Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový OZ - díl třetí - Zjevné zneužití práva nepožívá právní ochrany

Články ode mne jsou věnovány právu. Stejně tak tomu bude i dnes, když datum zveřejnění mého blogu připadlo na Štědrý den. Na den, v němž se ve zvýšené míře mluví o lásce, porozumění a jisté formě štědrosti. Lidé, více než kdy jindy, přemýšlejí o spravedlnosti. To je spojení, které se, jako téma nabízí, i pro mne a nelze se mu vyhnout, protože i otázka spravedlnosti nebo nespravedlnosti je jen a jen otázkou chování lidí. A kde jinde pátrat po možnostech spravedlivějšího chování lidí, než právě v právu?.

Text uvedený v nadpisu je obsažen v § 8 nového OZ. Je to velmi zajímavé ustanovení. Je sice logické, ale jak je bude možné využívat v praktickém životě člověka?

Abychom mohli najít odpověď na tuto otázku, je nutné se zeptat.

Co je to zjevné zneužití práva? Jaké konkrétní lidské jednání se pod tímto termínem skrývá?

Zřejmě půjde o stav, kdy někdo zneužije svých schopností, dovedností a řekněme i majetku k tomu, aby pomocí práva získal nějaké neopodstatněné výhody.

Jaké výhody jsou neopodstatněné? Např. ty, které vyplývají z jednostranně sestavené smlouvy, z vyvolání soudního sporu když dlužník svůj dluh nepopírá a snaží se o něm jednat…?

I to je velmi těžce zodpověditelná otázka.

Použiju tedy další o ustanovení nového OZ – konkrétně ust. § 3, odst. (2)

Soukromé právo spočívá zejména na zásadách, že

a) každý má právo na ochranu svého života a zdraví, jakož i svobody, cti, důstojnosti a soukromí,

b) rodina, rodičovství a manželství požívají zvláštní zákonné ochrany,

c) nikdo nesmí pro nedostatek věku, rozumu nebo pro závislost svého postavení utrpět nedůvodnou újmu; nikdo však také nesmí bezdůvodně těžit z vlastní neschopnosti k újmě druhých,

d) daný slib zavazuje a smlouvy mají být splněny,

e) vlastnické právo je chráněno zákonem a jen zákon může

stanovit, jak vlastnické právo vzniká a zaniká, a

f) nikomu nelze odepřít, co mu po právu náleží.

Z těchto ustanovení jsou nejzajímavější písm. c) a f).

Podle ustanovení písm. c) nesmí nikdo pro, mimo jiné, nedostatek rozumu, utrpět nedůvodnou újmu.

Nedostatek rozumu. To je podprůměrné IQ? Je to nedostatek životních zkušeností a znalostí? Pokud ano, pak máme vynikající nástroj k ochraně „obyčejných lidí“ – lidí neznalých práva – proti různým vychytralcům, kteří se snaží zneužít neznalosti práva a mnohdy i tíživé životní situace mnohých lidí k tomu, aby získali výhody, které se většině z nás zdají být neodůvodněné.

Jde o případ smluv, které jsou sestaveny tak, aby jedné straně poskytovaly neúměrné výhody ve vztahu k tomu, co daná strana na základě smlouvy poskytuje nebo poskytla.

Tohle by mohl být případ, kdy někdo zneužil práva k tomu, aby získal neopodstatněné výhody.

Že takovému přístupu brání ustanovení téhož paragrafu, písm. d), v němž se praví, že smlouvy mají být plněny?

Zajisté. Takové ustanovení v novém OZ je. Ale lidé, kteří podepíší tak nevýhodnou smlouvu, jsou často v pozici člověka pronásledovaného soudy a exekutory. A to je jistě stav, kdy můžeme mluvit o útoku na čest a důstojnost člověka zvláště, když si uvědomíme způsoby, jakými se to u nás děje.

Zdůrazňuji. Nemluvím o lidech, kteří vedou nezodpovědný život. Mluvím o lidech, kteří se ne svoji vinou dostali do tíživé životní situace a chtěli ji řešit a narazili na někoho, kdo této tíživé situace jenom zneužil k získání nepřiměřených výhod ve vztahu k tomu, co sám poskytl.

Takové smlouvy by mohly soudy na základě výše uvedeného prohlašovat za neplatné pro rozpor se zákonem.

Takový postup by zcela odpovídal ust. čl. 1 Ústavy, v němž se praví, že naše republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana a navíc by soudy jako vykonavatelé jedné ze složek státní moci naplnily i ust. čl. 2, odst. 3) Ústavy, podle něhož státní moc slouží všem občanům.

Soudy by tak sloužily nejen drzým a všeho schopným věřitelům, ale i poctivým a ne svojí vinou do nouze zahnaným dlužníkům.

Vím. Je to zcela jiný přístup, než jaký se uplatňuje dnes, ale dnes máme v Ústavě právě taková ustanovení, která jsem uvedl výše a ty jsme v Ústavě dříve neměli. Kromě toho. V Preambuli Ústavy se praví „My, občasné České republiky………prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky“

To znamená, že jsme se všichni zavázali k tomu, co je uvedeno výše – k úctě k právům a svobodám člověka. To je základní závazek nás všech – občanů tohoto státu.

Zavázali jsme se k úctě k právům a svobodám člověka. Nikoliv k úctě k penězům.

Výše uvedená ustanovení představují něco zcela nového. Něco, co brání tomu, aby se lidé v řadě případů chovali tak, jak se chovají.

Druhým příkladem, kdy by mohlo být použito argumentace, že někdo získal pomocí práva neopodstatněné výhody, by mohl být stav, kdy někdo podá žalobu k soudu i přes to, že se s ním druhá strana snaží dohodnout na řešení daného problému a to jen proto, že dlužník nechce, nebo nemůže přistoupit na první návrh, který mu věřitel předložil. Mluvím o jednání věřitele typu „buď to bude podle mne, nebo tě donutím pomocí státu“.

Takový postup nepředstavuje ochranu práva oprávněného, ale je nutné ho označit za zneužití práva k tomu, aby toho druhého donutil chovat se určitým způsobem, případně aby ho potrestal tím, že bude muset platit soudní výdaje včetně odměny advokátovi.

I zde je možné spatřovat snahu získat pomocí práva neoprávněné výhody. Kdyby nebyla podána žaloba, advokát by si za poskytnutou službu zřejmě neúčtoval tak vysokou odměnu, jakou si může účtovat v případě soudního sporu a navíc by žalobce nemohl uplatňovat náhradu této odměny od druhé strany.

I když je i v současnosti povinností řešit spory především smírem, je dnes výhodnější obrátit se hned na soud a získat tak něco, co bych v případě mimosoudního smíru nezískal. Soudy totiž otázku mimosoudního řešení sporu nezkoumají. Tak nejen porušují povinnost vykonavatele státní moci řídit se zákonem a sloužit všem občanům, ale soudci jako občané porušují svůj výše uvedený závazek.

To jen tak ve stručnosti, jak by se také dalo výše uvedené ustanovení OZ uplatňovat v praxi.

Můžete k tomu namítnout, že podle ust. § 4, odst. 1) nového OZ se má za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku důvodně očekávat.

To je velmi dobré ustanovení, které nahrává právě takovým praktikám, které se svým výkladem snažím vyloučit.

Podle tohoto ustanovení i člověk, který má IQ těsně nad úrovní nesvéprávnosti se v právním styku považuje za člověka, který má IQ průměrné.

To je nádherné, že? To je jako bychom tvrdili, že lidé, kteří nemají např. nohy, se posuzují, jako by nohy měli, jako bychom tvrdili, že nevidomí vidí a že každý od nich může důvodně takový stav očekávat.

Že to v případě nohou nebo slepoty vidět je, ale v případě rozumu to vidět není? To pravda není. Pokud někdo podepíše tak nevýhodnou smlouvu, pak je to buďto proto, že je v nouzi a v takovém případě podepíše i prohlášení, že v nouzi není, nebo je to proto, že vůbec nechápe, co podepisuje.

Není zmíněné ustanovení OZ diskriminací určité skupiny lidí? Vždyť jim upírá právo na to, aby byli takovými, jací jsou a staví je do pozice, že jsou lidmi úplně jinými. Tak je uvedené ust. § 4 v přímém rozporu s ust. § 3, odst. 2, písm. f), protože upírá lidem s nižším IQ právo na to, aby se k nim, jako k lidem s nižším IQ přistupovalo.

Pozn. na okraj. Pro lidi na invalidních vozících upravujeme přístupy do veřejných budov i v případech, kdy v okolí takoví lidé nejsou. Pro nevidomé upravujeme veřejná prostranství (chodníky) rovněž i v případech, kdy se tam žádný nevidomý nevyskytuje apod. s argumentem. Nikdo neví, kdy se někdo takový vyskytne. Jen lidem s nízkým IQ říkáme. Vy nízké IQ nemáte, vy se posuzujete, jako byste měli IQ průměrné.

Není již toto ustanovení samo o sobě ustanovením, která určité skupině lidí (té s IQ průměrným a vyšším a s přístupem k právu) vytváří podmínky pro získávání neoprávněných výhod?

Že by respektování nižšího IQ vedlo k řadě nespravedlností, protože by se zcela jistě našli i takoví, kteří by tohoto svého stavu zneužívali k vlastnímu prospěchu?

Možná jo, možná ne. Pokud by ti s průměrným a vyšším IQ a s přístupem k právu navrhovaly jen takové smlouvy, které by byly oboustranné vyvážené, pak by tyto smlouvy nikdo nemohl napadnout, protože podle ust. § 3, odst. 2., písm. c) nového OZ nesmí nikdo těžit z vlastní neschopnosti k újmě druhých. Vyvážená smlouva neposkytuje nikomu nepřiměřené výhody pro jeho IQ a ani z ní nikdo netěží pro nedostatek IQ.

A mohl bych pokračovat dál. Je to téma na rozsáhlou a dlouhou diskuzi. Proto považujte tento blog jen za názor jednoho člověka, který se na svět dívá poněkud jinýma očima, než jakýma se na něj dívají ostatní lidé.

Dívá se na svět očima člověka, který si na rozdíl od těch z konce 60. let minulého století nemyslí, že je možné budovat socialismus s lidskou tváří. Takový přístup vylučovala diktatura proletariátu, vedoucí pozice KSČ a hlavně celkový stav rozvoje lidské společnosti.

Dívá se na svět očima člověka, který si myslí (možná stejně naivně jako mnozí jiní), že je možné budovat kapitalismus s poněkud lidštější tváří, než jakou má v současné době, protože základní zákon – Ústava – obsahuje ustanovení, která takový vývoj ve společnosti umožňují. Je jen potřeba se důsledně těchto ustanovení dovolávat.

Autor: Václav Kamaryt | pondělí 24.12.2012 10:30 | karma článku: 12,13 | přečteno: 1262x
  • Další články autora

Václav Kamaryt

Korespondenční volba, lidská práva, právo a naši zákonodárci – II.

V minulém příspěvku na toto téma jsem se vyjádřil k výše uvedenému tématu ne dost srozumitelně. Kromě toho. Neřešil jsem jeden zcela zásadní problém. Zkusím to napravit.

22.4.2024 v 9:56 | Karma: 15,56 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ostatní

Václav Kamaryt

Korespondenční volba, lidská práva, právo a naši zákonodárci.

Nadpis by mohl naznačovat, že se chci v jednom příspěvku zabývat čtyřmi tématy. Opak je pravdou. Pomocí čtyř témat se pokusím vysvětlit problémy s korespondenční volbou.

19.2.2024 v 10:30 | Karma: 16,91 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Politika

Václav Kamaryt

Důchodová reforma

V roce 2050 má prý připadnout na jednoho důchodce jeden pracující člověk. Proto je nutné zvyšovat věk odchodu do důchodu

15.5.2023 v 10:30 | Karma: 12,03 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ekonomika

Václav Kamaryt

Nižší valorizace důchodů – ekonomické důvody

V souvislosti se snížením valorizace důchodů se používá argument. Nižší valorizaci vyžadují ekonomické důvody.

20.3.2023 v 10:30 | Karma: 20,40 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ostatní

Václav Kamaryt

Neplatnost snížení valorizace důchodů.

Aneb ani Parlament si nemůže dělat to, co chce. V demokratické společnosti je i Parlament vázán určitými pravidly.

14.3.2023 v 10:30 | Karma: 31,67 | Přečteno: 1161x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 16,23
  • Průměrná čtenost 875x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik