Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úchyl v tramvaji

Tramvaj s číslem dvaadvacet byla toho horkého jarního odpoledne tak ze tří čtvrtin zaplněná. Několik lidí stálo, ale pokud by si člověk dal práci, našel by místo k sezení. Spočíval jsem úplně vzadu na pětisedačce v koutě u okénka.

„Mami, proč dala maminka Kájovi pohlavek?“ Zeptal se zvědavým dětským hláskem zhruba pětiletý klučina po mé pravici své rodičky, která seděla vedle něj z druhé strany.

Tázaná se krátce zamyslela, pak se usmála a odpověděla: „Protože Kája sebral Lidušce na pískovišti kyblíček s lopatkou, když se nedívala a ona pak začala kvůli tomu brečet. Jeho maminka mu za to dala pohlavek, aby si pamatoval, že cizí věci se bez dovolení nemají brát, víš, Jiříčku?“

„Ano, mami. Paní učitelka ve školce taky říká, že cizí věci se nemají brát,“ vyjádřil Jiříček uspokojení nad odpovědí své maminky a společně s ní se jal zkoumat kartičky nového pexesa s obrázky zvířat.

Kousek před námi stála v uličce mezi sedačkami mladá dívka sportovní postavy. Byla oděná do slušivých světlých letních šatů, hnědé vlasy měla sepnuté do ohonu, jednou rukou se přidržovala tyče a ve druhé držela nějaká skripta, do nichž měla zabořený pohled. Možná studentka, jedoucí na zkoušku. Trochu připomínala gazelu na jednom z Jiříčkových obrázků.

Hned vedle dveří stál kluk podobného věku, ale úplně jiného vzezření, který vypadal jako klasický kapucín. Zpod kapuce mikiny zelenohnědé barvy mu vyčuhovala bezdrátová sluchátka, mladík prakticky nevnímal okolí a hbitými prsty kmital po displeji svého mobilu. Jiříček si zrovna prohlížel obrázek s jezevcem.

Naproti dveřím s klukem podřimovala na sedačce tělnatá dáma vyššího středního věku, která nebyla tak úplně nepodobná medvědici na další kartičce.

Ve chvíli, když maminka s Jiříčkem vytáhli obrázek tchoře, zastavila tramvaj ve stanici a dovnitř nastoupil zhruba čtyřicetiletý muž s neoholenou tváří a umaštěnými vlasy. Navzdory horku měl na sobě dlouhý jarní kabát až ke kolenům, zpod kterého mu čouhala chlupatá lýtka.

Tchoř nejprve vrhl pohled na medvědici a zamračil se. Poté se chvilku pátravě rozhlížel, Jiříčkovu maminku obdařil úšklebkem, až zaostřil pohled na gazelu. Mlsně se olízl a navzdory tomu, že v uličce bylo celkem volno, se postavil těsně za ni. Chvilku vyčkával, a když tramvaj projížděla mírnou zatáčkou, tak se na ni úmyslně přitiskl.

Studentka gazela ponořená do svých myšlenek jen instinktivně ustoupila krok stranou a úkosem krátce pohlédla na tchoře. Zavřela skripta, vložila je do kabelky a začala téměř neznatelně němě pohybovat ústy, jakoby si opakovala právě přečtenou látku.

Jezevec v kapuci zpozorněl, zabodl pohled do tchoře a na moment bezmyšlenkovitě sevřel volnou ruku v pěst.

Sedící medvědice protočila panenky a nesouhlasně zakroutila hlavou.

Tramvaj se blížila k další zatáčce, čehož se tchoř chystal využít a opět se postavil těsně za gazelu. Zřejmě si neuvědomil, že ve voze chybí dav, který by svými těly zamaskoval jeho nekalé počínání a v zatáčce se zcela okatě a bez nejmenších skrupulí několikrát ze strany na stranu natěsno otřel rozkrokem o gazelino vykroužené pozadí.

Gazela asi na setinu vteřiny ztvrdla v rysech.

Jezevec strčil mobil do kapsy své mikiny s kapucí a nakročil nohou směrem ke tchořovi.

Medvědice rozhodila rukama a zaúpěla.

Vysportovaná gazela se pustila tyče a udělala otočku o tři sta šedesát stupňů. Její obrat byl natolik rychlý, že by ho náhodný pozorovatel mohl považovat za pouhé zavrcení, ale ona během něj stačila vrazit tchořovi takovou facku, až zavrávoral a poskočila mu hlava s neoholenou tváří a umaštěnými vlasy.

Tramvaj zastavila ve stanici.

Jezevec dokončil krok směrem ke tchořovi, zřejmě ho chtěl původně zpacifikovat sám, ale po zásahu gazely na něj moc práce nezbylo. A tak pouze uchopil vrávorajícího tchoře za paži a silou ho vystrčil ven z právě otevřených dveří i s jeho dlouhým jarním kabátem, který byl teď v jednom místě vpředu uprostřed nezvykle vydutý.

Medvědice si úlevně oddychla, souhlasně pokývala hlavou, s uspokojením si zamnula ruce a jen tak pro sebe tiše zabručela: „Dobře ti tak, ouchyle chlípnej!“

Dvaadvacítka se znovu rozjela a dovnitř se vrátil poklid horkého odpoledne. Studentka gazela opět vytáhla skripta z kabelky, aby si ověřila své znalosti, kapucín jezevec se přesunul zpět ke dveřím, vytáhl z kapsy mobil, a tělnatá medvědice zavřela oči.

„Mami, proč dala ta paní tomu pánovi pohlavek?“ Otázal se vedle mě sedící Jiříček s vyvalenýma očima své rodičky.

Tázaná se na moment zarazila a ve tváři se jí kmitl stín starostí, jak vysvětlit pětiletému klukovi, co je to sexuální obtěžování. Pak krátce pohlédla na gazelu, dostala nápad, zamrkala a odpověděla: „To nebyl pohlavek, ale facka a ona mu jí dala, protože jí chtěl sebrat kabelku.“

„Bez dovolení?“ Dožadoval se klučina upřesnění.

„Ano, Jiříčku, bez dovolení.“

Jiříčkovi zasvítily oči a on hrdě prohlásil: „Jasně, mami. Vždyť jsem ti říkal, že paní učitelka ve školce povídala, že cizí věci se nemají brát.“

Autor: Jan Pražák | pátek 24.5.2024 14:34 | karma článku: 38,50 | přečteno: 4539x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zpověď zrakově postižené ženy

„Odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Po tomhle Filipově výlevu čirého sobectví se mi konečně rozsvítilo v hlavě a já se na něj vykašlala.

15.6.2024 v 7:07 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1462x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem somroval u supermarketu

„Honzo, tady máš nakupovací seznam, budu ti povděčná, když dneska pojedeš sám. Ne, abys na něco zapomněl jako minule, jinak nebudu mít z čeho uvařit oběd a budeš se muset spokojit s krupičnou kaší.“

11.6.2024 v 14:34 | Karma: 26,86 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Mistryně světa ve skoku do řeči

Skáčete rádi lidem do řeči? A víte, že se to nemá? Tedy pokud nejste genderově nebo věkově na společenském žebříčku výš než oběť vašeho skoku, tak je to dle regulí slušného chování nepřípustné nebo přinejmenším neslušné.

8.6.2024 v 7:07 | Karma: 23,94 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Senior sokolík

„Tak bratři, nazdar, zase za týden,“ rozloučil se třiaosmdesátiletý pan Alois, posadil si na hlavu klobouk a vydal se z tělocvičny domů. Pravidelné cvičení sice trochu unavilo jeho opotřebované tělo, ale rozjasnilo mu mysl.

5.6.2024 v 14:34 | Karma: 26,83 | Přečteno: 646x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nevlastní syn

„Martino, balím kufry, s Věrou čekáme dítě a já se stěhuju k ní.“ Touhle větou definitivně skončilo moje manželství s Kamilem. Tak trochu jsem čekala, že něco podobného přijde, jenom jsem nevěděla kdy.

2.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,55 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 2145
  • Celková karma 28,41
  • Průměrná čtenost 1309x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.