Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co to děláte s tou korunou?

Na měnové experimenty skutečně není ta správná chvíle. Snažím se usilovně pochopit, co sleduje Bankovní rada ČNB tím, že zároveň ponechala sazbu na sedmi procentech a ukončila intervence na podporu koruny.

Ale skutečně se mi nedaří najít žádné racionální vysvětlení tohoto souběhu událostí.

Inflace je problém národní banky. Krocení spotřebitelských cen je její úkol. Vláda ji může pomoci střídmým rozpočtem, ale jinak je rozložení kompetencí i odpovědnosti jasné. Extrémní inflace v posledním roce a kousku nebyla nicméně vinou ČNB, to se rozhodně říct nedá. Sešlo se mnoho faktorů, především obludné rekordní schodky 2020 a 2021, které vytvořily rozpočtově téměř neřešitelnou situaci v letech 2022 a 2023. K tomu se přidal skutečně mimořádný růst cen především energetických a následně i některých dalších vstupů, tedy externí vliv. Vina ČNB na obojím je čistá nula.

Následné krocení inflace, to je však již úkol centrálních bankéřů.

Tak úplně se to nepovedlo, ale strategie ČNB měla alespoň logiku. Byl vcelku úspěšně vyvinut určitý tlak na posilování koruny, což snížilo dopady dovážené inflace. Spolu se sazbou sedm procent to sice pomalu, ale přece jenom fungovalo. Vláda alespoň trochu pomohla určitým snížením schodků a určitou (v rámci možností) restriktivní fiskální politikou. Tím jsme se postupně dostali pod deset procent a snad i pod devět, jak se ukáže zítra (10. 8. je termín zveřejnění dat ČSÚ). Na okraj: Můj odhad je 8,7 procenta.

Letmý pohled říká, že inflace se vyvíjí pěkně, tedy že klesá. Pečlivější pohled ale dodává: Klesá příliš pomalu.

 

Jenže to zpomalování meziročního růstu spotřebitelských cen je pomalé. Zoufale pomalé. Navíc pořád sledujeme určitou meziměsíční dynamiku (v červnu + 0,3 procenta), což jasně ukazuje, že inflace opravdu nespí a není poražena. Nedostatečnost našich výsledků je jasně vidět zvláště při pohledu na eurozónu (5,5 procenta) nebo na Spojené státy (3 procenta). Navíc v případě čísla za eurozónu jde o malinko jinou metodiku, bráno tou naší by bylo ještě o něco nižší - ale to je jenom detail, který nemění trend.

A v takovou chvíli, kdy stále zaostáváme na okolím a ekonomickými partnery, Bankovní rada ponechá klíčovou sazbu sedm procent, ale zároveň odvolá sice nepříliš jednoznačný a konkrétní, ale přesto intervenční kurzový závazek, tedy odstraní i jen slovní tlak na silnou korunu brzdící dováženou inflaci. V tom najít logiku téměř nelze. Pokud nemá Bankovní rada nějakou informaci, kterou my neznáme a nemáme k dispozici (což se nedá vyloučit, ale těžko říct, kde by se měla vzít) tak tato kombinace snižuje tlak na pokles inflace a ponechává děj v podstatě vlastní dynamice.

Vůbec neříkám, že to má bankovní rada jednoduché. Podržení kurzového závazku by mohlo vyvolat spekulace na jeho prolomení, což by také mohlo (potenciálně) národní banku přijít draho (jakkoliv naše devizové rezervy jsou stále extrémní), navíc silná koruna trochu podvazuje export a proto mírně ochlazuje i tak skoro neexistující růst. Export potřebujeme, protože i když jsme se vrátili k přebytkům obchodní bilance, byly by pro stabilitu bilance platební lepší přebytky větší. Z toho pohledu má tedy oslabení koruny logiku. Zvýšení klíčové sazby třeba o padesát bázických bodů na 7,5 procenta by také mělo určité náklady. I zde by důsledkem bylo zřejmě omezení růstu, jakkoliv podnikové statistiky říkají, že firmy jsou na tom dobře a patří mezi vítěze inflační epizody, takže o trochu dražší financování by nemuselo tolik vadit. Jsou zde tedy vcelku logické a silné důvody, proč ani nezvyšovat sazby a ani nedržet silnou korunu.

Jenže to znamená větší prostor pro cenové vzlínání. A navozuje základní otázku: Skutečně se prodlužování inflační agónie české ekonomice vyplatí?

Nemyslím. Netlačit na snížení inflace je chyba a bude to chyba drahá.

Ze dvou nepříliš dobrých řešení bylo potřeba vybrat alespoň jedno, když už použití obou najednou není pro ČNB přijatelné. Jinak: Nejlepší by bylo podržet ještě nějakou dobu nejasně formulovaný závazek nenechat korunu příliš oslabovat a zároveň zvýšit alespoň mírně sazbu. Když už toto nepřichází do úvahy, tak bylo možné si vybrat a sáhnout po třeba malém a téměř symbolickém růstu sazeb.

Bankovní rada ale zcela vyklidila pole.   

Pro přesnost je třeba dodat, že meziroční inflace měřená indexem spotřebitelských cen bude samozřejmě i nadále klesat. První důvod je čistě matematický. Vzhledem k loňským základnám růst v podstatě není možný, to už by byla tragédie. Druhý je ekonomický. Poptávka je nízká a podniky „mají vyděláno“, takže svoje rezervy použijí pro boj o zákazníky, což znamená lepší podmínky pro spotřebitele. To je racionální předpoklad na základě zjevných a nezpochybnitelných dat. Ale otevírala se šance stlačit inflaci rychleji a dostat se v relativně nedlouhé době několika měsíců k hladině třeba čtyř či dokonce jen tří procent. Takto k tomu dojde také, ale bude to trvat déle.

Což znamená, že na nastavené ceny a jejich vzlínání si bude celý systém od spotřebitelů až po producenty zvykat déle. Takže se inflace hlouběji zažere pod kůži národního hospodářství, déle budou znehodnocovány úspory a déle budou trvat tlaky na růst mezd a výdajů.

Bankovní rada by měla mít před očima jediný cíl: Dostat inflaci co nejrychleji do prostoru inflačního cílení. Jestli to podváže růst nebo vyřadí ze hry nějaké exportéry, to by měla banka sledovat spíše jako vedlejší informaci. Její úkoly jsou zhruba tyto: Za prvé stabilita měny, za druhé stabilita měny, dále potom za třetí stabilita měny, za čtvrté zdraví bankovního systému a za páté regulace finančních trhů. Nikde v tom výčtu není hospodářský růst. To má jednoduchý důvod. Růst přijde se stabilitou měny. Za poslední měsíc pro tento cíl ale neudělala ČNB prakticky nic.

Snad centrální bankéři vědí, co dělají.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Kislingerová | středa 9.8.2023 15:13 | karma článku: 20,13 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Porodnost důchody nezachrání

Některé politické strany se v otázce řešení důchodového problému uchýlily k nové formě konejšení veřejnosti. Místo reforem, nesporně bolestivých a nepříjemných, přicházejí se „zvýšením porodnosti“.

14.5.2024 v 23:27 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 19,47 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6166x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 24,09
  • Průměrná čtenost 1363x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik