Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IK

Pro živou demokracii je důležitá komunikace mezi vládnoucími a občany.

Bez splnění minimálních předpokladů kontinuálního osvojení politického vývoje a debaty o něm nemůže fungovat.

Zákonodárce proto musí zajistit a vyžadovat komunikační funkčnost voleb.

Pro aktivní volební právo proto může vyžadavat minimum předpokladů, jako je osobní přímé obeznámení s politickým systémem. Přitom zásadní roli hraje pojem státní příslušnost. Ta se odvíjí od původu a ani dlouhým pobytem v zahraničí se neztrácí, což může mít za následek, že osoby, jejíž předkové již po několik generací žijí v zahraničí, vlastní českou státní příslušnost, i když třeba nemají vztah k České republice, přesto jim přísuší v ČR volit.

To, že český občan žije v zahraničí a informované spolupůsobení může být omezené, pro vyloučení z volebního procesu nestačí.

Pokud je v zahraničí žijící účastník s politickými poměry v zemi obeznámený, tyto se ho dotýkají a ! charakter voleb jako integrační proces při vytváření politické vůle není ohrožený, musí mu být přiznána aktivní volba.

0 0
možnosti
Foto

J53o62s73e90f 27B31á42r40t22a

22. 4. 2024 11:33

O tom, že skuteční vládci u voleb nic neponechali náhodě a nepřipustí opakování své chyby z minula, svědčí následující: Trump vítězil s pohodlným náskokem, pak ovšem došlo (v rozhodujících státech pod řízením Demokratů) k přestávce ve sčítání a po obnovení se Trumpův náskok rozplynul jak pára nad korespondenčními hlasy. A najednou vůbec nevadí, že jsou dokládány volební podvody, kdy např. je fantastická volební účast nad 100% ve volebních okrscích, že odevzdal hlas volič mnoho let mrtvý.

Zdroj: https://blog.idnes.cz/daviddvorak/pokud-by-mohly-volby-neco-zmenit-tak-je-zrusi.Bg20110261

2 5
možnosti
JH

J96a45n 60H95r86u50š37k57a

22. 4. 2024 12:57

Z Vás musí mít rodina radost...poslouchat tyhle výmysly, lži a bláboly...

5 3
možnosti
MP

Jak to tak čtu, připadá mi, že ty dva Vše blogy si navzájem odporují. V prvním obhajujete právo lidem s českým občanstvím žijícím v zahraničí korespondenční volbu a v druhém zmiňujete, že občané ČR trvale žijící v zahraničí by neměli mít žádné právo volby ve volbách v ČR. Váš výklad považuji v tomto případě za odporující právě Vámi zmiňované Listině základních práv a svobod. Ta totiž hovoří o občanech ČR nezávisle na tom, kde žijí. Je to jako kdyby jste byli společenství vlastníků nějakého domu. Tím pádem vlastníci mají právo rozhodovat a hlasovat jak se s domem bude nakládat (volby). A nikoho nebude zajímat, kde ten jeden dotyčný vlastník žije. Chtěl byste upírat vlastníkům nežijícím trvale v domě právo o něm rozhodovat, že se jich to přece netýká? Tím, že je člověk občanem ČR, stává se takovým malým vlastníkem republiky, nezávisle na tom, kde žije. I kdyby žil třeba na Měsíci, stále je součástí naší republiky a má právo o ní rozhodovat. Korespondenční volba je vlastně takové ulehčení pro ty, kteří mají výkon rozhodování velmi složitý. Není nutná, jen ulehčení.

2 1
možnosti
Foto

Pro mě za mě ať korespondenčně ze zahraničí volí třeba Eskymáci nebo jihoameričtí Indiáni.

0 0
možnosti
  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 874x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik