Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak na problémového PEPU z vašeho týmu?

Obecně platí, že se v každé firmě či organizaci najde cca 10 % osob, které rozhodně nejsou pro vás žádnou výhrou. Já osobně těmto problémovým lidem říkám PEPA.

Neodvádí kvalitní práci, úspěšně ignorují zadané termíny, jsou extrémně rezistentní vůči sebemenším změnám, svým negativismem či arogancí přímo otravují pracovní ovzduší a nabourávají vztahy v týmu.
Tito lidé jsou, bohužel pro nás ostatní, sami se sebou spokojeni a problémy, které v práci způsobují, mnohdy ani nevnímají. Zato jejich kolegové a nadřízení se rozčilují a v noci špatně spí. Kdo má tedy vlastně problém? Vraťte ho Pepovi zpět.
Řešit či neřešit?
Stává se, že řešení „případu Pepa“ mnohdy odsouváme, a to z mnoha důvodů. Je třeba si uvědomit následující: Pokud nebudu nepříjemné situace řešit a budu před nimi stále zavírat oči, budu mít zdánlivě na nějakou dobu klid, ale z dlouhodobého hlediska si koleduji o gradaci problému. Dopady se mohou týkat celého týmu, jeho angažovanosti, morálky, pracovní atmosféry, vztahů, ale i výkonnosti, a tedy celkových výsledků.
Také se můžete rozhodnout „Pepu“ neřešit, pak je nutné si najít svou cestu, jak se s tím srovnat a neřešit to ani v sobě. Jinak vás „případ Pepa“ bude vnitřně sžírat dále.
Představte si, jak bude vypadat situace kolem Pepy za 6 měsíců, pokud s tím něco neuděláte. Jaké aktuální i dlouhodobé dopady má jeho jednání na vás a jaké dopady má na váš tým? Přiznejte si, nic moc… Proč už jste s Pepou nezatočili?
Jak zvládnout rozhovor s problematickým kolegou?
Rozhovor zrealizujte co nejdříve po vzniku situace, kterou chcete řešit – neodkládejte to. Pokud se problém neřeší, druhá strana si myslí, že je to takto OK. Vaší myšlenkové, písemné i mentální přípravě věnujte dostatek času. Stanovte si, co je cílem rozhovoru, čeho chcete otevřením nepříjemného tématu docílit. Uvědomte si rovněž, co vám otevření tohoto tématu přinese. Zaneste si schůzku pevně do diáře a vyhraďte si na ni alespoň 20–30 minut, ideálně jednejte mimo vaši/Pepovu kancelář. Několik dní předem informujte druhou stranu o termínu i tématech, které chcete probrat, aby obě strany měly šanci si vše projít hlavou.
Připraveni?
Vyhněte se jakýmkoliv tanečkům či dlouhým ice breakům a přejděte rovnou k věci. Konfrontujte Pepu s fakty, daty, čísly. Vyhněte se formulacím s TY/VY, místo toho použijte JÁ. Slova: neodevzdal jsi, udělal jsi hodně chyb…, přeformulujte na: všiml jsem si, zjistil jsem, vnímám, že… Dejte dostatečný prostor druhé straně. Jde o dialog, ptejte se tedy, jak dané téma vidí on. Používejte otevřené otázky a nebojte se po nich déle mlčet. Při rozhovoru druhému neskákejte do řeči a aktivně naslouchejte. Co dotyčného vede k tomu, jak jedná? Jaké benefity mu to přináší? Dáte mu tím najevo důležitost, zvýšíte pocit jeho hodnoty.
Při rozhovoru nepoužívejte zobecnění – vždycky, nikdy, pořád… Buďte zcela konkrétní. Pokud Pepa spadne do emocí, nenechte se do nich zatáhnout, druhá strana může čekat na to, že vás vyprovokuje. Když to ustojíte, bude vás více respektovat, klidnou reakcí můžete překvapit vy jeho. Nebojte se mlčet. Není třeba vždy a na vše reagovat. Mnohdy se díky mlčení dozvíte podstatně více o tom, jak druhá strana situaci vnímá a také lépe pochopíte, jak Pepa přemýšlí a proč se chová, tak jak se chová.
Vyjádřete vaše očekávání: „Očekávám od vás, že… Byl bych rád, aby…“ Nechte druhou stranu navrhnout opatření, řešení: „Co v tomto směru můžete podniknout vy? Na čem se tedy můžeme do budoucna shodnout? Co přesně bude jinak?“ Můžete dotyčnému nabídnout pomoc: „Jak vás v tom mohu podpořit já/ostatní?“
Pokud Pepa nepřijde s vlastními návrhy, dejte mu 1–2 dny na rozmyšlenou, poté se sejděte krátce znovu.
Jdeme do finále!
Výsledek rozhovoru zaznamenejte a dotyčného požádejte, aby sepsal své návrhy řešení a termíny realizace. Shrnutí si nechte poslat. Máte tak v ruce jasný plán. Zároveň takto zvyšujete u dotyčného pocit zodpovědnosti za výsledek a realizace kroků je pro něj mnohem závaznější, podporujete jeho motivovanost.
Domluvte po adekvátní době kontrolní setkání, kde shrnete vše, co se podařilo i kde vidíte prostor ke změně či zlepšení. Nezapomeňte také na pozitivní feedback.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | pátek 4.3.2022 9:47 | karma článku: 9,73 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Irena Houdková

Co dělá mozek, když jsme vystresovaní

Stresík nám pořádně zamíchá karty toho, jak vnímáme svět a prožíváme určité situace. Přehodí nás do fungování primitivního zvířátka. Nacházíme se v modu bojuj nebo uteč.

16.5.2024 v 6:30 | Karma: 6,91 | Přečteno: 177x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,98 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 8,04 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,88 | Přečteno: 4990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

  • Počet článků 209
  • Celková karma 15,06
  • Průměrná čtenost 544x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik