Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyprávění despotického otce

Přišel jsem o syna. Respektive o individuum, které se nedokázalo postarat o rodinu, které zajímala akorát hromada neužitečných nesmyslů a které už dávno nemá právo říkat si můj syn.

Možná to byla moje chyba, nejspíš jsem ho špatně vychoval. Jakkoli si uvědomuji, že na Radkovu výchovu jsme byli s Monikou dva, v žádném případě bych nechtěl svalovat vinu na svoji manželku. Asi jsem byl na něj už od dětství příliš tvrdý ve svých nárocích. Byl jsem šéfem prosperující české pobočky gigantické nadnárodní firmy, a vždy jsem dbal na to, aby všechno šlapalo jako ve švýcarských hodinkách, věděl jsem, že jedním z nejdůležitějších pilířů úspěchu jsou lidé. Naši zaměstnanci, které jsem dokázal štědře odměňovat za kvalitní práci odshora až po toho nejposlednějšího dělníka. A naopak stejně i trestat, první úmyslná nedbalost znamenala tvrdou výtku, druhá, nekompromisní vyhazov.

Chtěl jsem z Radka vychovat úspěšného člověka a byl jsem přísný i na něj. Samé jedničky byly samozřejmostí, práce navíc nad rámec školních povinností také. A doma to samé, už od útlého věku jsem mu přiděloval věci, o které se musel starat. Od vynášení odpadkového koše na začátku, přes starost o všechno, co od nás s Monikou dostal a co si musel zasloužit, až po úkoly, související s provozem domu a zahrady. Odměny za kvalitně odvedenou práci a neodměny v opačných případech jsem mu přiděloval v podobném duchu jako svým zaměstnancům. V Monice jsem měl zastání, odevždy byla manželkou, která se pečlivě stará o domácnost a nesnese ani smítko zapomenutého prachu na podlaze nebo pootočený hrnek v kredenci, jehož ouško ukazuje jiným směrem než ostatní.

Dlouhou dobu nám dělal syn radost a my měli dojem, že do sebe nasává naši pracovitost, spolehlivost a zodpovědnost. Vysnil jsem si v něm ne-li přímo svého nástupce ve firmě, tak určitě úspěšného člověka, který se jednou vydá v otcových šlépějích. Jenomže někdy v Radkových čtrnácti létech přišly první problémy, začal se vyhýbat svým povinnostem, jak domácím, tak školním a snažil se dělat všechno pro to, aby je nemusel vykonávat. Zajímaly ho takové nesmysly, jako jak někde jakási parta flákačů ve jménu takzvané ochrany přírody nebo boje proti globalizaci obsadila nějaký úřad, přivázala se ke kolejím, případně zaútočila na policajty a pak si stěžovala na jejich nepřiměřenost.

S Monikou jsme se snažili Radka usměrnit a vrátit k jeho povinnostem po dobrém přemlouváním, po zlém zákazy, ale nebylo to nic platné. Ještě se nám ho podařilo přimět k nástupu na střední školou, ale on, než aby se věnoval studiu, přidal se k nějakým aktivistům a školu flákal tak, že ho ke konci třetího ročníku vyhodili. Došlo k prudké výměně názorů, vmetl jsem Radkovi do tváře, že bojuje proti věcem, které nás s Monikou a tím pádem i jeho živí. On se urazil, rozkřičel se, že už je plnoletý (dva týdny), bude si dělat, co on chce a utekl z domova. Nevím, jestli jsem byl víc naštvaný nebo nešťastný, ale Monika to odnesla hůř, dostala infarkt. Vyděsil jsem se, ale doktoři naštěstí odvedli dobrou práci a moje manželka se z toho dostala bez následků.

V následujícím období se náš život trochu změnil, má tvrdost v práci a Moničina přísnost v domácnosti poněkud otupily své hrany a my si uvědomili, že daleko důležitější je, když můžeme být spolu a pomáhat si překonat zklamání z Radkova způsobu života a z jeho odchodu. Věděli jsme o něm jen to, že je s těmi aktivisty a jednou jsme ho dokonce zahlédli v televizi, jak se svými soudruhy zablokovali vchod do nějaké banky. Byli jsme mu dobří akorát k tomu, abychom mu dávali peníze, o něž si říkal celkem pravidelně. Pokaždé jsem skřípal zuby, když jsem mu je posílal na účet, ale přece jen to ještě pořád byl náš syn. Syn, který žije v paradoxu, nejenže bojuje proti firmám, z nichž ho jedna živí, ale i proti bankám, ze kterých jednu bez skrupulí používá.

Radek se dal dohromady s jednou aktivistkou z jejich skupiny, pořídil si s ní dceru a dokonce se s ní oženil. Vlastně ani nevíme, v jakém prostředí dceru vychovávali, krom pár fotek, doprovázejících žádost o peníze nám ji neukázali. Jakmile se Věruška narodila, snažili jsme se udělat s Monikou vůči mladým vstřícný krok a podařilo se nám Radka přimět k asi třem setkáním venku na neutrální půdě. Jeho manželka s dcerou nepřišla, zřejmě mě měla za třídního nepřítele, protože jsem šéfoval té nadnárodní firmě a navíc vykořisťoval Moniku tím, že „musela otročit v mojí domácnosti.“ Radek nás vždy uvítal se směsicí pohrdání a škemrání, my mu dokonce nabídli, jestli by se manželkou a Věruškou nechtěl nastěhovat do našeho domu, ale on to rezolutně odmítnul.

Manželství mu vydrželo krátce, se svou ženou se rozvedl, když byly Věrušce dva roky. Když jsem se ho zeptal, jestli se dohodli ohledně péče o Věrušku, šokoval mě větou, která způsobila zlom: „Jasně, že jsme se bez problémů dohodli, nechceme ji ani jeden z nás.“ To rozhodlo, Radka jsem přestal vnímat jako svého syna a po domluvě s Monikou jsem se zasadil o to, aby úřady přiřkly Věrušku do naší péče. Bylo to sice trochu složité, ale ani Radek a ani jeho exmanželka nám v tom potíže nedělali.

Vždycky jsem žil v přesvědčení, že ten, kdo nejvíc utrpí rozvodem, není ani jeden z manželů, nýbrž jejich děti. Teď s desetiletým odstupem můžeme s Monikou potvrdit, že v našem případě to nebyla pravda, protože Věrušky jsme se ujali s láskou, kterou jí její rodiče nedopřáli. Ani její otec, který se na ni vykašlal a odešel natrvalo za oceán, protože tam prý jsou pro aktivisty příznivější podmínky. A ani její matka, která dala před vlastní dcerou přednost drogám.

Musím přiznat, že i my s Monikou jsme se změnili. Já už jsem v důchodu a ve firmě, ve které jsem dřív šéfoval, teď jen občas vypomáhám ve vrátnici. Řeknu vám, že se docela bavím, když mě kolegové z dřívější doby s větší či menší nadsázkou stále zdraví: „Dobrý den, pane šéf.“ Ale hlavní změna spočívá v tom, že jak já, tak i má drahá manželka Monika už dávno víme, že mnohem důležitější než přísná výchova a pořádek za každou cenu je vstřícnost, vzájemná důvěra, shovívavost a hlavně láska. Když to tak vezmu, vše oč s jsme přišli ztrátou syna, se nám mnohonásobně vrátilo příchodem vnučky. Věrušce bude zanedlouho třináct let, jsme šťastní, že jsme se o ni mohli postarat a doufáme, že nám síly a zdraví vydrží alespoň do doby, než se osamostatní.

Autor: Jan Pražák | neděle 20.3.2022 18:18 | karma článku: 28,95 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 19,23 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,04 | Přečteno: 561x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,88 | Přečteno: 789x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1429x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 28,95
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.