Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude jaro časem nových začátků i pro kočky z útulků?

Blíží se jaro, které je pro mnohé z nás nejkrásnějším obdobím roku. Obdobím, ve kterém se po tmavé a studené zimě příroda najednou probudí a vše začíná znovu.  

Rodí se nové lásky mezi lidmi, i „lásky“ mezi zvířaty. Některé z nich pominou za pár chvil, jiné však vydrží po celý život. A tak si říkám, proč bychom my lidé, kteří máme ve svých srdcích ukrytou jednu tajnou kočičí komůrku, nemohli právě v těchto dnech dát nový domov nějaké číče z útulku. Tyhlety kočičky to ve svých dosavadních životech neměly zrovna jednoduché, a tak nám za to budou vpravdě vděčné. Bude to láska mezi člověkem a zvířetem, která má velkou šanci vydržet celý život. Celý kočičí život, který obohatí ten náš chlupatou přízní a občas i přátelským lumpačením.

Kamže a kdypak si vlastně pro takovou kočičí krásku můžeme přijít? Do kulturního centra Průhon v pražských Řepích na adrese Socháňova 1220/27 již příští sobotu 17. března od 10 do 17 hodin. Tedy akorát pár dní před začátkem toho nejkrásnějšího ročního období.

Nechme však nyní promluvit lidičky z útulků, aby nám představili některé z koček, které tam na nás budou netrpělivě čekat.

***

Kocour Akim z Animal SOS hledá domov již několik let. Letošní umisťovací výstava bude jeho čtrnáctým pokusem.
Akimovi léta běží a je škoda, aby tak senzační kocour nenašel svou životní lásku v novém domově. Roztomile šilhavý dominantní Akim je pan kocour. Je třeba počítat s tím, že není tahací, ale sám určuje, zda a kdy se nechá pochovat či pohladit. Jinak je velice milý a hodný. K lidem a ke kočkám vstřícný, toleruje psa. Není vhodný ke kocourům.
Je velký jedlík, ochotně baští jak průmyslově vyráběné kočičí krmení, tak i vařenou stravu. Jako mladý Akim utrpěl závažná poranění, u nás prodělal několikeré operace. Rozsáhlá neosrstěná zjizvení jsou stále patrná na pravém boku a toto místo je dodnes citlivé na dotyk, na což je třeba brát při manipulaci s kocourkem ohled. Akim je naprosto čistotný, zvyklý na kočičí záchod.

***

Motáka jsme u nás v útulku Devět životů přijímali jako kotě s porušenou motorikou. Našli ho na poli, nebyl schopný se zvednout a udržet rovnováhu. Později se dal kocourek dohromady a byl v naprostém pořádku. Bohužel před rokem prodělal silný epileptický záchvat, který málem nepřežil. Od té doby bere dvakrát denně léky a je v pořádku. Sice už to není žádný divoch, protože ho léky utlumují, ale jinak je to správný kocour, který spí v posteli a miluje jídlo. S čistotností také nemá problémy. V novém domově by přivítal nějakého zvířecího kamaráda.

***

Pajdulka z útulku Mělník je kočka evropská. Kastrovaná kočička se narodila asi v červenci 2016, nalezena byla 21. 10. 2016 v centru Mělníka.
Pajdulka je hravá, mazlivá a přátelská kočičí slečna, která nepohrdne žádným chlupatým kamarádem. Je naučena čistotě a připravena pro život v bytě.

***

Dobrý den, já jsem Hubert!
Na jaře mi budou dva roky, jsem úžasný masér a společník a miluju lidi. Umístění hledám ideálně jako jedináček, jsem totiž prý dominantní kocourek - ale říkají, že princezna, co mi jednu nabančí, to se mnou zvládne. Můžu s vámi odejít do bytu i domečku na bezpečném místě s přístupem ven, postýlku chci však mít uvnitř domečku.
Jsem odčervený, očkovaný, kastrovaný a čipovaný. Jedu za vámi z útulku Kočičí pohlazení a doufám, že i s vámi DOMŮ!

***

Třičtvrtěroční Rudík je moc milý, hravý, hodný, nekonfliktní, prostě boží kocourek. Přijel do kočičího domova Sluníčko z bývalých uhelných dolů, kde je nyní pískovna. Vyměnilo se zde vedení firmy a kočičky zde začaly být nežádoucí. Čtyři se již ztratily a Rudíkovi s Dušíkem byl akutně hledán útulek, kam by se kluci mohli ihned přesunout. Dušík už našel nový domov a o půl roku starší Rudík domov stále hledá. Je čipovaný, kastrovaný a očkovaný.

***

Matyáš - kocour plemene „exotická kočka“ je vlastně krátkosrstý Peršan. Matyášovi je 6 let, je očkovaný, kastrovaný, vzorně čistotný a zvyklý žít pouze v bytě. Majitelka se pro vážné zdravotní problémy nemůže o kočky starat tak, jak by chtěla. V poslední době byla často v nemocnici, kočky zůstávaly samotné pouze se zajištěným krmením. Z toho důvodu není Matyáš zvyklý na lidi, a ani o ně moc nestojí. Je to prostě „dekorativní“ kocour pro toho, kdo pro něj bude mít dost pochopení, dá mu čas přijít na to, že lidi jsou na mazlení - a taky bude počítat s tím, že z Matyáše se mazlík možná nikdy nestane…

***

Baltazar se zpočátku bál, nechtěl se mazlit, nechtěl se nechat hladit, schovával se a prskal. Teď už ale zjistil, že to v té Pozor kočce není zas tak hrozné, že vlastně ty ženský jsou docela dobrý, a hlavně že to papání a mazlení a dobrůtky jsou každý den několikrát. Takže už asi nikdy nebude mít hlad a nebude mu zima. A tak už se neschovává a nechá se hladit. Co by pro maso neudělal…
Poslední zprávy říkají, že Baltík už se nebojí. Válí před vámi sudy, nastavuje břicho a vrní. Do nového domova by rád s nějakým kámošem nebo k nějakému kámošovi. Je to takový všudybýlek a poštuchovač. Nejraději se pere s depozitní kamarádkou - a zatím nad ní vyhrává. Přesto na něj v novém domově budete muset pomalu. Než si zvykne, vrátí se mu možná trochu jeho nedůvěra a plachost. Ale nebojte, určitě jen na chvilku!

***

Nevím jak vám, ale mně připadá jedna z těch koček hezčí než druhá. A ačkoli je o ně v útulcích dobře postaráno, je také jedna potřebnější než druhá. Touží po nové šanci, po novém začátku v našich rodinách. A po nové lásce v našich srdcích. Po té, která se po tmavé a studené zimě jejich dosavadního života zrodí na samém prahu jara a která vydrží už napořád.

Poznámka: Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | pátek 9.3.2018 20:05 | karma článku: 24,93 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 10,95 | Přečteno: 223x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1402x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,44 | Přečteno: 966x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 2135
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.