Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Toskánské peklo i ráj /10

Kamkoli v Toskánsku, ale snad v celé Itálii, tlápnete, můžete si být jisti, že se na tom místě  bojovalo. A když ne zrovna za takzvané státní zájmy, tak za nějaké lokální. V průběhu několika tisíciletí vcucla země krev statisíců povražděných mužů – a žen a dětí jaksi přidruženě. Jenom největší masakry vstoupily do dějepisných učebnic, ostatní nestály historikům za řeč, protože učebnice by byly tak tlusté, že by se na ně nenašla vazba. A tak jsou známé jen názvy míst jako Benevento, Campaldino, Montaperti, Meloria... protože tam někdo zvítězil, nebo byl poražen, nebo bylo obětí moc. To vše v sobě pojí krutá porážka, kterou uštědřil kartáginský vojevůdce Hannibal Římanům na břehu Trasimenského jezera roku 217 před naším letopočtem.

U večeře Honza podrobně líčil bitvu u Trasimenského jezera. Zážitek z masakru tolika mužů, který viděl očima jednoho z nich, byť se stal před tolika staletími, byl příliš drásající.

„Proč jsi nám o takové události nic neřekl, když jsme se včera cachtali u toho slavného jezera?“ zeptala se Petra Itala.

Podíval se na ni, jako by spadla z višně.

„Víš, kolik bitev se odehrálo na tomhle území za ty stovky, tisíce let? Kamkoliv v Itálii šlápneš, můžeš si být jistá, že tam někdo proti někomu bojoval. Kdo by to měl všechno nosit v hlavě? A kromě toho,“ dodal zadumaně, „když už, tak si každý radši pamatuje vítězné bitvy...“

„Ale ani o Cortoně jsi nám toho moc nepověděl. Řekla bych, že od mámy jsme se dozvěděli víc.“

Trochu ho naštvala.

„Nemůžu toho vědět o Itálii tolik jako cizinec s podrobným bedekrem v ruce,“ odsekl prudce. „Je moc velká a je toho v ní moc. A potom,“ řekl už klidněji, „Umbrie je pro Toskánce cizina. A ty si máš vážit štěstí, že jsi v Toskánsku a nemáš ztrácet drahocenný čas cáráním po nějaké Umbrii.“

Dívala se na něho s otevřenou pusou.

„Tak jo,“ řekla, když konečně strávila jeho logiku, „už se odsud nehneme. A budeme se těšit, kolik nám toho napovídáš o Toskánsku...“ Rozhlédla se po zbytku rodiny a dodala: „Takže je vám to jasné? Toskánsko. A na nějaké výlety za jeho hranice zapomeňte!“

Marii se zdála jejich debata zbytečně vyostřená.

„Ale kvůli tomu jsme přece tady, ne?“ řekla sladce. „Přijeli jsme do Toskánska, abychom ho poznali. A máme báječného průvodce,“ pohladila Giuseppa po zádech. „Já jsem s ním navýsost spokojena.“

Dostala ho, kam chtěla – blaženě vrněl. Pak se podívala na dceru. Takhle se zachází s mužským, víme, děvenko? Ještě se máš moc učit...

Člověku, který zaplaťpánbůh od narození válku nepoznal, je těžké vžít se do mentality bojovníků. O to snáze je možné představit si život obyčejných lidí, přes které se přelévaly válečné vlny sem a tam. Pokud je armády pouze vyžraly, mohli si gratulovat ke štěstí.

Nedalo mi to, a pokusil jsem se zjistit, jak na tom byli v tomhle ohledu staří Češi – prý holubičí povahy. Mysleli bychom si to o nich jistě i dnes, kdyby si řádění Slovanů na Balkáně kolem roku 550 nevšiml římský historik, a my se nedozvěděli, že naši předci své protivníky stahovali z kůže, házeli je do ohně, naráželi na kůly, zatloukali palicí do země... Co mohli, ukradli, zbytek lidí i dobytka nahnali do chatrčí, které zapálili. Jistě toho před i po oněch výbojích napáchali více; akorát, pokud to Slované prováděli na svém území, nestáli vzdělaným západním kronikářům za zmínku. Takže nakonec si iluze o mírumilovných Češích uchováváme jen díky tomu, že se mezi nimi dlouho nevyskytl vzdělanec, který by jejich válečné skutky zaznamenal.

Od té doby čas, vzdělanost i technický rozvoj pokročily – jen chuť mordovat své bližní, zdá se, lidi stále neopouští. A protože velkých bitev přece jenom trochu ubylo, naservírují nám dnes média do bytu každičký mord ze žárlivosti, byť se udál třeba na druhém konci zeměkoule. Řekl bych, že něco můžeme těm starým kronikářům závidět: pořádně si rozmysleli, co vůbec stojí za jejich námahu, aby bylo zaznamenáno.

TOSKÁNSKÉ PEKLO I RÁJ: četba na pokračování z netradičního průvodce místy a dějinami na www.krejci-knihy.cz

Autor: Ivan Krejčí | pondělí 1.10.2012 8:00 | karma článku: 6,13 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /11

Toskánsko je zemí umělců a člověk, který poznává jejich díla, zákonitě zatouží poznat i jejich život. Jenže, zatímco dnes nás web informuje o výstřelcích kdejaké virtuální krasavice den po dni, ve středověku tomu tak nebylo, a o osobním životě umělců skutečných, jako byl Giotto di Bondone, Piero della Francesca, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli a další a další, se mnoho nedozvíme. Jistě, internetových záznamů i v této oblasti najdeme dost; záhy však zjistíme, že jeden opisuje od druhého a všichni...

8.10.2012 v 8:00 | Karma: 7,47 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Ivan Krejčí

Tuzemáka na pult, barmane! A cizáka k němu – pro jistotu.

Po tolika letech na světě si člověk myslí, že už ho nic nepřekvapí. Ale fantazie odborníků, stejně jako různých uličníků, je bezbřehá. Je to už velmi dávno, co vědci na celém světě objevili základní princip svého byznysu. Přihodilo se to hned po skončení prvního úkolu, když vystřízlivěli z úspěchu a zděšeně si uvědomili, že od zítřka nemají do čeho píchnout. Až jednoho koumáka napadlo, že tedy nezbývá než začít pracovat na popření získaných poznatků. Konečně, pochybnost přece mají vědci v genech!

3.10.2012 v 8:00 | Karma: 9,04 | Přečteno: 542x | Diskuse| Poezie a próza

Ivan Krejčí

Poučení z krizového alkoholového vývoje (společenské)

Češi mají k alkoholu blízko. Dokonce tak blízko, že kdyby se dnes probudil Bedřich Smetana, musel by zdrceně poopravit svou legendární větu, že nikoliv v hudbě, ale „V chlastu život Čechů“. Všichni to víme a ví se to o nás i ve světě, o což se zdatně stará Světová zdravotnická organizace se svými statistikami. A jak by taky ne, když už malá dítka jsou nucena dívat se na sady plné švestek, jablek a hrušek, a sdílet starosti dospělých, co si s takovou úrodou počít.

26.9.2012 v 8:00 | Karma: 10,15 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /9

Že je biorytmus jižních národů dost odlišný od našeho, je známý fakt. Jedním z důsledků pro nás bylo, že jsme nikdy nevečeřeli v italské restauraci. Jsme zvyklí večeřet v pět hodin odpoledne a to je čas, kdy se Italové probouzejí z odpolední siesty. Někteří z nich pak přemýšlejí, jestli mají jít na osmou otevřít restauraci, když jejich kuchař stejně dojde na devátou – aspoň tak to vidím já. Představa, že se naboucháme jídlem někdy v deset večer a pak se odebereme spát – protože projuchat noc už nedokážeme – byla pro nás nepřekonatelná. Naštěstí v té zemi uznávají, že člověk by chtěl něco pojíst i kolem poledne, a tak jsme různá stravovací zařízení poznávali aspoň za denního světla.

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /8

Když suchozemec v mládí přičuchne k moři, zpravidla se mu ta nekonečná vodní masa usídlí v srdci. A občas se připomene. Člověk pak práskne se vším, co má zrovna v ruce, a vydá se za voláním dálek či blízek – podle toho, kolik má zrovna času a peněz. A nemusí vždycky jít jen o koupání, i když většinou není k zahození; je úžasné všemi smysly a údy těla vstřebávat do sebe jedinečnou nostalgii nekonečné mořské hladiny, která je neopakovatelná a člověk podobnou nenajde ani v horách vysoko u nebe, ani ve vodě, co hučí po lučinách, a dokonce ani v těch legendárních borech, co šumí po skalinách.

17.9.2012 v 8:00 | Karma: 6,32 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Půl profesního života prožil jako projektant, druhou půlku v manažerských funkcích. Psát začal kolem padesátky, přičemž spouštěcím mechanizmem byla puberta jeho dětí a touha vyrovnat se s nimi jinak než násilím. Dosud vydal 7-8 převážně humorných knížek.