Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak motivovat žáky v cizím jazyce

Donesla se mi informace o tom, že současní učitelé SŠ musí během školního roku absolvovat 32 hodiny dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Motto "Cestě moudrosti jsem tě učil, vodil tě stopami přímosti. Půjdeš-li jimi, kroky tvé neuvíznou, jestliže poběžíš, neklopýtneš." (Přísloví Šalamounova, První sbírka, Nabytí moudrosti, 4.11, 4.12)

Donesla se mi informace o tom, že současní učitelé SŠ musí během školního roku absolvovat 32 hodiny dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. Učitelé cizích jazyků se školí o tom, jak motivovat žáky pro studium. 

Motivace je asi to nejtěžší, s čím bojuje každý z nás. Vše musí především vycházet z nás, z naší vůle, z našeho odhodlání, které nás motivují pro to, co děláme. Jestliže k nám přichází motivace zvenčí, děláme zkrátka to, co se musí, nebo co se od nás očekává, taková motivace nemá dlouhého trvání. Opět se musím odvolávat na slova Iva Tomana a na jeho knihu "Motivace zvenčí je jako smrad, za pár hodin se vyvětrá:" Naprosto výstižné.

Učí-li člověk, je-li pedagogem, jeho osobnost může být tím motivujícím nebo naopak demotivujícím prvkem, proč se žáci budou či nebudou učit rádi. Toto hraje velmi velkou roli, ale nemůžeme v tom spatřovat vše. Protože rozhoduje v našem životě, nakolik vnitřní motivace disponujeme. Učitelé cizích jazyků se na školeních dozvídají, že je nutné učit pomocí hry. Jsme národem Komenského, nelze jinak než souhlasit, ale vše musí mít svá pravidla a limity. Vyučovací proces se nemůže změnit v hernu, v níž chybí jakýkoli systém. Protože výuka cizího jazyka je především o systému. Nejde o žádnou nahodilost, ale o důsledné postupování od základní úrovně až po tu nejvyšší, je zapotřebí být nejen systematický, ale i důsledný. Navíc vše musí být vyvážené, protože cizí jazyk není jen o ústní komunikaci, do jeho studia patří i práce s texty, poslechy nahrávek, procvičování gramatiky. Ze své dlouholeté praxe vím, jak je toto velmi důležité. Student toto pak zúročí nejen v didaktickém testu u maturity, ale i při skládání různých zahraničních zkoušek k získání patřičného certifikátu. Ve spojení s angličtinou mohu jako příklad uvést cambridgské zkoušky KET, PET, FCE, CAE...V každé z těchto zkoušek se kandidát setkává s tím, co je při studiu cizího jazyka nezbytné. Tím jsou odpovídající úroveň slovní zásoby, práce s textem, gramatika, poslech nahrávek, ústní část. A aby byl jeden schopen u každé takové zkoušky obstát, stojí za tím důkladná příprava, disciplína a vnitřní motivace. Má-li se vyučovací proces odvíjet jen na základě hry, zůstávám k takové metodě skeptická. 

V jednom ze svých jazykových kurzů mám i studenty gymnázia. A ti si stěžují na to, že v hodinách hrají jen hry a nic se nenaučí. A protože mají zájem na tom, aby uspěli u mezinárodních zkoušek, musí ve svém volném čase navštěvovat kurz, který je jim tzv. ušit na míru. Nechtějí si vůbec hrát, ale potřebují naprosto systematický přístup, aby dokázali jednoho dne zvládnout náročnou zkoušku z cizího jazyka.

Současné české školství snad už nemůže být horší. Co bylo dobré, to se odstranilo a přicházejí nové myšlenky, které nejsou žádným přínosem. Z mého pohledu je to i hraní her v hodinách cizích jazyků, aby byli žáci motivováni. Možná tak na ZŠ. Je to můj názor, jenž vychází z mých vlastních zkušeností, kdy jsem se cizímu jazyku učila na ZŠ, SŠ i VŠ. Dnes už vím, že se to vše dalo zvládnout za předpokladu, že budu vnitřně motivovaná, že zkrátka já sama chci něco nového objevovat, ale také tím, že mí učitelé byli naprosto systematičtí profesionálové. Bez sebekázně a silné vůle bych to nebyla zvládla.

Učit v dnešní době na ZŠ, případně na většině SŠ, s výjimkou výběrových, je řehole, která se nedá ničím zaplatit. Programová lenost žáků spolu s jejich nekázní nečiní z vyučovacího procesu nic příjemného. Učitelé jsou zavaleni narůstající byrokracií, a aby se snad nenudili, musí se povinně zúčastňovat programů, jež jsou označovány dalším vzděláváním, ale v podstatě nic nového nepřinášejí. Jen okrádají o čas pedagogů, není se proto divit, že mnozí absolventi učitelských oborů vůbec jako učitelé nenastoupí...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Vlachová | pátek 15.2.2019 7:45 | karma článku: 14,12 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Nenávist vůči církvi nechápu

Svým založením jsem velmi liberální. Spíš mě přitahuje svět duchovní. Zatím jsem nedokázala rozluštit, proč je tolik Čechů nenávistných vůči církvi...

26.5.2024 v 13:14 | Karma: 14,94 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máme být tolerantní vůči emigrantům z 80. let?

Něco jiného bylo emigrovat v padesátých letech, případně šedesátých, ale mám jisté výhrady vůči těm, kteří opustili vlast v osmdesátkách.

22.5.2024 v 19:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

Komunismus je stejná ideologie jako nacismus. Je zrůdnější v tom smyslu, že jde proti vlastním lidem.

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ze školních lavic

Velmi ráda vzpomínám na gymnázium, kde jsem začala učit po VŠ. Byla jsem mladá, poprvé jsem ochutnávala, jaké to je, když stojíte za katedrou a před vámi studenti, kteří vám vaše začátky nikterak neulehčují.

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,40 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Bitvu o zlato sleduje plný Staromák. Fanoušci kolabují, policie řeší konflikty

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  22:07

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  21:07

Čtyři lidé v neděli odpoledne utrpěli zranění po útoku nožem v metru ve městě Lyon ve...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

  • Počet článků 1266
  • Celková karma 21,69
  • Průměrná čtenost 1114x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik