Tuzemáka na pult, barmane! A cizáka k němu – pro jistotu.

Po tolika letech na světě si člověk myslí, že už ho nic nepřekvapí. Ale fantazie odborníků, stejně jako různých uličníků, je bezbřehá. Je to už velmi dávno, co vědci na celém světě objevili základní princip svého byznysu. Přihodilo se to hned po skončení prvního úkolu, když vystřízlivěli z úspěchu a zděšeně si uvědomili, že od zítřka nemají do čeho píchnout. Až jednoho koumáka napadlo, že tedy nezbývá než začít pracovat na popření získaných poznatků. Konečně, pochybnost přece mají vědci v genech!

Jaké informační přemety jsme v průběhu let museli my, spotřebitelé, strávit! Pijte mléko, je zdravé! vyzývala nás kampaň podepřená vědeckým výzkumem, než nás titíž vědci po letech seznámili s fakty, dokazujícími opak. A podobně se časem dělo s máslem, sádlem, rostlinnými tuky...

Dlouho jsme byly vyzýváni k pojídání socialistické zeleniny: byla velká, barevná, někdy i čerstvá... než nám po částech a nesměle začali servírovat, že tak krásná je díky herbicidům, pesticidům, fungicidům, insekticidům, DDT a dalším jedům usilujícím o vybujení rakoviny v našich útrobách.

Byli jsme seznámeni se škodlivostí piva, vína i kávy, než se příslušní výrobci oněch úžasných moků postarali o to, aby se vědci znovu zamysleli nad svými ukvapenými závěry, a přece jenom prokázali příznivý vliv rozumného pití na lidský organismus. Což nás nepřekvapilo, protože z každodenní praxe jsme to věděli sami – jen nám dodali vědecky ověřené argumenty pro naše manželky.

Dlouho jsme byli ujišťováni, že na velikosti penisu nezáleží, než drzost těch hájených dosáhla vrcholu a ženy se vzbouřily. Pak se ukázalo, že podobné teorie šíří ti s malým. A že ženám opravdu není jedno, mají-li v sobě chlapa nebo podměrečnou čudlu.

Jediná oblíbená disciplína, ve které vědci ještě neobrátili, je kouření. A tak stále zůstává platný slogan Kouření škodí zdraví, i když jsem přesvědčen, že k velké lítosti části vědců, kteří už mají dostatek poznatků, že i malý čvaňhák dokáže uklidnit nezbedného žáka páté třídy na celou jednu vyučovací hodinu. A co by za to nešťastní pedagogové dali! Předpokládám, že na uzdě tyhle výzkumníky drží jen Evropská unie se svými návrhy na obaly cigaret s hororovými obrázky sežraných plic, rakovinových nádorů v ústech, na nohou, na pohlaví (no, vlastně všude), mrtvých tělíček novorozenců… prostě obrázky, z kterých se jako nekuřáci pozvracíte, sotva ráno vstoupíte do trafiky, abyste si koupili noviny.

Veškeré takové životní zkušenosti jsem si jednou provždy shrnul do jedné lapidární, totiž, že mě už v životě žádný podobný kotrmelec nemůže překvapit. Nějakou dobu mi tahle moudrost fungovala – než ji na hlavu postavila současná alkoholová krize.

Když jsem se stal otcem dvou dětí, vzal jsem si do hlavy, že jim musím vštípit zdravé zásady pro život: něco z hygieny, jak se chovat mezi lidmi, něco z morálky... snad mě omlouvá, že jsem byl tehdy mlád a ještě plný ideálů. Ostatně, s výchovou jsem dopadl jako ti moji legendární vědci: jeden potomek odkoukal něco z mého bezchybného jednání, druhý se rozhodl konat pravý opak.

Když syn vstoupil do puberty, vzal jsem si ho na pohovor.

„Synu,“ řekl jsem mu vlídně, „kdysi jsem se jako student střední školy zúčastnil bujaré pijatiky. Jedli jsme a pili všechno možné na přeskáčku, protože toho byla hojnost. Tu hojnost, patřičně promíchanou v našich mladých žaludcích, jsme pak zanechali, kam oko pohlédlo. Co tím chci říct?“ pokračoval jsem, vida jeho skelný pohled. „Až budeš pít, drž se jednoho alkoholu, který ti chutná. Nemíchej, nemíchej, nemíchej!“

V té době jsem už tušil, že mluvím nadarmo, protože zkušenost je nepřenosná, vždy se počítá jen ta, co prožijete sami, ale setrvačný pocit odpovědnosti mi zkrátka nedal.

A tu, zčista jasna, se několik mých spoluobčanů otrávilo po požití alkoholu. Popravdě řečeno, nejdřív mě překvapilo, že při takovém množství – lidí a alkoholu – až tak pozdě, ale záhy se ukázalo, že situace je vážná, neb otrav přibývalo. Díky pilným sdělovacím prostředkům jsme měli příležitost nakouknout lékařům pod pokličku, a já s úžasem zjistil, že má teorie pití jednoho druhu alkoholu je mylná. Co mylná, v Česku přímo vražedná! Protože ti, co přežili, přežili díky tomu, že jedovatý metylalkohol včas zalili poctivým alkoholem. Můj obdiv ke zkušeným pijanům stoupl. Takže, synu, zapomeň na otcova moudra, v téhle zemi platí jiná: míchej, míchej, míchej!

A tak, po překonaných zkušenostech máme několik možností, jak se pokusit při pití uchránit svůj život.

„Oukej, barmane,“ ucedím mezi zuby, „dám si panáka moravský slivovice. Ale k tomu pro jistotu ještě panáka polský vodky.“

(Já vím, že je trochu problematické eliminovat moravský metylalkohol vodkou s polskou technickou solí na odstraňování námrazy, ale vycházím z faktu, že na rozdíl od moravské přísady po polské soli zatím prokazatelně nikdo neumřel.) 

Druhá možnost, do hospody zásadně s kamarády.

„Třikrát Tuzemák,“ oznámím výčepnímu.

Když dopijeme, mrknu významně na souseda.

„Prej nejhůř se pančuje vodka,“ špitne mi do ucha kámoš. „Tak třikrát vodku Amudsen,“ zahlaholí. „Ta bude vodněkad z dálky, ne?“ dodá směrem ke mně. Jo, jo... někde až vod Plzně.

Třetí to pojistí modrou nebo zelenou a společně budeme doufat, že přežijeme. A východ slunce uzříme na vlastní oči.

A pokud zrovna neseženete kamarády, snad vás zachrání rovnou míchané nápoje. Třeba taková Fialová kaluž s vodkou a curacaem. Nebo Napalm, kde účinky pančovaného rumu můžou eliminovat banánový a kokosový likér.

Prostě, nikdy si člověk nesmí myslet, že už ví všechno.

Další povídky autora jsou dostupné na www.krejci-knihy.cz

Autor: Ivan Krejčí | středa 3.10.2012 8:00 | karma článku: 9,04 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /11

Toskánsko je zemí umělců a člověk, který poznává jejich díla, zákonitě zatouží poznat i jejich život. Jenže, zatímco dnes nás web informuje o výstřelcích kdejaké virtuální krasavice den po dni, ve středověku tomu tak nebylo, a o osobním životě umělců skutečných, jako byl Giotto di Bondone, Piero della Francesca, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli a další a další, se mnoho nedozvíme. Jistě, internetových záznamů i v této oblasti najdeme dost; záhy však zjistíme, že jeden opisuje od druhého a všichni...

8.10.2012 v 8:00 | Karma: 7,47 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /10

Kamkoli v Toskánsku, ale snad v celé Itálii, tlápnete, můžete si být jisti, že se na tom místě bojovalo. A když ne zrovna za takzvané státní zájmy, tak za nějaké lokální. V průběhu několika tisíciletí vcucla země krev statisíců povražděných mužů – a žen a dětí jaksi přidruženě. Jenom největší masakry vstoupily do dějepisných učebnic, ostatní nestály historikům za řeč, protože učebnice by byly tak tlusté, že by se na ně nenašla vazba. A tak jsou známé jen názvy míst jako Benevento, Campaldino, Montaperti, Meloria... protože tam někdo zvítězil, nebo byl poražen, nebo bylo obětí moc. To vše v sobě pojí krutá porážka, kterou uštědřil kartáginský vojevůdce Hannibal Římanům na břehu Trasimenského jezera roku 217 před naším letopočtem.

1.10.2012 v 8:00 | Karma: 6,13 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Ivan Krejčí

Poučení z krizového alkoholového vývoje (společenské)

Češi mají k alkoholu blízko. Dokonce tak blízko, že kdyby se dnes probudil Bedřich Smetana, musel by zdrceně poopravit svou legendární větu, že nikoliv v hudbě, ale „V chlastu život Čechů“. Všichni to víme a ví se to o nás i ve světě, o což se zdatně stará Světová zdravotnická organizace se svými statistikami. A jak by taky ne, když už malá dítka jsou nucena dívat se na sady plné švestek, jablek a hrušek, a sdílet starosti dospělých, co si s takovou úrodou počít.

26.9.2012 v 8:00 | Karma: 10,15 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /9

Že je biorytmus jižních národů dost odlišný od našeho, je známý fakt. Jedním z důsledků pro nás bylo, že jsme nikdy nevečeřeli v italské restauraci. Jsme zvyklí večeřet v pět hodin odpoledne a to je čas, kdy se Italové probouzejí z odpolední siesty. Někteří z nich pak přemýšlejí, jestli mají jít na osmou otevřít restauraci, když jejich kuchař stejně dojde na devátou – aspoň tak to vidím já. Představa, že se naboucháme jídlem někdy v deset večer a pak se odebereme spát – protože projuchat noc už nedokážeme – byla pro nás nepřekonatelná. Naštěstí v té zemi uznávají, že člověk by chtěl něco pojíst i kolem poledne, a tak jsme různá stravovací zařízení poznávali aspoň za denního světla.

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /8

Když suchozemec v mládí přičuchne k moři, zpravidla se mu ta nekonečná vodní masa usídlí v srdci. A občas se připomene. Člověk pak práskne se vším, co má zrovna v ruce, a vydá se za voláním dálek či blízek – podle toho, kolik má zrovna času a peněz. A nemusí vždycky jít jen o koupání, i když většinou není k zahození; je úžasné všemi smysly a údy těla vstřebávat do sebe jedinečnou nostalgii nekonečné mořské hladiny, která je neopakovatelná a člověk podobnou nenajde ani v horách vysoko u nebe, ani ve vodě, co hučí po lučinách, a dokonce ani v těch legendárních borech, co šumí po skalinách.

17.9.2012 v 8:00 | Karma: 6,32 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Půl profesního života prožil jako projektant, druhou půlku v manažerských funkcích. Psát začal kolem padesátky, přičemž spouštěcím mechanizmem byla puberta jeho dětí a touha vyrovnat se s nimi jinak než násilím. Dosud vydal 7-8 převážně humorných knížek.