Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odvážné plavky brzy zmizí z unijních pláží

Současné důležitější události zcela zastínily novou evropskou normu, která vstupuje v platnost 15. července. Norma určuje podmínky oblečení, ve kterém se budou smět lidé pohybovat na plážích a podobných místech na území EU.

Norma vznikla na popud výboru pro rovnoprávné postavení mužů a žen, její současná podoba se utvářela od konce minulého roku tak, aby mohla začít platit již na počátku letošního léta. Za úspěch lze označit fakt, že vzhledem k přebujelé úřední mašinerii se to téměř podařilo a nabrala zpoždění pouze několik týdnů. Je však s podivem, že se celé této významné záležitosti nedostalo patřičné pozornosti médií.
Touto normou se budou muset řídit všichni ti, kteří vstoupí na jakoukoli venkovní pláž, kryté koupaliště nebo do akvacentra, nalézajícího se na území Evropské unie. Bude platit pro pobyt na břehu, na různých technických zařízeních (skluzavky, tobogany a podobně). Též ve vodě, jakož i na plavidlech, pohybujících se v okruhu do 250 metrů od nějaké pláže (dále jen relevantní území).
Cílů normy je hned několik. Za prvé jde o to, aby se na relevantním území zabránilo zvědavcům nemravně okukovat občany opačného pohlaví a rušit tak jejich duševní pohodu. Toto je pochopitelně myšleno zejména vůči mužům, za účelem zachování genderové rovnosti to tam však výslovně uvedeno není.
Druhým důležitým cílem normy je na relevantním území setření rozdílů mezi občany, vůči kterým byla příroda v jistém smyslu štědřejší než vůči ostatním. Respektive vůči těm, kteří to doposud nevyřešili příslušnou plastickou operací. Nebude již hrozit nebezpečí, že by si takoví lidé mohli kazit požitek z pobytu na relevantním území případnými pocity méněcennosti a podobně.
Dalším cílem, který prosadili ekologické organizace, je ochrana životního prostředí, v tomto případě zejména vody. Tato ochrana spočívá v minimalizaci používání různých chemických látek, konkrétně opalovacích krémů, zejména těch s vysokým UV faktorem, jakož i repelentů.
Samozřejmě je pamatováno na kontrolovatelnost dodržování normy a na sankce při jejím porušení. Každý občan, který se bude pohybovat na relevantním území, bude muset mít průkaz totožnosti s biometrickými údaji a na vyzvání se bude muset podrobit kontrole. Kontroly budou provádět pro tyto účely speciálně vyškolené osoby, vybavené příslušným technickým zařízením. Toto zařízení opticky sejme obraz kontrolovaného z různých stran a vyhodnotí, zda vyhovuje požadavkům. Pokud ne, načte biometrické údaje provinilce, na dálku je srovná s centrální databází a určí výši sankce. Sankce jsou složitě propracované a odstupňované, pro stručnost uveďme, že začínají napomenutím a v případě násobně opakovaných prohřešků končí pokutami v řádech tisíců euro. Součástí každé sankce je samozřejmě okamžité vykázání viníka z relevantního prostoru.
A jaká jsou vlastní pravidla pro oblečení v relevantním prostoru? Kupodivu vcelku stručná. Každý, kdo se v tomto prostoru pohybuje, musí mít neprůhledně zakrytých minimálně 90% pokožky a nesmí se pohledem rozeznat, zda se jedná o muže nebo o ženu. Obě pravidla musí být dodržena jak na souši, tak i ve vodě, a to bez ohledu na sílu větru nebo rychlost proudu.
Na závěr bych rád uvedl ještě jednu perličku ze zákulisí. Jedním z důvodů několikatýdenního zpoždění normy byly spory o to, zda za relevantní území mají být považována pouze veřejně přístupná místa nebo též soukromé prostory (například bazény a jejich okolí na zahradách u rodinných domů a chat). Vše bylo nakonec vyřešeno kompromisem s tím, že prozatím půjde pouze o ta veřejně přístupná místa, a na ta soukromá případně dojde později.

 

PS: Pokud by snad někdo pochyboval o věrohodnosti článku, nechť si je jistý, že v rámci bohapusté srandy a nezřízené nadsázky je myšlen smrtelně vážně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | úterý 30.6.2015 14:28 | karma článku: 37,71 | přečteno: 3877x
  • Další články autora

Jan Pražák

Úchyl v tramvaji

Tramvaj s číslem dvaadvacet byla toho horkého jarního odpoledne tak ze tří čtvrtin zaplněná. Několik lidí stálo, ale pokud by si člověk dal práci, našel by místo k sezení. Spočíval jsem úplně vzadu na pětisedačce v koutě u okénka.

24.5.2024 v 14:34 | Karma: 33,00 | Přečteno: 2268x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

„Jirko, víš, že máš ve firmě přezdívku sukničkář? Nechci ti do toho mluvit, dělej si, co chceš, ale já s tvým jednáním nesouhlasím.“ Rýpnul si do mě Michal. Kámoš a kolega, se kterým dělám v expedici už spoustu let.

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 21,76 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,53 | Přečteno: 620x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,64 | Přečteno: 615x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 26,15 | Přečteno: 830x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

25. května 2024  15:46

Tisíce lidí na různých místech Česka sledují hokejové semifinále. Plné jsou fanzóny v Praze i...

Západem Čech se ženou silné bouřky, meteorologové varují před kroupami

25. května 2024  14:36

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

Fico se cítí lépe. Komunikuje s činiteli, informují ho o dění v zemi

25. května 2024  14:24

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to v sobotu odpoledne nemocnice v Banské...

Češi staromilci. Digitální podpis půlka nevyužívá, raději tisknou, ukazuje studie

25. května 2024  13:21

Starý dobrý papír a propiska, vyplývá z průzkumů společnosti Ipsos ohledně Čechů a elektronického...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 2138
  • Celková karma 29,17
  • Průměrná čtenost 1307x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.