus nikdy fungovat nebude, vždycky tady bude třídní boj, v dnešní době tak trochu obráceně, protože když začnou inzerovat, že nabírají prodavačku, nebo řidiče trolejbusu za víc než bere učitelka, tak se zvedne 100 tisíc učitelů, začne mávat mávátky. Na internetu se to obhájí v emotivních komentářích, přece není možné aby ta prodavačka brala víc než budoucnost našich dětí!! a jedeme dál.

0 1
možnosti

Vás je radost číst. Jen mě udivuje, jak s těmito zdravými názory můžete figurovat v politice (byť jako nestranička) za hnutí ANO.

0 0
možnosti
OS

Díky za článek, dobře a srozumitelně napsáno. Pachuť jen vyvolává fakt, že hodně investic z devadesátek smrdí korupcí a podvody. Tehdy se velmi dravě vrhli vlci ze Západu na naivní Československo a za směšný peníz vykoupili, co se dalo. Obrazně řečeno, každý německý nebo belgický trafikant měl tehdy na to, aby koupil českou fabriku. To byl megaprůšvih, a Klaus&comp. tehdy ještě záměrně zhasli světlo. No a debata o vnitrofiremních kšeftech s imaginární reklamou, pronájmech všeho možného od softwaru až po patenty, stroje a služby všeho druhu, tedy převodní ceny a jejich rozkrytí, to by mělo být velmi vážné téma pro Stanjuru a jeho lidi. Odhaduju, že aspoň částečné vyřešení těchto optimalizací by bylo schopno kupříkladu zaplatit obsluhu současného státního dluhu.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, nemyslím, že by většina investic z devadesátých let vypadala přesně tak, jak píšete - nicméně jistě by se i případy tkto trochu nadneseně definované daly najít. Nicméně popravdě se obávám, že to byly spíše případy privatizace českou cestou než zahraničním investorům. Převodní ceny jsou skutečně problém (nejen v ČR ovšem), ale i kdyby se dařilo to zastavit celé, tak budeme hluboko pod sumou obsluhy dluhu. Ta se blíží 100 miliardám ročně, zde bychom mohli mluvit o daňových výnosech v řádu jednotlivých miliard. Je třeba si uvědomit, že musíme počítat jen rozdíl cen, ten zvýší daňový základ a z toho se pak odvede až daň, čili to doměření daně tomu odpovídá. Pěkný den a děkuji za diskusi.

0 0
možnosti
KK

Ale jo, proč by firmy nevyváděly ze země zisky a dividendy z podniků, které tady získaly za hubičku a motivační pobídku předanou té správné osobě pod stolem:-/

2 2
možnosti
Foto

Viz výše - to obvykle nebyl takl úplně případ zahraničních investorů.

0 0
možnosti
JL

Vazena pani Evo Kislingerová. Zde je jisty trend v CR, ze se ten vas clanek nevyucuje ve skole a tim mnoho cs. obcanu nezna zakony kapitalismu. To je zaklad.

Dalsi trend prichazi z vlad, ktere nas vedly od vzniku CR. Protoze ziji v USA, znam program federalni vlady stanoveny prave uchovani vydelku pracujicich v presne stanovenem investicnim fondu zvanem "401K". Kratce, moje vydelane penize investuji pred zdanenim do hospodarstvi zeme. A co vice, take do cizich podniku. Tim ty "dividenty" z techto podniku se dostanou zpet do USA a tim podporim americky zivot na vyssi urovni. To se v CR nedeje!!!

Ceska republika v ohlaseni vcerejsi zadluzenosti, je chudsi o 105 miliard korun. To je suma za prvni tri mesice roku 2024. Proste pokracujeme ve stejnych slepjejich tech predchazejicich vlad a politicke garnitury. Pamatujte na stare ceske (i moravske a slezske) prislovy. "Tak dlouho se chodi s zbanem pro pivo, nez se ucho utrhne". Pak zustaneme bez piva. Ach jo.....??!! Ubohy narod a bez piva.

5 1
možnosti
OU
IG

I54v78o 96G55o27n84d76e60k

2. 4. 2024 16:27

Asi si nechcete povídat o vlastnictví finančních toků okolo pitné vody u firem Veolia a jí podobných. Váš článek skoro vypadá jako by si ho zaplatili. Bohužel těch špatných případů okradení občanů ČR je víc a musela byste být konkrétní aby váš článek měl smysl.

5 6
možnosti
Foto

Zkuste se zeptat, proč Vaše obec střelila vodu frantíkům. Někde to neudělali a je tam levněji.

Nenažranost některých radních.

9 0
možnosti