IK

Pro živou demokracii je důležitá komunikace mezi vládnoucími a občany.

Bez splnění minimálních předpokladů kontinuálního osvojení politického vývoje a debaty o něm nemůže fungovat.

Zákonodárce proto musí zajistit a vyžadovat komunikační funkčnost voleb.

Pro aktivní volební právo proto může vyžadavat minimum předpokladů, jako je osobní přímé obeznámení s politickým systémem. Přitom zásadní roli hraje pojem státní příslušnost. Ta se odvíjí od původu a ani dlouhým pobytem v zahraničí se neztrácí, což může mít za následek, že osoby, jejíž předkové již po několik generací žijí v zahraničí, vlastní českou státní příslušnost, i když třeba nemají vztah k České republice, přesto jim přísuší v ČR volit.

To, že český občan žije v zahraničí a informované spolupůsobení může být omezené, pro vyloučení z volebního procesu nestačí.

Pokud je v zahraničí žijící účastník s politickými poměry v zemi obeznámený, tyto se ho dotýkají a ! charakter voleb jako integrační proces při vytváření politické vůle není ohrožený, musí mu být přiznána aktivní volba.

Foto

J77o68s77e27f 24B13á18r24t88a

22. 4. 2024 11:33

O tom, že skuteční vládci u voleb nic neponechali náhodě a nepřipustí opakování své chyby z minula, svědčí následující: Trump vítězil s pohodlným náskokem, pak ovšem došlo (v rozhodujících státech pod řízením Demokratů) k přestávce ve sčítání a po obnovení se Trumpův náskok rozplynul jak pára nad korespondenčními hlasy. A najednou vůbec nevadí, že jsou dokládány volební podvody, kdy např. je fantastická volební účast nad 100% ve volebních okrscích, že odevzdal hlas volič mnoho let mrtvý.

Zdroj: https://blog.idnes.cz/daviddvorak/pokud-by-mohly-volby-neco-zmenit-tak-je-zrusi.Bg20110261

JH

J47a92n 68H62r93u98š79k59a

22. 4. 2024 12:57

Z Vás musí mít rodina radost...poslouchat tyhle výmysly, lži a bláboly...

MP

Jak to tak čtu, připadá mi, že ty dva Vše blogy si navzájem odporují. V prvním obhajujete právo lidem s českým občanstvím žijícím v zahraničí korespondenční volbu a v druhém zmiňujete, že občané ČR trvale žijící v zahraničí by neměli mít žádné právo volby ve volbách v ČR. Váš výklad považuji v tomto případě za odporující právě Vámi zmiňované Listině základních práv a svobod. Ta totiž hovoří o občanech ČR nezávisle na tom, kde žijí. Je to jako kdyby jste byli společenství vlastníků nějakého domu. Tím pádem vlastníci mají právo rozhodovat a hlasovat jak se s domem bude nakládat (volby). A nikoho nebude zajímat, kde ten jeden dotyčný vlastník žije. Chtěl byste upírat vlastníkům nežijícím trvale v domě právo o něm rozhodovat, že se jich to přece netýká? Tím, že je člověk občanem ČR, stává se takovým malým vlastníkem republiky, nezávisle na tom, kde žije. I kdyby žil třeba na Měsíci, stále je součástí naší republiky a má právo o ní rozhodovat. Korespondenční volba je vlastně takové ulehčení pro ty, kteří mají výkon rozhodování velmi složitý. Není nutná, jen ulehčení.

Foto

Pro mě za mě ať korespondenčně ze zahraničí volí třeba Eskymáci nebo jihoameričtí Indiáni.

  • Počet článků 96
  • Celková karma 16,23
  • Průměrná čtenost 875x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik