Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajinci v Česku z trochu jiného úhlu

Statisíce Ukrajinců nalézají při útěku před ruskou agresí svůj dočasný, případně i trvalý domov v naší republice. Nechci psát o tom, zda se nám to líbí či nelíbí, případně co nás to stojí nebo co nám to přináší.

Těch lidiček je tolik, že většina z nás se s nimi setkává každý den a občas můžeme být i svědky různých humorných situací. Opravdu humorných? Může být něco legračního v souvislosti s lidmi, kteří sem přišli, aby si zachránili život, přičemž jejich blízcí mnohdy toto štěstí neměli? Nu, asi jde o úhel pohledu, to už ať si posoudí každý sám.

Některým čtenářům je o mně známo, že každodenně dojíždím za prací z nedalekého okolí Prahy do centra metropole a že k této cestě využívám veřejnou dopravu, krom metra i příměstské autobusy. A zřejmě většině lidí je známo, že v posledních desetiletích olemovaly naše velká města nejrůznější nevzhledné skladové a výrobní plechové haly, což se pochopitelně nevyhnulo ani metropoli. Nu a v těchto halách pracuje spousta Ukrajinců, tedy zejména Ukrajinek, jímž pravidelně končívá noční směna právě v čase, když tamtudy ráno projíždím.

Dlužno podotknout, že z hlediska příměstské dopravy se v současné době dělí Ukrajinci na tři kategorie. Za A na ty, kteří tu byli už dřív, než ruský agresor zaútočil svými vojsky na jejich zemi, tito lidé platí stejné jízdné jako my domácí. Za B na ty, kteří se prokáží příslušným razítkem o poskytnutí dočasné ochrany, starším než pět dní. Ti platí za mimopražskou část cesty taxu jako my, zbytek na území Prahy mají (zatím) zadarmo. Nu a za C na ty, jejichž razítko není starší než oněch pět dní, ti to mají zadarmo celé.

Docela bordel, co? Snad jsem to napsal správně a řeknu vám, že být autobusákem, šla by mi z toho hlava kolem. Podívejme se tedy, jak to každého rána na takové zastávce poblíž oněch ošklivých skladových a výrobních hal probíhá. Už při příjezdu řidič protočí panenky, protože spatří menší dav, čítající patnáct až dvacet přepravy chtivých lidí. Pospíchá, neb už tak má zpoždění, očekává, že zástup pravidel ne přesně znalých cizinců ho zdrží a přitom dobře ví, že každá minuta navíc znamená ucpanější silnici a tím poté kratší přestávku na konečné.

Nicméně k řidičovu a nás všech příjemnému překvapení probíhá nástup nových pasažérů zpočátku celkem plynule. Někdo si pípne lítačkou u strojku, jiný ukáže papírovou legitku, další pak cestovní pas, a k tomu všemu občas kdosi zaplatí či doplatí drobnými, větší bankovka je výjimkou.

Leč pozor, čtvrtá od konce se objeví ukrajinská paní Bezvýrazná. Drobná osůbka nenápadného vzhledu nejprve prohlásí, že chce jet na Černý Most (pražská konečná), poté zaplatí plnou taxu, převezme od řidiče lístek, a pak než aby šla dál do vozu, překvapivě stojí na místě a čeká. A stále stojí a čeká. Po dlouze se vlekoucích vteřinách se paní Bezvýrazná konečně osmělí a ustaraně špitne: „Vy chočetě i můj pasport?“ Načež ji v tu chvíli ještě trpělivý řidič odmávne sdělením, že jízdné mu bohatě stačí a nic víc od ní nepotřebuje. Jen zlehka nechápavě zakroutí hlavou, neb s touhle paní se mu to stalo už několikátý den za sebou.

Předposlední nastupující pasažér přinese řidičovi drobnou úlevu, neb je to Čech jak poleno, vykazující pouze jistou dávku únavy po noční šichtě, splete se a dožaduje se jízdenky do stanice, ve které právě stojíme. Nicméně se stačí opravit dřív, než řidič na jeho podivnou prosbu zareaguje, a prohlásí: „No jo, dyť je ráno, dejte mi to na Čerňák.“

Venku tedy zbývá poslední osoba a všichni včetně autobusáka se zaradují, že se konečně pojede dál a celkové zpoždění nebude tak hrozné. Jenomže to by tou poslední čekající osobou nesměla být ukrajinská paní Výrazná.

„Černý Most!“ Přikáže Výrazná řidičovi, a výhružně mu zamává před obličejem cestovním pasem, držícím v ruce, ozdobené tmavorudě nalakovanými nehty, dlouhými jako týden před výplatou.

„Čtrnáct korun!“ Zasmečuje řidič zpátky, aniž by se do jejího pasu podíval.

„Čomu čotyrnáct korun?“ Přidupne si Výrazná a tmavorudý nehet zabodne do razítka ve svém pase.

Načež řidič, pozbyvší dílu své trpělivosti, se jí snaží vysvětlit, že pro příměstskou jízdu jí to razítko už dávno neplatí, zdůrazní, že už jí to opakuje snad podesáté a nakonec se zeptá: „Rozumíte mi?“

Jakkoli je paní Výrazná výrazná, řidič je pro ni přece jen autorita, kterou musí respektovat. Ještě to zkusí naposled, zatváří se zkroušeně, že jako nemá peníze, ale když ani to jí není nic platné, začne se za účelem nalezení peněženky sáhodlouze přehrabovat v objemné kabelce. Jak minuty ubíhají, napřed jí z kabelky vypadne taštička se šminkami, pak dvě krabičky cigaret a teprve poté se objeví peněženka. Z ní paní Výrazná vytáhne pětistovku a se skřípěním zubů, ukrytých za rty, namalovanými stejnou barvou jako nehty, ji podá řidiči.

„Hlavně, že má na cigára,“ uleví si řidič poté, co se konečně zbavil Výrazné a odjíždí ze zastávky s vědomím, že na té příští ho čeká to samé v bledě modrém a že na nějakou pauzu na konečné může definitivně zapomenout.

„Srandičky, srandičky,“ pomyslí si teď možná někteří z vás a budou mi mít za zlé, že si dělám legraci z vážných věcí a že se snažím nasazovat psí hlavu na lidi, kteří k nám utekli před hrůzami války. Nicméně mám za to, že Ukrajinci jsou nám svou mentalitou celkem blízcí a že podobně jako u nás se i mezi nimi vedle většiny poctivých lidí najde pár „výrazných“ vykuků a vedle spousty úplně normálních pár „bezvýrazných“ bázlivců. A pokud jde o tu legraci, možná vám to přijde jako klišé, ale ta stařičká ohraná věta, že s úsměvem jde všechno snáz, je zaplaťpánbůh pravdivá i dnes.

Autor: Jan Pražák | středa 25.5.2022 14:36 | karma článku: 30,09 | přečteno: 1469x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 16,97 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,02 | Přečteno: 545x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,87 | Přečteno: 779x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 28,87
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.