Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Toskánské peklo i ráj /2

Malé toskánské město Lucignano a jeho májová slavnost Maggiolata Lucignanese mi připravily ještě další zážitky. Bohužel, nepoznal jsem tu slavnost jako oslavu nového života, kdy se souložilo ostošest, jak v předešlé diskusi odborně připomněl Petr z Bologni, ale pevně věřím, že se tak děje a turistům do toho nic není.

Odpolední program slavnosti v Lucignanu byl ještě bohatší. Celý dopolední průvod tvořil tentokrát jen předvoj. Za ním následovaly lidové kapely prostřídané tanečníky z folklorních skupin, mažoretky, práskači bičem... Vrcholem byly čtyři alegorické vozy – každý připravila jedna městská čtvrť – tažené traktory. Jejich řidiči měli plné ruce práce, aby široké a vysoké konstrukce pohádkových výjevů projely úzkými uličkami. Byla tam Aladinova lampa z bílých a červených karafiátů i s Aladinem a jeho družkou na létajícím koberci ve výšce prvního patra...

„Hele, ten Aladin je nějak žádanej,“ všimla si Petra. „Dopoledne na mě jako běžec špulil zadek.“

„Taky je to kluk k vystavování,“ uznala matka. „Možná jenom...“ dodala už sama pro sebe.

Další contrada vezla celý zámek z růžových, bílých a žlutých karafiátů a velký střevíc z bílých květů. Princezna byla v bleděmodrém mušelínu a mladičký princ vypadal jak bílý admirál. Alenka v říši divů se i s otevřenou knihou vezla vysoko nad hlavami diváků na spirálovité konstrukci pokryté žlutými a červenými karafiáty. I čtvrtá konstrukce čněla do výšky pokrytá tisíci karafiáty všech barev a oživená malými mořskými potvorami, neboť se jednalo o výjev z Malé mořské víly. A všichni lidští tvorové na alegorických vozech házeli karafiáty divákům.

„Mno,“ protáhla Petra s despektem, „tedy o vkusu se tady moc mluvit nedá.“

„Tak o něm nemluv,“ zpražila ji matka, „a zkus se jen prostě radovat jako ti lidé kolem nás. Ze sluníčka, z květin a z máje. Je to celkem prosté, intelektuálko.“

Bavilo mě fotografování architektury, přírody, památek i lidského hemžení. Aby bylo jasno: bavilo mě vymýšlení kompozice, záběrů a úhlů pohledu a pro to vše jsem byl ochotný riskovat i sražení hlavy, jen abych získal toužebný záběr. Ale ani v nejmenším jsem nebyl ochotný učit se různé záludnosti jasů, kontrastů, časů, clony a nevím čeho všeho ještě – nesmírně mě znervózňoval jen pohled na přehled všeho, co moderní fotoaparát umí. Naštěstí pro takové jako jsem já výrobce vtělil do přístroje i jednoduché ovládání, a já došel klidu v duši.

Již dávno před slavností jsem bloudil úzkými uličkami a miniaturními náměstíčky středověkého města a fotografoval vše, co mě zaujalo. A přitom jsem všiml jednoho podstatného znaku lidských sídel: vchodu. Fasády domů byly v různém stupni opotřebovanosti, omítnuté, s opadanou omítkou, takže k vidění se všemi úpravami a přestavbami... ale jednoznačně dávaly najevo, že pravou vizitkou majitelů je vstup. Dveře, brány, branky, vrata spolu s nosnými konstrukcemi tvoří natolik pestrobarevnou přehlídku forem a materiálů, až se zdá, že se tu jedná o nějakou nevyhlášenou, ale důsledně sledovanou soutěž. A když už domácí usoudí, že se s vchodem nic moc dělat nedá, aspoň ho obloží kupou květináčů s pestrobarevnou květenou. Fotil jsem domovní vstupy s myšlenkou, že jednou si z té pestré mozaiky doma složím velký plakát.  

Letitá zkušenost mě naučila, že slušnou barevnou fotografii vyrobím jen za slunečního svitu. A proto jsem byl zklamaný, když při fotografování všech atrakcí Maggiolaty nejen sluníčko nesvítilo, ale ke všemu začalo pršet. Slavnostní průvod se rozprchl jako když do vrabců střelí – měšťané, hodnostáři, strážní, trubači i panoši a pacholata obého pohlaví se ukryli do každého domovního vchodu, který byl po ruce a já spílal nebesům za pokažené fotografování. Až když déšť pomalu ustával, náhle mě osvítil Duch svatý: bože, vždyť už nikdy se mi nenaskytne příležitost zvěčnit ty krásné vchody oživené takřka jejich původními obyvateli! Vystřelil jsem a fotil a fotil... Protože kamennou krásu domů, paláců, kostelů, zámků lze obdivovat – kompozici, materiály, barvy, detaily... ale život, život těm stavbám vdechnou až lidé. A když do těch středověkých vstoupí naši předchůdci z hlubin staletí... no, řekněte, není to paráda?

Avšak ty starobylé domy nyní obývají lidé našeho věku. A to je dobře, protože jen tak můžou památky žít dál. A já měl stejnou radost i z těch našich součastníků. Jistě nemusím dodávat, že Casa di riposo je prozaický domov důchodců.

Ale ke slavení v Lucignanu nepotřebujete celé město, dá se to zvládnout v komornější sestavě. Byli jsme tam v roce 2000, v čase, kdy probíhalo fotbalové mistrovství Evropy, což mě rmoutilo především proto, že mi každodenně připomínalo, jaký jsem hlupák – kdybych byl při smyslech, nikdy bych naši cestu tak nevhodně nenačasoval. Mou ženu to nevzrušovalo a dceru spíš zajímal malý bar na předměstí. Což se ukázalo být šťastné, neboť zjistila, že tam mají televizor a sledují fotbal. Tím si zajistila pravidelné placení útraty svým rodinným sponzorem.

Večer před naším návratem jsme do baru přišli bez italské měny, protože tehdejší liry jsme do poslední vlili do nádrže automobilu. Dcera ze zeptala šéfa, zda můžeme zaplatit německými markami a uspěla – neboť i dočasný štamgast jest vážen a ctěn. Popíjeli jsme lahvičku červeného a spolu s několika domorodci sledovali televizní semifinále Itálie–Holandsko. Stejně jako domácí jsme fandili Italům, nejen proto, že prostředí bylo tak sugestivní, ale hlavně proto, že holandští fotbalisti mi po několika dřívějších zápasech s námi leželi v žaludku víc než ti italští. Zápas byl urputný, góly v nedohlednu, prodlužovalo se a došlo na penalty. V okamžiku, kdy Italové své dvě proměnili, zatímco protivníci ne, šéf bouchl sekt – tak svým hochům věřil. A ti ho nezklamali. Za všeobecného jásotu jsme si všichni připíjeli a gratulovali, neboť jsme byli vzati do spolku i my. Když jsem při odchodu tahal z kapsy peněženku, šéf mi ji zavřel se slovy: „Přece jsme vyhráli, ne?“ Byli jsme v Toskánsku a oslavy si domorodci vychutnat umějí.

TOSKÁNSKÉ PEKLO I RÁJ: četba na pokračování z netradičního průvodce místy a dějinami na www.krejci-knihy.cz

Autor: Ivan Krejčí | pondělí 6.8.2012 8:00 | karma článku: 8,18 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /11

Toskánsko je zemí umělců a člověk, který poznává jejich díla, zákonitě zatouží poznat i jejich život. Jenže, zatímco dnes nás web informuje o výstřelcích kdejaké virtuální krasavice den po dni, ve středověku tomu tak nebylo, a o osobním životě umělců skutečných, jako byl Giotto di Bondone, Piero della Francesca, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli a další a další, se mnoho nedozvíme. Jistě, internetových záznamů i v této oblasti najdeme dost; záhy však zjistíme, že jeden opisuje od druhého a všichni...

8.10.2012 v 8:00 | Karma: 7,47 | Přečteno: 482x | Diskuse| Cestování

Ivan Krejčí

Tuzemáka na pult, barmane! A cizáka k němu – pro jistotu.

Po tolika letech na světě si člověk myslí, že už ho nic nepřekvapí. Ale fantazie odborníků, stejně jako různých uličníků, je bezbřehá. Je to už velmi dávno, co vědci na celém světě objevili základní princip svého byznysu. Přihodilo se to hned po skončení prvního úkolu, když vystřízlivěli z úspěchu a zděšeně si uvědomili, že od zítřka nemají do čeho píchnout. Až jednoho koumáka napadlo, že tedy nezbývá než začít pracovat na popření získaných poznatků. Konečně, pochybnost přece mají vědci v genech!

3.10.2012 v 8:00 | Karma: 9,04 | Přečteno: 542x | Diskuse| Poezie a próza

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /10

Kamkoli v Toskánsku, ale snad v celé Itálii, tlápnete, můžete si být jisti, že se na tom místě bojovalo. A když ne zrovna za takzvané státní zájmy, tak za nějaké lokální. V průběhu několika tisíciletí vcucla země krev statisíců povražděných mužů – a žen a dětí jaksi přidruženě. Jenom největší masakry vstoupily do dějepisných učebnic, ostatní nestály historikům za řeč, protože učebnice by byly tak tlusté, že by se na ně nenašla vazba. A tak jsou známé jen názvy míst jako Benevento, Campaldino, Montaperti, Meloria... protože tam někdo zvítězil, nebo byl poražen, nebo bylo obětí moc. To vše v sobě pojí krutá porážka, kterou uštědřil kartáginský vojevůdce Hannibal Římanům na břehu Trasimenského jezera roku 217 před naším letopočtem.

1.10.2012 v 8:00 | Karma: 6,13 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Ivan Krejčí

Poučení z krizového alkoholového vývoje (společenské)

Češi mají k alkoholu blízko. Dokonce tak blízko, že kdyby se dnes probudil Bedřich Smetana, musel by zdrceně poopravit svou legendární větu, že nikoliv v hudbě, ale „V chlastu život Čechů“. Všichni to víme a ví se to o nás i ve světě, o což se zdatně stará Světová zdravotnická organizace se svými statistikami. A jak by taky ne, když už malá dítka jsou nucena dívat se na sady plné švestek, jablek a hrušek, a sdílet starosti dospělých, co si s takovou úrodou počít.

26.9.2012 v 8:00 | Karma: 10,15 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Ivan Krejčí

Toskánské peklo i ráj /9

Že je biorytmus jižních národů dost odlišný od našeho, je známý fakt. Jedním z důsledků pro nás bylo, že jsme nikdy nevečeřeli v italské restauraci. Jsme zvyklí večeřet v pět hodin odpoledne a to je čas, kdy se Italové probouzejí z odpolední siesty. Někteří z nich pak přemýšlejí, jestli mají jít na osmou otevřít restauraci, když jejich kuchař stejně dojde na devátou – aspoň tak to vidím já. Představa, že se naboucháme jídlem někdy v deset večer a pak se odebereme spát – protože projuchat noc už nedokážeme – byla pro nás nepřekonatelná. Naštěstí v té zemi uznávají, že člověk by chtěl něco pojíst i kolem poledne, a tak jsme různá stravovací zařízení poznávali aspoň za denního světla.

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Půl profesního života prožil jako projektant, druhou půlku v manažerských funkcích. Psát začal kolem padesátky, přičemž spouštěcím mechanizmem byla puberta jeho dětí a touha vyrovnat se s nimi jinak než násilím. Dosud vydal 7-8 převážně humorných knížek.