Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já už vám tu kočku podruhé nedám!

Chápu, že to byla i tak trochu moje chyba, ale ten člověk mě opravdu neměl pouštět ven, jinak bych se nebyla ztratila.

Už když si mě bral z domácího depozita, tak byla paní útulkářka na pochybách, jestli mě má tomu člověku svěřit. Ale on ji ukecal, nasliboval, jak se o mě bude starat a tvrdil, že mě nepustí na zahrádku dřív, než si pořádně zvyknu uvnitř.

Což o to, špatně jsem se u něj neměla, dobře mě krmil, staral se mi o stelivo, ale nedokázal si udělat čas, aby se mi pořádně věnoval. Na nějaké dlouhé mazlení, které my kočky tolik potřebujeme, jsem mohla rovnou zapomenout. Pořídil si mě spíš pro parádu, aby mě mohl ukazovat svým dvounohým kamarádům, kteří ho po večerech navštěvovali skoro každý den.

Nu a já byla smutná, vzpomínala jsem na své depozitum, kde nás sice bylo hodně, ale paní útulkářka si ráda našla aspoň chvilku času na každého z nás. Mňoukávala jsem u dveří na zahrádku, toužila se aspoň proběhnout, a když to trvalo asi týden, tak to ten můj nový člověk nevydržel a otevřel mi dveře.

Jakmile jsem byla venku a trochu se tam rozkoukala, zmocnil se mě nějaký dávný pud, který jsem nedokázala ovládnout a který mi přikázal: „Uteč, vrať se do depozita, tam ti bude líp. Je to sice strašně daleko, ale neboj se, já tě tam dovedu.“

Já tomu pudu neodolala, přelezla plot a vyrazila...

***

Dříve, než si dopovíme příběh kočičí tulačky Vendulky, tak mi dovolte, abych vás pozval na Karlštejn. Tedy ne na hrad, ten naštěstí nevlastním, ale na umísťovací výstavu útulkových koček, která se uskuteční příští sobotu 20. června od 11 do 17 hodin v tamním muzeu betlémů.

Nyní na chvilku předám pomyslný škrabací drápek několika útulkovým kočkám, které tam budou netrpělivě vyhlížet někoho, kdo by se s nimi rozdělil o svůj domov.

***

Teď už se konečně vraťme k příběhu naší kočičí tulačky a nechme ji, ať nám ho dovypráví.

Cesta zpátky do depozita za paní útulkářkou a mými kočičími kamarády mi trvala víc dní, než kolik mám drápků na všech tlapkách dohromady. Můj pud mi sice nelhal a spolehlivě mi určoval směr, ale kdyby to bylo tak jednoduché. V cestě mi stály šedé tvrdé stuhy, po kterých obrovskou rychlostí přebíhaly smradlavé nestvůry. I když svítily očima, tak byly zřejmě slepé a nedokázaly se mi vyhnout, párkrát mě málem zašláply, když jsem na těch stuhách mezi nimi musela kličkovat.

Dvakrát mě můj pud táhl dokonce přes místa, kde byly ty stuhy strašně husté, křížily se navzájem a podél nich stála dvounožčí obydlí těsně nalepená na sebe. V těch místech mi šlo o život nejen kvůli těm pobíhajícím smradlavým nestvůrám, ale bylo tam také plno psů, kteří se mě snažili honit. Jeden mě málem dostal, zahnal mě do rohu, kde nebyl žádný strom ani plot, na který bych před ním mohla utéct a zachránila mě jeho dvounohá paní, která si ho na poslední chvíli zavolala k sobě. Nebýt jí, už by bylo po mně.

Žízeň jsem hasila špinavou vodou z kaluží a měla jsem hlad. Myší jsem potkala málo, a když jsem si chtěla někde ukrást nějaký zbytek, většinou mě od něj odehnal nějaký větší a silnější čtyřnohý nebo dvounohý tulák. Nakonec jsem sice ke svému depozitu dorazila, ale byla jsem tak zbědovaná, že jsem pár metrů před prahem padla vyčerpáním a ani nevím, jestli jsem usnula nebo omdlela. Probrala jsem se až v náručí paní útulkářky, která mě celá překvapená a vylekaná našla, odnesla dovnitř do tepla a ve strachu, jestli to přežiju, dávala do pořádku spoustu dní.

Když už jsem byla zase ve formě, ozval se paní útulkářce ten člověk, který si mě od ní tehdy vzal a kterému jsem pak utekla. Dušoval se, že vůbec neví, jak jsem se dostala ven, že mě celý ten dlouhý čas zoufale hledal, až ho nakonec napadlo obrátit se právě na ni. Lidské řeči sice trochu rozumím, ale ne zas tak dobře, abych pochopila vše, co mu paní útulkářka řekla. Poznala jsem jen, jak je rozčílená a snaží se ovládat, mluvila velmi rychle a použila i slova, která jsem od ní nikdy neslyšela. Pochopila jsem jen to, že když člověk kočku přestěhuje do nového prostředí, nesmí ji minimálně od úplňku do úplňku pouštět ven, aby se v ní neprobudil ten dávný vracecí pud, jako se to stalo mně. A pak jsem ještě rozuměla poslední větě, se kterou moje paní útulkářka toho člověka vypoklonkovala. Ta zněla: „Nezlobte se, ale já už vám tu kočku podruhé nedám!“

Byla to pro mě zkušenost na celý život, a když se mi podruhé podařilo najít nový domov, tak jsem se bála, aby mě zase nepustili příliš brzo ven a ten pud mi znovu nepřikázal utéct. Ale měla jsem štěstí, dva a půl úplňku jsem vesele řádila uvnitř v domě v milé společnosti dvou mladých lidí, jejich dvounohého kotěte, dalších dvou koček a jednoho psa. Ten na mě na rozdíl od těch předchozích vůbec neútočil, spíš se snažil hlídat celou početnou lidsko zvířecí rodinu, ale moc se mu to nedařilo, protože byl příliš maličký a nikdo ho neposlouchal. Na zahrádku mě vypustili, až když jsem byla pořádně zvyklá a přiznám se, ulevilo se mi, ten dávný vracecí pud se už neobjevil, a já tam s nimi se všemi od té chvíle radostně dovádím.

***

Tak pokud máte v srdci tajnou kočičí komůrku a chtěli byste se podělit o svůj domov s podobnou rošťandou, jako je Vendulka z příběhu, zajeďte v sobotu na výstavu na Karlštejn.

Poznámky: Autorka fotografií paní Dana Javůrková vyslovila souhlas s jejich zveřejněním. Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | sobota 13.6.2020 18:09 | karma článku: 25,37 | přečteno: 1079x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 24,65 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,06 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,86 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,60 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,10 | Přečteno: 552x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 2133
  • Celková karma 29,79
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.