Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

IQ nerovná se EQ aneb asi máme problém

Uctíváme kult krásy, kult peněz a kult inteligence. Přeceňujeme všechny tři. Ani z jednoho nepoznáme kvalitu a povahový rys člověka. První dva, kult krásy a peněz, vnímáme každý z nás subjektivně a rozhodně relativně.  Peníze jsou jasný, každý máme jinou potřebu, spotřebu a způsob jejich získávání. Budiž. Krásu máme spjatou především s estetičnem. Sami chceme vypadat co nejlépe a přitažlivě, a po boku bychom rádi jen to, co lahodí našemu oku. Taky v pořádku. Zatím co krásu a peníze můžeme celkem jednoduše identifikovat podle toho, co vidíme, s inteligencí je to jinak.  Tak nějak nám nedochází, že sebevětší inteligenční kvocient (IQ) ještě nezaručí, že před Vámi stojí člověk, s kterým chcete mít cokoliv společného.

Pod IQ si zkuste jednoduše představit schopnost řešit nastalé situace, logiku, kalkul. Pomineme-li skutečnost, že velikost IQ, můžeme dost dobře změřit testy, častěji výši IQ odhadujeme zejména ve spojení s tituly před, a pokud možno i za jménem. Ženám údajně jakýkoliv titul přijde přitažlivý a sexy. No, mnohdy i mužům. Podvědomě se skláníme před každým titulem, který v životě potkáme.  Judr. Mudr. Mba. Setkáme se s nimi v nemocnicích, institucích, kancelářích, ve vládě, a taky jako své nadřízené i podřízené. Fajn. A co to o nich vypovídá? Pokud si ho nekoupili, jsou chytří, a předpokládáme, že svému oboru rozumí. To ale neznamená, že rozumíte Vy jim a především, to vůbec neznamená, že oni budou rozumět Vám. To si asi každý všiml.

IQ je dědičná záležitost. Důležitá informace: genetický kód pochází od žen. IQ se nám v životě příliš nemění. Ale jsou zaznamenány případy, kdy se z génia po několika letech partnerského soužití stává imbecil.

A jsme u toho. To co člověka dělá člověkem, není krása ani peníze ani IQ. Je to EQ, neboli emoční inteligence. Schopnost poznávat city, emoce, pracovat s nimi, rozvíjet je, naplňovat. Je to umění komunikace, vnímání, empatie. Vcítění se do druhého… Tyto schopnosti nejsou vrozené, učíme se je celý život. Utváří ho dětství, rodiče, rodina, škola, kamarádi, zkušenosti… EQ je proměnné.

Naše společnost jaksi vyšší EQ automaticky očekává u žen. Je to dáno prožitým dětstvím. Kdo jiný nám tak přesně viděl do hlavy, věděl jak nás potěšit, pohladit, udělat nás šťastným, naplácat nám na holou, než naše matka? A to muži v dospělosti hledají znovu. Tedy EQ a ještě něco, ale to Vy víte.

EQ není v souladu s IQ. Jaká škoda. Kdo zažil necitlivý přístup studovaných doktorů mi dá za pravdu. Vůbec bych očekával větší EQ od lidí, co dělají mezi lidmi a pro lidi. Ostatně nejčastějším důvodem dobrovolného odchodu ze zaměstnání je nespokojenost se způsobem jednání nadřízeného. A už vůbec nefunguje znaménko rovná se mezi EQ a IQ v partnerských vztazích. Nesourodých dvojic je spousty a vzbuzují obrovský zájem. Díváme se na ně podivně, je pro nás prostě těžké si představit, že si prostě rozumějí.

Bohužel, doposud vědecká obec neurčila takové testy, jenž by měly výpovědní hodnotu jako testy IQ. Ale až to udělají, budeme se hodně divit. Kdo nám to vyučuje naše děti, kdo nám to šéfuje, s kým to vlastně žijeme.

Ještě jedna věc k zamyšlení. Jasnou jedničkou v odpovědích žen na dotaz koho by chtěli za partnera, je vysokoškolák. O empatii jako takové se většinou zmiňují až po následném výčtu proporcí a zájmových činností. Takže ženy buď o empatii nestojí, čemuž se mi nechce věřit, nebo empatii od nás mužů, už ani neočekávají…

Houstone, asi máme problém.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | pondělí 3.10.2011 4:32 | karma článku: 22,68 | přečteno: 1251x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala odletěl do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou řeší migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  15:57

Premiér Petr Fiala zamířil v pondělí odpoledne do Říma, kde jedná s tamní premiérkou Giorgiou...

Trump má nad Bidenem náskok ve většině klíčových států, uvádějí průzkumy

13. května 2024  15:53

V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových...

Sbormistr má za zneužití nezletilé podmínku, na univerzitě teď dostal stopku

13. května 2024  11:52,  aktualizováno  15:35

Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...

Rusové k nám prostě vešli, vztekají se ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti

13. května 2024  15:33

Rusové prostě vešli na naše území, bez jakýchkoliv minových polí. Tak někteří Ukrajinci líčí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz