Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh z doby normalizace

Na dobu normalizace nevzpomínám ráda. Kdo by na ni mohl vzpomínat rád. Ve mně vzpomínka na ni pokaždé evokuje obraz bezmezné šedi, betonové šedi. A nejen jí.

Motto "Zrádný jazyk nenávidí ty, na které dotírá, úlisná ústa přivodí pád." (Přísloví Šalomounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými, 26.28)

Na dobu normalizace nevzpomínám ráda. Kdo by na ni mohl vzpomínat rád. Ve mně vzpomínka na ni pokaždé evokuje obraz bezmezné šedi, betonové šedi. A nejen jí. Soudruzi chtěli situaci u nás normalizovat. Jak absurdní, když vše kolem nás bylo nenormální. Normalizace v nenormální době. Všude nasazení informátoři, kteří donášeli StB, aby ta mohla vykazovat svou činnost. Dostali-li jste se do hledáčku StB, neměli jste lehký život. I celá vaše rodina. Chodila jsem tenkrát do školy, velmi často jsem byla svědkem toho, jak se učitelé bojí. Zvlášť náš profesor angličtiny a francouzštiny. Žid, jehož rodina si zažila své za války, po jejímž skončení nepřišla úleva, protože německý diktát vystřídal ten český, komunistický.

Příběh, jenž budu vyprávět, se nestal v naší rodině, stal se někomu, koho jsme znali. Byl to muž, můžeme mu říkat Josef Novák. Pan Novák měl v životě tu smůlu, že se narodil do statkářské rodiny ve vesnici poblíž Prahy. Přišel však rok 1948, po něm kolektivizace, kdy komunisté zabírali majetky všem, kteří něco měli. Zabrali i statek rodiny Novákových a rodina se tímto stala pro soudruhy nepohodlnou. Bylo tomu i v opačném případě. Kdo by velebil někoho, kdo mu v podstatě ukradl majetek, na němž se generace nadřely. Kolektivizace nebyla ničím jiným než legálním okradením těch, kteří něco měli.

Pan Novák odešel v dospělosti žít na sever Čech, kde začal pracovat jako instruktor v autoškole. Měl svou práci rád, auta má snad každý muž rád. Školil profesionální řidiče a na jednom z takových školení se jej řidiči zeptali, co mají dělat, když musí jezdit auty s ojetými pneumatikami. Že to bývá velmi nebezpečné. Pan Novák jim odpověděl něco v tom smyslu, že by na Západě nenechali řidiče s takovými auty jezdit. Stačila tato věta, aby se po něm StB vezla, měla nasazené své lidi i v autoškole, kde pan Novák pracoval. Dnes by jeden řekl, že pan Novák vyslovil jen jakousi banalitu, nad níž by se dalo pouze mávnout rukou. Ale v případě soudruhů, kteří podezírali úplně všechny, jich samotných nevyjímaje, to byla závažná kauza. Obzvlášť v době normalizace, kdy se po celém našem území rozlezla sovětská armáda.

S panem Novákem se vše pak odvíjelo velmi rychle. Byl zatčen, obviněn, že rozvrací socialismus, a putoval za mříže, kde strávil dva roky. Když se vrátil domů, měl vymlácené přední zuby. Na práci v autoškole mohl už zapomenout. Velmi těžko se mu hledalo zaměstnání, protože byl nevítaný, lidé se báli jej zaměstnat, aby z toho sami neměli popotahování s StB. Kolik pocitů křivdy a bezpráví musel zažít, kolik pocitů zbytečnosti a beznaděje. Dnes si to nikdo neuvědomuje, dnes si většina lidí nechce připouštět, že život u nás od Února 1948 nestál téměř za nic, protože se žilo v atmosféře strachu, v atmosféře pronásledování a uměle vykonstruovaných politických procesů. O počtu zmařených životů lidí z doby komunistické nadvlády se dnes nikde nepíše, ale mělo by se psát. Tak jako si připomínáme zvěrstva nacistů, měli bychom si připomínat i zvěrstva komunistická...

 

Autor: Helena Vlachová | sobota 3.8.2019 8:42 | karma článku: 42,65 | přečteno: 6120x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Žádná matka by neměla obětovat své dítě

Toto jest bohužel moje životní zkušenost, jež se táhne z mého dětství. Na základě svých smutných, dlužno podotknout nejranějších, zážitků jsem dospěla k závěru, že nelze své dítě odsunout na druhou kolej.

15.6.2024 v 13:52 | Karma: 9,05 | Přečteno: 342x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Proč žádná z volebních stran neřeší nevymahatelnost práva v ČR?

Už mám jaksi plné zuby, když slyším některé vrcholné politiky hlásání o tom, že jsou tu pro Českou republiku, že dělají vše pro český národ. Pro mě taková slova zní nacionalisticky, jako bychom se ocitli ve fašistickém Německu.

4.6.2024 v 14:52 | Karma: 17,92 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Soudcům bych nepřidala ani korunu

Jsem-li dobře v obraze, soudci požadují vyšší platy? Naskýtá se otázka, co je k tomu vede. Kdyby bylo na mně, nepřidala bych jim ani korunu.

29.5.2024 v 18:56 | Karma: 23,76 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

My jsme nosili tepláky na hraní venku

Považuji za velký přešlap vůči dress codu, když někdo chodí v teplácích do obchodu, když chodí žáci do školy v teplácích

28.5.2024 v 13:58 | Karma: 20,81 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Nenávist vůči církvi nechápu

Svým založením jsem velmi liberální. Spíš mě přitahuje svět duchovní. Zatím jsem nedokázala rozluštit, proč je tolik Čechů nenávistných vůči církvi...

26.5.2024 v 13:14 | Karma: 20,59 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 1270
  • Celková karma 20,54
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik