Všechno mělo být jinak (38): O šukání, čurání a slovech vyňatých

Vyňatých ze slušné společnosti, rozumí se, a vložených do úst sprosťákům. Prostě mi to nedá, abych se nevrátil k minulému úterku a incidentu s titulkem Všechno mělo být jinak (37): Vyšukat dítě není jen tak. Cenzorka mi napsala, že přeřadila příspěvek na můj soukromý blok kvůli vulgaritě v titulku. A pokud ji odstraním, článek bude vrácen na titulní stránku. A že děkuje za pochopení. Děkovala marně – nepochopil jsem ji. Důvod byl jednoduchý: až do té doby mě nenapadlo, že šukání je vulgární.

Kdo někdy šukal, dá mi snad zapravdu, že se jedná o lidskou činnost základní a převážně radostnou. Šukání bylo odnepaměti spjato s pohybem – vždyť už šukala i slavná babička Boženy Němcové, a to i venku, i v domácnosti (byla činorodá, chtěla něco dělat a dělala to ráda). Děti šukaly kuličky. A dokonce šukal i blázen, který pobíhal z místa na místo – pošuk jeden.  Proč má být náhle jeden z těch pohybů – a to ten nejpříjemnější – vulgární? Poláci šukají holky, kluky, rodiče, brýle v pohodě a bez cenzorů (szukać = hledat), proč ne my? Protože už vidíme jen penis a vagínu. A přitom leckterá česká babička šuká (hledá a nachází chlapa) jak na lůžku, tak i v domácnosti, neboť dnešní babičky jsou udržované a tím pádem mnohem čilejší než ty dřívější.

Kdy se v Česku ze slova slušného stane slovo vulgární?

Čurám. Čurám já a dalších sedm miliard lidí. Z toho polovině jich k tomu slouží... jak ho nazvat? Čurák. Stejně jako větrá větrák, hučí hučák nebo vrtá vrták. Proč se u nás dá čurat slušně a orgán k tomu sloužící je vulgaritou nejvyššího kalibru? Protože se jednoho dne jakýsi šofér vyklonil z okénka automobilu a řval to na jiného řidiče? A ostatní se toho chytli?

Před pár lety jsem vydal knížku s názvem Říkali mi šulíne. Použil jsem ten moravský název pro mužský úd, protože ho mám zařazen v kategorii roztomilých (mluvím o výrazu), přesto ale u některých knihkupců narazil a knihu neobjednali. Naštěstí pro nakladatele i pro mě to bohatě vynahradili jejich méně úzkoprsí kolegové.

Kdo má v této zemi právo rozhodovat co je ještě lidové a co už vulgární? (Komunisti neblahé paměti by řekli: lid. A rozhodlo by politbyro.)

Mrskal ženu, co mu síly stačily. Co je na tom, že? Asi si to zasloužila, potvora, neměla zlobit. Ale dávnověká cenzorka by autora toho sdělení hnala! Neboť to bylo vulgární vyjádření pohlavního styku. No dobře, řekli si dávní sprosťáci, polepšíme se. Nebudeme tedy ženu mrskat, ale mrdat (tehdy obvyklé sloveso pohybu, zcela nezávadné: trhat sebou, škubat se, pohnout se či hýbat se – Takovou sem mu ji mrdnul, až vzal pochopa vo stůl.).

Jak se stalo ze slova navýsost slušného slovo vulgární a naopak? Nejsem filolog, ale příběh takového přemetu bych se dozvěděl rád.

Prostě pohlavní spojení (a všechno okolo) dráždí: od počátku světa muže a ženy, což je pro udržení populace dobře, a od jisté doby církev, pánbíčkářky, strážkyně morálky všeho druhu, cenzory a cenzorky. A tak by nás chtěli donutit, abychom o té úžasné činnosti hovořili a psali slušně jen ve výrazech latinských (koitus, kopulovat, kohabitovat) a spisovných. Souložit. Milovat se. Obcovat. Mít pohlavní styk.

A z tohohle zkuste udělat titulek k vyprávění, kdy se dva mládeci pokoušejí se dvěma lesbami zplodit dítě. Vyšukat dítě není jen tak. Nabídli mi dvě hodiny zájmu čtenářů, když dám titulek do latě. Ale zapomněli, že v národě tvrdohlavých Husů a Havlů se s přesvědčením nekupčí. Zplodit dítě není jen tak. Což o to, je to pravda a spousta párů by o tom mohla vyprávět romány, ale nemá to šťávu. Zplodit dítě, to je panečku odpovědnost, někdy tvrdá dřina, zatímco vyšukat ho... v tom je radost! I když spíš u heterosexuálů; u gayů se zpravidla dostaví až ve vyprávění hrdinských činů po létech.

Možná jsem už trochu uhnutý. Fandím každé lidské dvojici, která spolu šuká. Protože s bolestí koukám po dnešních mladých lidech, kteří jsou čím dál víc sami a kopulují jen doma s počítačem. A ještě víc fandím lidem, kteří se snaží vyšukat děti. Je to sice dávno, ale tohle jsem nezapomněl: dělali jsme to s ženou rádi a s láskou. Kdepak, my jsme naše děti nevyráběli. My jsme si je vyšukali.

Neměli bychom se zbavovat lidových výrazů ve slovesné zásobě vztahující se k pohlavnímu styku. Tedy my, normální lidé, co nejsme ani vědci, ani čuňata. A braňme těch pár termínů  před svatoušky, kteří se nás snaží jako čuňata prezentovat.

A když už jsem vzpomněl Poláky, tak nakonec vtip, který mě dostal na webových stránkách Agnieszky a Mirka.

Mladý Čech jede do Krakova za svojí polskou dívkou. Po cestě vlak nabere obrovské zpoždění a do Krakova přijíždí až v noci.  V Krakově stojí Čech před nádražím, čeká na dívku, a tu na něho promluví paní z okna v prvním patře: "Czy pan szuka mieszkanie?" (ubytování, pozn. aut.) A mladý Čech s grácií odpovídá: "Ne, pan mešká šukanie!"

(Na vysvětlenou: ne z každého pokračování knihy se dá vytvořit smysluplný krátký příběh na blog. A protože je to zrovna tento případ, využil jsem příležitosti a trochu se zamyslel.  Laskavý čtenář promine.)

Celý text zveřejňují na pokračování každý týden webové stránky: www.krejci-knihy.cz

Autor: Ivan Krejčí | úterý 15.11.2011 8:00 | karma článku: 15,41 | přečteno: 1983x
  • Další články autora

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /11

Toskánsko je zemí umělců a člověk, který poznává jejich díla, zákonitě zatouží poznat i jejich život. Jenže, zatímco dnes nás web informuje o výstřelcích kdejaké virtuální krasavice den po dni, ve středověku tomu tak nebylo, a o osobním životě umělců skutečných, jako byl Giotto di Bondone, Piero della Francesca, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli a další a další, se mnoho nedozvíme. Jistě, internetových záznamů i v této oblasti najdeme dost; záhy však zjistíme, že jeden opisuje od druhého a všichni...

8.10.2012 v 8:00 | Karma: 7,47 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Ivan Krejčí

Tuzemáka na pult, barmane! A cizáka k němu – pro jistotu.

Po tolika letech na světě si člověk myslí, že už ho nic nepřekvapí. Ale fantazie odborníků, stejně jako různých uličníků, je bezbřehá. Je to už velmi dávno, co vědci na celém světě objevili základní princip svého byznysu. Přihodilo se to hned po skončení prvního úkolu, když vystřízlivěli z úspěchu a zděšeně si uvědomili, že od zítřka nemají do čeho píchnout. Až jednoho koumáka napadlo, že tedy nezbývá než začít pracovat na popření získaných poznatků. Konečně, pochybnost přece mají vědci v genech!

3.10.2012 v 8:00 | Karma: 9,04 | Přečteno: 542x | Diskuse| Poezie a próza

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /10

Kamkoli v Toskánsku, ale snad v celé Itálii, tlápnete, můžete si být jisti, že se na tom místě bojovalo. A když ne zrovna za takzvané státní zájmy, tak za nějaké lokální. V průběhu několika tisíciletí vcucla země krev statisíců povražděných mužů – a žen a dětí jaksi přidruženě. Jenom největší masakry vstoupily do dějepisných učebnic, ostatní nestály historikům za řeč, protože učebnice by byly tak tlusté, že by se na ně nenašla vazba. A tak jsou známé jen názvy míst jako Benevento, Campaldino, Montaperti, Meloria... protože tam někdo zvítězil, nebo byl poražen, nebo bylo obětí moc. To vše v sobě pojí krutá porážka, kterou uštědřil kartáginský vojevůdce Hannibal Římanům na břehu Trasimenského jezera roku 217 před naším letopočtem.

1.10.2012 v 8:00 | Karma: 6,13 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Ivan Krejčí

Poučení z krizového alkoholového vývoje (společenské)

Češi mají k alkoholu blízko. Dokonce tak blízko, že kdyby se dnes probudil Bedřich Smetana, musel by zdrceně poopravit svou legendární větu, že nikoliv v hudbě, ale „V chlastu život Čechů“. Všichni to víme a ví se to o nás i ve světě, o což se zdatně stará Světová zdravotnická organizace se svými statistikami. A jak by taky ne, když už malá dítka jsou nucena dívat se na sady plné švestek, jablek a hrušek, a sdílet starosti dospělých, co si s takovou úrodou počít.

26.9.2012 v 8:00 | Karma: 10,15 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /9

Že je biorytmus jižních národů dost odlišný od našeho, je známý fakt. Jedním z důsledků pro nás bylo, že jsme nikdy nevečeřeli v italské restauraci. Jsme zvyklí večeřet v pět hodin odpoledne a to je čas, kdy se Italové probouzejí z odpolední siesty. Někteří z nich pak přemýšlejí, jestli mají jít na osmou otevřít restauraci, když jejich kuchař stejně dojde na devátou – aspoň tak to vidím já. Představa, že se naboucháme jídlem někdy v deset večer a pak se odebereme spát – protože projuchat noc už nedokážeme – byla pro nás nepřekonatelná. Naštěstí v té zemi uznávají, že člověk by chtěl něco pojíst i kolem poledne, a tak jsme různá stravovací zařízení poznávali aspoň za denního světla.

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Půl profesního života prožil jako projektant, druhou půlku v manažerských funkcích. Psát začal kolem padesátky, přičemž spouštěcím mechanizmem byla puberta jeho dětí a touha vyrovnat se s nimi jinak než násilím. Dosud vydal 7-8 převážně humorných knížek.