Odvážné plavky brzy zmizí z unijních pláží

Současné důležitější události zcela zastínily novou evropskou normu, která vstupuje v platnost 15. července. Norma určuje podmínky oblečení, ve kterém se budou smět lidé pohybovat na plážích a podobných místech na území EU.

Norma vznikla na popud výboru pro rovnoprávné postavení mužů a žen, její současná podoba se utvářela od konce minulého roku tak, aby mohla začít platit již na počátku letošního léta. Za úspěch lze označit fakt, že vzhledem k přebujelé úřední mašinerii se to téměř podařilo a nabrala zpoždění pouze několik týdnů. Je však s podivem, že se celé této významné záležitosti nedostalo patřičné pozornosti médií.
Touto normou se budou muset řídit všichni ti, kteří vstoupí na jakoukoli venkovní pláž, kryté koupaliště nebo do akvacentra, nalézajícího se na území Evropské unie. Bude platit pro pobyt na břehu, na různých technických zařízeních (skluzavky, tobogany a podobně). Též ve vodě, jakož i na plavidlech, pohybujících se v okruhu do 250 metrů od nějaké pláže (dále jen relevantní území).
Cílů normy je hned několik. Za prvé jde o to, aby se na relevantním území zabránilo zvědavcům nemravně okukovat občany opačného pohlaví a rušit tak jejich duševní pohodu. Toto je pochopitelně myšleno zejména vůči mužům, za účelem zachování genderové rovnosti to tam však výslovně uvedeno není.
Druhým důležitým cílem normy je na relevantním území setření rozdílů mezi občany, vůči kterým byla příroda v jistém smyslu štědřejší než vůči ostatním. Respektive vůči těm, kteří to doposud nevyřešili příslušnou plastickou operací. Nebude již hrozit nebezpečí, že by si takoví lidé mohli kazit požitek z pobytu na relevantním území případnými pocity méněcennosti a podobně.
Dalším cílem, který prosadili ekologické organizace, je ochrana životního prostředí, v tomto případě zejména vody. Tato ochrana spočívá v minimalizaci používání různých chemických látek, konkrétně opalovacích krémů, zejména těch s vysokým UV faktorem, jakož i repelentů.
Samozřejmě je pamatováno na kontrolovatelnost dodržování normy a na sankce při jejím porušení. Každý občan, který se bude pohybovat na relevantním území, bude muset mít průkaz totožnosti s biometrickými údaji a na vyzvání se bude muset podrobit kontrole. Kontroly budou provádět pro tyto účely speciálně vyškolené osoby, vybavené příslušným technickým zařízením. Toto zařízení opticky sejme obraz kontrolovaného z různých stran a vyhodnotí, zda vyhovuje požadavkům. Pokud ne, načte biometrické údaje provinilce, na dálku je srovná s centrální databází a určí výši sankce. Sankce jsou složitě propracované a odstupňované, pro stručnost uveďme, že začínají napomenutím a v případě násobně opakovaných prohřešků končí pokutami v řádech tisíců euro. Součástí každé sankce je samozřejmě okamžité vykázání viníka z relevantního prostoru.
A jaká jsou vlastní pravidla pro oblečení v relevantním prostoru? Kupodivu vcelku stručná. Každý, kdo se v tomto prostoru pohybuje, musí mít neprůhledně zakrytých minimálně 90% pokožky a nesmí se pohledem rozeznat, zda se jedná o muže nebo o ženu. Obě pravidla musí být dodržena jak na souši, tak i ve vodě, a to bez ohledu na sílu větru nebo rychlost proudu.
Na závěr bych rád uvedl ještě jednu perličku ze zákulisí. Jedním z důvodů několikatýdenního zpoždění normy byly spory o to, zda za relevantní území mají být považována pouze veřejně přístupná místa nebo též soukromé prostory (například bazény a jejich okolí na zahradách u rodinných domů a chat). Vše bylo nakonec vyřešeno kompromisem s tím, že prozatím půjde pouze o ta veřejně přístupná místa, a na ta soukromá případně dojde později.

 

PS: Pokud by snad někdo pochyboval o věrohodnosti článku, nechť si je jistý, že v rámci bohapusté srandy a nezřízené nadsázky je myšlen smrtelně vážně.

Autor: Jan Pražák | úterý 30.6.2015 14:28 | karma článku: 37,71 | přečteno: 3877x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,89

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,07

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26