Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dámy, buďte shovívavé, až vás někdo plácne přes pozadí

Začněme však od začátku. Každý den si v práci na chvíli zdřímnu a nikdo mi za to nenadává. Šéf se tváři jakoby nic a kolegové neremcají, že si spím, zatímco makají jak barevní. Dokonce ani já jsem o tom donedávna neměl tušení.

Jak je to možné, že to nikomu nevadí a že jsem si toho ani sám nevšiml? Záhada, k jejímuž objasnění mi pomohl vychytralý telefon. Jestli se chcete pobavit, tak poslouchejte.

Mám ten přístroj celkem krátce a stále mě něčím překvapuje. Naposledy jsem objevil, že umí počítat ušlé kroky, převádět je na kilometry a dokonce ví, kolik jsem po schodech nahoru vyšel pater. I řekl jsem si, „dobrá, ty kujóne, tak já si tě teda vyzkouším.“ Nu a včera večer koukám, že prý jsem vystoupal jednadvacet pater.

„To není možné,“ spadla mi brada. „Když jsem tě měl, kamaráde, v kapse, vyšel jsem těch pater tak maximálně pět, víc ne.“ Doma, když courám mezi přízemím a podkrovím, tak ho nechávám ležet na stole, stejně bych ho někam zabordelil. Podobně v práci, třeba když jdu na oběd, tak si ho neberu. Na co taky, tak důležitý nejsem, abych musel vyřizovat agendu od plného talíře a navíc to ani není zdravé. Riskovat kvůli tomu žaludeční vředy fakt nehodlám.

Takže jediné možné vysvětlení těch nachozených pater je somnambulizmus. Prostě se po obědě podívám, jestli mi někdo nevolal a automaticky strčím telefon do kapsy. Pak si na chvilku zdřímnu, a aniž bych cokoli tušil, jen tak si mírnix týrnix courám po budově. Motám se po chodbách, po schodech a ten vychytralý přístroj mi vesele počítá patra.

Většina mých kolegů a dokonce i šéf se u toho zřejmě náramně baví. Nejspíš uzavírají sázky, kam ten den půjdu a co tam budu dělat, Chytré knihy praví, že při somnambulismu může prý člověk zmateně vykonávat celkem složité činnosti a hlavně se u toho nemá budit.

Už slyším Pavla, jak říká: „Kluci, vsadím se s vámi o pivo, že dneska bude Honza zase lovit ryby. Vezme si z uklízeččina kumbálu smeták jako prut, na jeho konec přiváže počítačovou myš coby vlasec a návnadu. Bude s tím pobíhat po schodech a mávat jako u pstruhové vody. Pamatujete, hoši, jak mu ta myš minulý týden zajela Jiřce do výstřihu a my ji pak museli uklidňovat, aby mu jednu nevrazila?“

Jenomže Jarda bude jiného názoru: „Ale kdepak, Pavle, sázím se o panáka, že dneska si bude Honza hrát na parašutistu. Je přece středa a to je jeho letecký den. Zase vejde do zasedačky a postaví židli na stůl. Vyleze na to a bude si na zádech štelovat imaginární padák. Pak skočí, zvedne ruce, aby si jako přidržel lana a přistane na koberci do kotoulu. Posledně to zopakoval snad desetkrát, pak si dal nad hlavu nasliněný prst, zamumlal, že začalo moc foukat a nechal toho. Jiřko, buď tak hodná, běž mu tu zasedačku odemknout.“

„Kluci, vy nemáte rozum,“ zamračí se Jiřka. „Co když se u toho jednou Honza omylem probudí a spadne z těch schodů nebo ze stolu. To byste si ho vzali na svědomí? Radši mu to nějak opatrně řekněte, ať si s tím zajde za doktorkou a ta mu na to něco dá.“

Šéf se zamyslí. Má dilema, jestli mi to mají prozradit a připravit se tak o zábavu nebo mlčet a pak, až jednou sletím, tak to řešit jako pracovní úraz.

Pak to najednou rozetne Pavel: „Hele, buďte ticho, bacha Honza už jde a zase u toho spí!“ A já jim všem vytřu zrak, objevím novou disciplínu, začnu se klouzat po zábradlí. Vždycky sjedu patro dolů a pak ho honem vyběhnu zpátky nahoru. Tak pořád dokola, protože v tom spánku podvědomě vím, že mi ten vychytralý mobil všechna patra pěkně poctivě započítá.

Takže abych to shrnul. Až mě někdy potkáte, třeba na blogerském setkání nebo jenom tak náhodou a uvidíte, že dělám blbosti, buďte ke mně shovívaví. Možná budu totiž zrovna spát a nebudu vědět, že někoho z vás při běhu do schodů nepozdravím nebo některou dámu při sjíždění po zábradlí mimoděk plácnu přes pozadí.

A vůbec, když to tak vezmu kolem a kolem, nespím já taky náhodou zrovna teď při psaní těchto řádků, co myslíte?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | středa 23.1.2019 14:03 | karma článku: 17,48 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak ubohá migrantka bojovala s naší mateřštinou

Při cestování příměstskými autobusy z okraje Prahy je třeba dodržovat pár jednoduchých pravidel. Nic složitého, nastupuje se pouze předními dveřmi u řidiče, kterému ukážete jízdenku nebo si ji u něj prostě koupíte.

27.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,39 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Úchyl v tramvaji

Tramvaj s číslem dvaadvacet byla toho horkého jarního odpoledne tak ze tří čtvrtin zaplněná. Několik lidí stálo, ale pokud by si člověk dal práci, našel by místo k sezení. Spočíval jsem úplně vzadu na pětisedačce v koutě u okénka.

24.5.2024 v 14:34 | Karma: 37,24 | Přečteno: 4123x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

„Jirko, víš, že máš ve firmě přezdívku sukničkář? Nechci ti do toho mluvit, dělej si, co chceš, ale já s tvým jednáním nesouhlasím.“ Rýpnul si do mě Michal. Kámoš a kolega, se kterým dělám v expedici už spoustu let.

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 22,48 | Přečteno: 765x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,71 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,83 | Přečteno: 629x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V církvi jich je opravdu moc. Papež šokoval hanlivým výrazem pro gaye

27. května 2024  21:50

V katolické církvi je už příliš mnoho homosexuálů, a proto by další neměli vstupovat do kněžských...

Jak to Němcům vtlouct do hlavy. Macron rok trénoval, aby jim to řekl po jejich

27. května 2024  21:33

Když v pondělí Emmanuel Macron střídal francouzštinu a němčinu při projevu k evropské mládeži v...

Pavel dorazil do Jordánska, přivezl humanitární pomoc pro civilisty v Gaze

27. května 2024  21:15

Český prezident Petr Pavel v pondělí večer přistál v jordánském Ammánu, kde bude v dalších dnech...

VIDEO: Jak v akčním filmu. Po zuby ozbrojení Poláci chytili českého dealera

27. května 2024  20:48

Polská policie zadržela muže z Česka, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření z...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 2139
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1308x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.