Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

Psaní deníku je již řadu let hojně využívanou a slušně probádanou psychoterapeutickou pomůckou, která slouží mimo jiné i k sebepoznání a sebereflexi. Pomáhá člověku srovnat si myšlenky, získat odstup od prožitých událostí a zbavit je silného emočního náboje. Tím pádem se osvobodit od nepříjemných pocitů.

Provedené studie prokázaly u pravidelných zapisovatelů svých myšlenek větší odolnost vůči stresu i schopnost lépe přijímat kritiku od okolí. Tito lidé se dokázali účinněji vyrovnat s náročnými životními situacemi. Dokonce byl postupem času doložen i pozitivní vliv na imunitní systém, deprese, spánek a chronická onemocnění.

Zapisujte si (ideálně denně) své myšlenky a podstatné události dne. Budete mít černé na bílém, čím se Váš mozek zabývá, jaké strachy Vám „servíruje“ a zda se opravdu tyto obavy naplní. Možná si při psaní uvědomíte, že mnohdy tlak na sebe vyvíjíte předně Vy sami, ne Vaše okolí, nebo že obávané situace nikdy nedopadnou tak černě, jak si myslíte. Případně jejich následky se dají přežít. Nejsou fatální.

Nesporným vedlejším efektem je i to, že si uděláte čas sami na sebe a „vypíšete“ se ze všeho negativního. I to přináší úlevu.

Psaní také stimuluje Vaši koncentraci, snižuje vnitřní napětí, a přináší jasnost, řád a pořádek do chaotické změti myšlenek, které náš mozek denně produkuje, eliminuje pocit strachu a úzkosti, posiluje sebelásku, vědomí sebe samého.

Rozhodně je zajímavé s odstupem času sledovat, jak se Vaše vnitřní nastavení mění a vyvíjí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | středa 10.4.2024 6:47 | karma článku: 7,60 | přečteno: 373x